Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka



daiktu bibl

krastieciu galerija su ep

Kraštiečių galerija

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Skaitytojui

Jaunimo literatūrinių kūrinių konkursas

7kalva


 

Naujienų archyvas

Darbuotojo meniu

Poezijos pavasaris Vytauto Mačernio ir Karolinos Praniauskaitės krašte

Poezijos pavasaris Vytauto Mačernio ir Karolinos Praniauskaitės krašte

Paskutinę gegužės dieną - 31-ąją - Tarptautinis poezijos festivalis „Poezijos pavasaris - 2013" neaplenkė ir Žemaitijos sostinės.

Delegacijai vadovavo pats Lietuvos rašytojų sąjungos pirmininkas, poetas ir vertėjas Antanas A.Jonynas. Su juo atvyko poetė Inesa Juzefa Janonė, poetas ir vertėjas Vytautas Dekšnys, literatūrologas ir rašytojas Regimantas Tamošaitis, leidyklos „Tyto alba" redaktorė Palmira Mikėnaitė. Sulaukėme ir svečių iš užsienio - poetės ir kompozitorės Rozalie Hirs (Olandija), taip pat poeto ir vertėjo Milosz Biedrycki (Lenkija). Prie delegacijos prisijungė ir kraštietis žurnalo „Metai" redaktorius prozininkas Danielius Mušinskas.

Svečius prie Telšių katedros pasitiko telšiškiai poetai Steponas Algirdas Dačkevičius ir Vytautas Stulpinas su Karolinos Praniauskaitės viešosios bibliotekos direktore Virginija Černiauskiene ir jos pavaduotoja Vida Urnikiene.

Vėliau nuoširdžiai pasikalbėta rajono mero Vytauto Kleivos kabinete. Meras glaustai papasakojo apie gražėjantį Telšių miestą ir artimiausius planus. Kitąmet numatoma įžengti į rekonstruotą Karolinos Praniauskaitės biblioteką, o 2015-aisiais labai gražu būtų atidengti paminklą poetui Vytautui Mačerniui. Juk tie metai Telšiams ypatingi -- jie paskelbti Lietuvos kultūros sostine. Tik reikia labiau suktis, ieškant lėšų paminklui pastatyti, nes vien informaciniai skelbimai laikraščiuose maža ką beprisidės, įgyvendinant šį svarbų rajono kūrybinės inteligentijos sumanymą.

Vytautas Kleiva svečiams įteikė suvenyrų, o kūrybinės delegacijos vadovas Antanas A. Jonynas jam padovanojo šiųmetį „Poezijos pavasario" almanachą.

Žemaitės gimnazijoje svečius pasitiko direktoriaus pavaduotoja Astra Ladukaitė ir juos palydėjo į klasę, kurioje mokėsi poetas Vytautas Mačernis. Poetai susidomėję klausėsi šios mokyklos buvusio auklėtinio Vytauto Stulpino išsamaus pasakojimo apie genialųjį žemaičių poetą.

Trumpai stabtelėta autobusų stotyje, kurioje ant kolonų pritvirtintose plaketėse įamžinti 10 Telšių krašto ar su juo susijusių poetų eilėraščiai. Tai Astos Šimkevičienės, buvusios VDA Telšių fakulteto absolventės, originalus diplominis darbas. Stotyje ji pasitiko poetus su savo sutuoktiniu ir visų gerų jos idėjų pa-laikytoju Mindaugu.

Padurbinio kaime prie koplytstulpio „Poezijos pavasario" svečius sutiko Gadūnavo seniūnė Inesa Kęsminienė, bibliotekininkė Ingrida Bubilienė, moksleiviai, mokytojai, bendruomenės nariai. Čia susitikimai su skaitytojais prasidėjo poezijos valanda, skirta pirmosios žemaičių poetės Karolinos Praniauskaitės 185-osioms gimimo metinėms paminėti.

Su nekantrumu poetų laukė Luokės bibliotekininkė Diana Šimkuvienė, klebonas Virginijus Palionis ir gausus būrys luokiškių. Šatrijos papėdėje skambėjo eilės, kurias skaitė svečiai ir luokiškiai, dainavo Luokės etnografinis ansamblis „Šatrija". Nepastebimai prabėgo laikas Šatrijos papėdėje, svečius sužavėjęs šiltu bendravimu, gražia gamta. Poetai užsuko į Luokę, apžiūrėjo Kultūros centre surengtą parodą ir dalindamiesi įspūdžiais parvažiavo į Telšius, kur jų laukė susitikimas su miestelėnais.

„Tarptautinis poezijos pavasaris 2013" finišavo Telšių miesto amfiteatre, kur skambėjo poezija ir muzika bei pokalbiai apie kūrybą, o renginio vedėja Telšių kultūros centro režisierė Giedrė Kavaliauskaitė-Butkė kvietė pasiklausyti žodžių ir pamąstyti apie jų galią.

Telšių rajono meras Vytautas Kleiva visų susirinkusiųjų amfiteatre vardu padėkojo kūrėjams už jų dėmesį žemaičiams ir galimybę išgirsti žymių poetų kūrybą iš pačių kūrėjų lūpų. Svečiams, poezijos pavasario dalyviams ir organizatoriams padėkojo bei Seimo nario Valentino Bukausko sveikinimus perdavė Telšių rajono savivaldybės tarybos narė Laima Jurytė-Zakarauskienė.

Poezijos ir muzikos vakarą daina „Aš mylėjau tave tau nežinant" („Sentimentalus romansas" Antano Jonyno žodžiais iš poezijos rinktinės „Rugsėjo pilnatis") pradėjo Dovilė Kudžiūtė ir Romualdas Miškinis. „Kūryba yra kaip kūrenama ugnis",-- teigė literatūrologas, rašytojas R.Tamošaitis, kalbėdamas apie Poezijos pavasarį kaip ypatingą šventumo apraišką ir dalindamasis mintimis apie poeziją su klausytojais.

Poetė, kompozitorė Rozalie Hirs iš Olandijos apdovanota ne tik talentu, bet ir gražaus tembro balsu, kuriuo telšiškius ji patraukė skaitydama tekstus. Jos bei lenkų poeto Milosz Biedrycki eilių lietuvišką vertimą skaitė vertėjas, poetas Vytautas Dekšnys. „Keletą metų nerašau, tad esu tik vertėjas",-- kalbėjo jis ir perskaitė išverstus lenkų poeto Jerzy Tadeusz Ficowski „Pelenų skaitymas" tekstus. Poetė Inesa Juzefa Janonė skaitė keletą kūrinių iš savo naujausios poezijos knygos „Esame, kad nebūtume".

„Renginio pradžioje nuskambėjo mano tėvo 1943 metais parašytais žodžiais sukurta daina. Šiemet jam būtų sukakę 90 metų",-- kalbėjo Nacionalinės premijos laureatas poetas Antanas A.Jonynas ir pradėjo poezijos skaitymą nuo eilėraščio tėvui. Jo skaitymus lydėjo Katedros varpų skambėjimas, tarsi kviesda-mas pasidžiaugti puikiu vakaru su įdomiais žmonėmis.

„Poezijos pavasario 2013" susitikimą amfiteatre baigė telšiškis Vytautas Stulpinas, padovanojęs savo eiliuotus prisiminimus apie senuosius miestelėnus ir Respublikos gatvę.

Karolinos Praniauskaitės viešosios bibliotekos direktorė Virginija Černiauskienė, padėkojusi svečiams ir jų pasiklausyti atvykusiems telšiškiams, sakė, kad tai ne paskutinis renginys. Ji pakvietė netrukus mėgautis poetiniu žodžiu ir muzika „Mėnesienos kuždesiuose", o kitais metais viltingai laukti penkiasdešimtojo „Poezijos pavasario" renginių.

Danutė Jackutė

Steponas Balčėnas

Nuotraukos

 
Savanoris bibliotekoje