Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka



daiktu bibl

krastieciu galerija su ep

Kraštiečių galerija

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Skaitytojui

Jaunimo literatūrinių kūrinių konkursas

7kalva


 

Naujienų archyvas

Darbuotojo meniu

Kaunatavos biblioteka visus pakvietė į prozos skaitymus „Obuoliams sunokus“

Kaunatavos biblioteka visus pakvietė į prozos skaitymus „Obuoliams sunokus“

Saulėtą spalio popietę į Kaunatavos bendruomenės namuose vykusį Tarmių metams skirtą renginį „Obuoliams prinokus" sugužėjo gausus būrys svečių: žymus lietuvių prozininkas Raimondas Kašauskas, rašytojas Algirdas Pocius, Lietuvių kalbos draugijos (LKD) pirmininko pavaduotoja, žurnalo „Gimtoji kalba" vyriausioji redaktorė Rita Urnėžiūtė, LKD narė doc. dr. Gražina Akelaitienė, LKD narys, Šiaulių universiteto studijų prorektorius doc. dr. Juozas Pabrėža, mažoji pasakorė Rugilė Martinkutė, Upynos seniūnijos seniūnas Donatas Želvys, Žemaitijos kolegijos Telšių fakulteto dėstytojai ir studentai, Kaunatavos bendruomenės nariai, mokytojai ir daug kitų. Renginį vedė jo sumanytojos – Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešosios bibliotekos Kaunatavos filialo bibliotekininkė Vilija Jocienė ir Žemaitijos kolegijos Telšių fakulteto dėstytoja dr. Aušra Rimkutė.

Jau vienuolika metų į Kaunatavą, vos tik pražysta obelys visus sukviečiame į renginį „Poezija sodų žydėjime". Šiais metais pirmą kartą nusprendėmė žodžio skambesį mylinčius žmones sukviesti rudenį – tik ne į poezijos, o į prozos skaitymus. Pirmasis renginys buvo skirtas ne tik prozai, bet ir Tarmių metams.

Renginį pradėjo Šiaulių universiteto studijų prorektorius doc. dr. J. Pabrėža. Jis labai įdomiai papasakojo apie tarmes, ypač daug dėmesio skirdamas žemaičių kalbai. Docentas ne vieną dešimtmetį atidavė jų tyrinėjimui. Įdomu tai, kad Kaunatavoje jis lankėsi kiek daugiau nei prieš 30 metų per vieną iš daugelio tarmių ekspedicijų. Į renginį J. Pabrėža atsivežė tada užrašytą kaunataviškės A. Daukantienės tekstą, kurį visiems ir perskaitė.

J. Pabrėža akcentavo, kad mokantys tarmiškai kalbėti gali didžiuotis ir jausti savo vertę, nes tarmės jau vertinamos visiškai kitaip nei prieš 30–40 metų. Tarmės suteikia gyvybės lietuvių kalbai. O kalba – visos tautos pagrindas. Jei neturėtume kalbos, prarastume svarbiausią tautos pamatą, nes būtent kalba yra kertinis jos akmuo, žemaitiškai sakant, kūlis.

Į renginį iš Vilniaus atvykusi Lietuvių kalbos draugijos (LKD) pirmininko pavaduotoja R. Urnėžiūtė kartu su LKD nare G. Akelaitiene papasakojo apie savo gimtąsias tarmes, paskaitė tarmiškų kūrinėlių. Moterys atvažiavo ne tuščiomis – jos Kaunatavos bibliotekai, mokyklai ir bendruomenei padovanojo LKD leidžiamų „Gimtosios kalbos" žurnalų ir tarmiškų poezijos knygelių.

Renginio metu Telšių fakulteto dėstytoja dr. A. Rimkutė visus paragino saugoti lietuvių kalbą, taip pat tarmes ir renginio dalyvius pakvietė prisijungti prie atkuriamo LKD skyriaus Telšiuose.

Į renginį „Obuoliams prinokus" iš Vilniaus atvyko žymūs prozininkai, žemaičiai Algirdas Pocius ir Raimondas Kašauskas. A. Pocius gimė Mažeikių r. Ketūnuose. Jis susirinkusiesiems papasakojo, kad dar nepamiršo savo krašto šnektos, ir tai įrodė vieną iš apysakų perskaitydamas tarmiškai. R. Kašausko gimtinė – Telšių r. Birikų kaimas. Rašytojas prisipažino, kad taip pat nepamiršta esąs tikras žemaitis. Klausytojai galėjo pajusti, kad rašytojo žodis spalvingas, įtaigus ir daugiaprasmis, perteikiantis vidinį susikaupimą, nuoširdžias intonacijas, liečiantis subtilius sielos vingius.

Renginio staigmena – mažoji pasakorė Rugilė Martinkutė. Ji žemaitiškai paporino pasaką apie vištą ir žąsį. Rugilės talentui abejingų nebuvo, ne bereikalo ji prieš porą metų laimėjo Vunderkindų konkursą.

Koncertą susirinkusiesiems dovanojo Upynos kultūros centro kapelos „Ražuolė" muzikantas Jonas Juozapavičius ir vadovė Sofija Čegienė. Jie parodė, kad tarmiškai galima ne tik rašyti, kalbėti, bet ir dainuoti.

Renginį „Obuoliams prinokus" rėmė Kultūros rėmimo fondas, Telšių rajono savivaldybė, Lietuvių kalbos draugija, Kaunatavos bendruomenė, K. Praniauskaitės biblioteka Viešoji biblioteka, taip pat Žemaičių kultūros draugijos Telšių pavieto pirmininkas Andrius Dacys.

Aušra Rimkutė

Nuotraukos

 
Savanoris bibliotekoje