Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka



daiktu bibl

krastieciu galerija su ep

Kraštiečių galerija

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Skaitytojui

Jaunimo literatūrinių kūrinių konkursas

7kalva


 

Naujienų archyvas

Darbuotojo meniu

Poezijos pavasaris 2014 Telšiuose

Poezijos pavasaris 2014 Telšiuose

1964 metais, palaisvėjus žodžiui, mūsų tautos poetas Justinas Marcinkevičius įžvelgė poezijos pavasarių viziją. 1965 m., pažymint S.Nėries 20-ąsias mirimo meties surengtas pirmas Poezijos pavasaris. Šiandien jau jam 50. Visoje Lietuvoje surengta 130 poezijos švenčių, į jas išvyko 50 poetų. Jubiliejinis Poezijos pavasaris neaplenkė ir mūsų. Poezijos šventės įvyko Varniuose, Buožėnuose, Žarėnuose ir Masčio ežero pakrantėje.

Šiose šventėse dalyvavo: Zita Mažeikaitė, poetė, vertėja; Aivaras Veiknys, poetas, žurnalistas; Sonata Paliulytė, poetė, aktorė, vertėja; Eglė Juodvalkė, (JAV) lietuvių poetė, žurnalistė; Alissa Valles (JAV) rašytoja, vertėja; Kerry Shawn Keys (JAV) amerikiečių poetas, rašytojas, vertėjas; Irena Plaušinaitytė, aktorė; Irena Daubarienė, poetė; Algirdas Steponas Dačkevičius, poetas.

Per 50 poezijos gyvavimo metų buvo visko, ir krizių, ir abejonių dėl jo reikalingumo. Tačiau jis skrenda 50-ąjį kartą su ta pačia St. Krasausko sukurta simboline poezijos paukšte su medžio lapeliais ant sparnų. Mūsų kraštietė profesorė Viktorija Daujotytė mano, kad poezijos pavasaris galėtų ir turėtų būti rimtai tiriamas kaip kultūrinis reiškinys.

Šiandien, kai daugelio skaitymą lemia daugybė veiksnių, džiaugiamės, kad į šias šventes renkasi daug poezijos mylėtojų. Pats didžiausias džiaugsmas buvo matyti su kokia meile ir atsidavimu Poezijos pavasario svečiai važiuoja į renginius noriai ir nuoširdžiai bendrauja su žmonėmis, pristato savo atvirą, nuoširdžią poeziją, o mes turime unikalią galimybę jausti šių poezijos švenčių lietuviškumą, galimybę pamatyti visą lietuvių poezijos kaitą.

Padėkoję svečiams už jų buvimą ir palinkėję kuo geriau išnaudoti jiems duotas kūrybines galias Masčio ežero pakrantėje atsisveikinome su 50-ojo jubiliejinio pavasario svečiais, tvirtai žinodami, kad kitais metais jis vėl atkeliaus pas mus.

Nuotraukos

 
Savanoris bibliotekoje