Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka



daiktu bibl

krastieciu galerija su ep

Kraštiečių galerija

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Skaitytojui

Jaunimo literatūrinių kūrinių konkursas

7kalva


 

Naujienų archyvas

Darbuotojo meniu

Kaunatavos biblioteka ir bendruomenė pakvietė visus į tradicinį renginį „Obuoliams sunokus“

Kaunatavos biblioteka ir bendruomenė pakvietė visus į tradicinį renginį „Obuoliams sunokus“

Kaunatavos biblioteka ir bendruomenė pakvietė visus į tradicinį renginį „Obuoliams sunokus". Šių metų skaitymai buvo skirti Kristijono Donelaičio 300-osioms gimimo metinėms paminėti. 

Kiekvienam daryti gera savo darbu ir žodžiu.
Visad elgtis taip, kaip dera ir teisingas būt geidžiu.
Nekerštauti niekada, gyvo padaro gailėti,
Dievą, žmones jo mylėti – mano priedermė šventa.
K. Donelaitis

Ruduo – obuolių nokimo metas. Tai pats geriausias laikas suskaičiuoti nuveiktus darbus, sudėlioti juos tarsi obuolius į krepšį, t. y. į atmintį, ir, jei kas dar liko nenuveikta, pasistengti padaryti... Rugsėjo 24 dieną Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešosios bibliotekos Kaunatavos filialas ir Kaunatavos kaimo bendruomenė (pirmininkė Rima Butikienė) pakvietė visus į renginį „Obuoliams sunokus", skirtą lietuvių grožinės literatūros pradininko, liuteronų kunigo ir kovotojo už lietuvybę Mažojoje Lietuvoje, Kristijono Donelaičio 300-osioms gimimo metinėms paminėti.

Popietės pradžioje buvo pristatyta nepaprastai įdomi Marijampolės neįgaliųjų draugijos fotografų būrelio (vadovas Almas Matulaitis) nuotraukų paroda. Kiekvienai nuotraukai buvo pritaikyta K. Donelaičio „Metų" ištrauka. Šią parodą originaliai pristatė Kaunatavos pagrindinės mokyklos moksleiviai (mokyt. Daiva Brazauskienė). Fotomenininkų Jolantos Jablonskaitės, Zitos Antanavičienės, Renės Bisikirskienės, Eglės Kubiliūtės, Janinos Lebskienės, Almo Matulaičio, Petro Demikio, Eriko Venckūno, Martyno Janulevičiaus ir Janinos Šopienės nuotraukas visą spalio mėnesį galima apžiūrėti Kaunatavos bibliotekoje. Vėliau jos keliaus į Telšius.

Be šių, buvo eksponuojama ir daugiau darbų: palangiškės Irenos Kvedarienės medžio raižinys „K. Donelaitis", Papilės Simono Daukanto gimnazijos moksleivių grafikos iliustracijų paroda, pagal poemos K. Doneliačio "Metai" V. K. Jonyno raižinius (mokyt. Dalia Sakalauskienė).

Į renginį „Obuoliams sunokus" atvyko ir gausiai susirinkusiems žiūrovams teatrinę impresiją „Metų šviesoje" pristatė dainininkas Liudas Mikalauskas, klarnetininkas Valdas Andriuškevičius ir aktorė Virginija Kochanskytė. Jie, remdamiesi rašytojo kūrybiniu palikimu – poema ,,Metai", laiškais, išrašais iš Krikšto knygų, biografinėmis žiniomis ir kt., scenoje fragmentiškai kūrė rašytojo portretą, improvizavo gyvenimo kelionės tema, bandė atskleisti laiko, kuriame K. Donelaitis gyveno, dvasią. V. Kochanskytė teigė, kad be galo „smagu keliauti K. Donelaičio takais per rudenį, žiemą, pavasarį ir vasarą". Ji pasakojo, kad literatūrinę programą susidėliojo iš profesoriaus V. Kuzmicko „Metų" tyrinėjimų. Muzikinę impresijos dalį parengė dainininkas Liudas Mikalauskas. Atrinkti dainas nebuvo lengva, daugiau orientuotasi į tai, ką būrai dainavo Tolminkiemyje prieš 300 metų. Liudas atliko Mažosios Lietuvos ir Klaipėdos krašto dainas.

Renginyje dalyvavo ir Lietuvos neįgaliųjų draugijos literatai, atvykę iš Šventosios, kur tuo metu vyko jų kūrybinė stovykla pleneras, aplinkinių gyvenviečių bendruomenių nariai, Žemaitijos kolegijos Telšių fakulteto dėstytojai ir studentai, moksleiviai.

Popietės pabaigoje sveikinimus ir linkėjimus išsakė Upynos seniūnas Donatas Želvys, Lietuvos neįgaliųjų draugijos projektų vadybininkė Saulė Vėjelienė, Marijampolės neįgaliųjų draugijos pirmininkė Lina Cvirkienė ir kt.

Smagu, kad tradicinės popietės „Obuoliams sunokus" metu susirinkusieji, klausydamiesi liaudies dainų, K. Donelaičio „Metų" ištraukų, turėjo progą pajusti nuostabią mūsų tautos dvasią. Renginys buvo šiltas, jaukus, informatyvus, palikęs visiems neišdildomą įspūdį ir savotišką palinkėjimą jo rengėjams NESUSTOTI.

 
Savanoris bibliotekoje