Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka



daiktu bibl

krastieciu galerija su ep

Kraštiečių galerija

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Skaitytojui

Jaunimo literatūrinių kūrinių konkursas

7kalva


 

Naujienų archyvas

Darbuotojo meniu

Nacionalinis diktantas Tryškių bibliotekoje

Nacionalinio diktanto klausymas

Vasario 21 d. lietuvių kalbos gerbėjai buvo pakviesti į Tryškių biblioteką rašyti Nacionalinį diktantą. Devyni gerai nusiteikę tryškiečiai: mokytoja K. Vainauskienė, moksleivės B. Balsytė ir A. Andriuškaitė, kultūros darbuotojai – V. Bėliakas ir R. Balsienė, socialinė darbuotoja S. Sakalauskienė, inžinierė E. Kryževičienė, apželdintoja D. Monkevičienė ir pensininkė E. Sakalauskienė šiemet ryžosi išmėginti jėgas Nacionalinio diktanto konkurse. Atvykusieji spėjo apžiūrėti parodėlę apie lietuvių kalbos istoriją, jos tyrinėjimą, pavartyti lietuvių kalbos žodynus bei žinynus. Pasidrąsinę M. Martinaičio žodžiais, jog „lietuviai gali garsėti tuo, kad jie amžinai mokosi rašyti... Apskritai Lietuvoje būtų sunku surasti nedarantį klaidų (neišskiriant nė pačių kalbininkų), žinantį visas skelbiamas taisykles, pataisymus, išimtis, normas, dekretus, siūlymus, atšauktus taisymus...", pasiruošėme rimtam darbui. Diktanto transliacija prasidėjo per LRT radiją 11 val. Rašytojos Lauros Sintijos Černiauskaitės tekstą „Pokalbis" skaitė LRT televizijos žinių vedėjas Marijus Žiedas. Diktantas nebuvo ypatingai sunkus, gal kiek daugiau keblumų sukėlė skyryba, kadangi tekste buvo daug tiesioginės kalbos.

Diktanto rašymas neišvargino susirinkusiųjų. Dar kartą perskaitę ir atidavę savo darbus, visi ryžosi dar vienam diktantui – trumpam humoristiniam tekstui su daugybe nosinių ir ilgųjų balsių, kurį sukūrė ir padiktavo E. Sakalauskienė. Visų rašiusiųjų trumpieji diktantai buvo įvertinti dešimtukais.

Džiugu pastebėti, kad Nacionalinio diktanto rašymas bibliotekoje nepavirto į sunkų ir sausą žinių patikrinimo egzaminą, tai buvo dėmesio bei pagarbos parodymas savo istorijai ir kalbai. Noriu padėkoti visiems dalyvavusiems ir tikiuosi, kad Nacionalinio diktanto rašymas taps gražia bibliotekos tradicija ir pritrauks kasmet vis daugiau lietuvių kalbos gerbėjų.

Nacionalinio diktanto finalas bus rengiamas Vilniuje balandžio mėnesį. Finalo dalyvius atrinks lietuvių kalbos ekspertų komisija.

Tryškių filialo vyr. bibliotekininkė Janina Norvaišienė

Nuotraukos

 
Savanoris bibliotekoje