Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka



daiktu bibl

krastieciu galerija su ep

Kraštiečių galerija

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Skaitytojui

Jaunimo literatūrinių kūrinių konkursas

7kalva


 

Naujienų archyvas

Darbuotojo meniu

Skaitome, mokomės ir piešiame

Skaitome, mokomės ir piešiame

Bibliotekoje prajusią savaitę nebuvo liūdna – čia nuolat šurmuliavo vaikai. Pirmadienį priešmokyklinukai su savo mokytoja Angele Staškauskiene atėjo į biblioteką jau ne pirmą kartą. Trys iš grupės – jau rimti bibliotekos skaitytojai. Šįsyk jie susirinko piešti „knygučių" bibliotekai. Pasiskirstę į dvi komandas ir pasisėmę įkvėpimo iš iliustruotų vaikiškų knygelių ėmėsi bendro darbo. Atsirado ir pasakų knygų, ir gražiai parašytų savo vardų – visko, kuo mažieji džiaugiasi išmokę darželyje.

O trečiadienį bibliotekoje visą dieną buvo triukšminga. Čia vyko devintokų pažintis su biblioteka. Vyriška draugija (tik dvi mergaitės) buvo nusiteikusi rimtam pokalbiui. Aiškinomės Daniel'o Pennac'o tezes „Neginčijamos skaitytojo teisės" bei „Faktai apie skaitytojo santykį su knyga", diskutavome apie tai, kokią knygą galima pavadinti gera, o kokią – bloga, kaip susitapatinti su knygos veikėju, kaip pasirinkti knygą. Klasės auklėtoja Neringa Lemežienė skatino moksleivius pasirinkti skaityti rekomenduojamos literatūros kūrinius, bet daugumos akys krypo į lentyną, kurioje buvo sudėtos knygos laisvalaikiui. Paklausiausios pasirodė „Knyga kietoms panelėms" bei „Knyga kietiems vaikinams". Vieni garsiai skaitė ištraukas ir linksmai komentavo, kiti tuo metu žavėjosi fotografijų albumais „Neregėta Lietuva", „Didžioji Lietuva", „100 gražiausių pasaulio miestų" ir kt. Truputis statistikos: iš keturiolikos devintokų bibliotekoje skaitė tik vienas, dabar skaitys – šeši, o vienas devintokas pabuvo bibliotekininku ir mielai pildė draugams formuliarus, užrašė knygas. Žiūrint, kaip atsakingai moksleiviai rinkosi knygas, atrodo, kad skaitys iš tikrųjų. Verta pasidžiaugti.

Po pietų biblioteka virto tikromis kūrybinėmis dirbtuvėmis. Tryškių kultūros centro dizainerė Rita Balsienė su dailės būrelio nariais susirinko piešti „žaliuzių" ant skaityklos langų, nes saulėtą dieną neįmanoma naudotis vieša interneto prieiga. Piešimo tema pasirinkome O. Jautakės knygą „Avinėlis Jakobas" su Sigutės Ach iliustracijomis. Nepaisant jauno (4 – 6 klasės) dailininkių amžiaus, avinėlis Jakobas puikiai įsikūrė ant trijų skaityklos langų. Viduje juo džiaugiasi skaitytojai ir internautai, lauke - darželinukai. Ir gražu, ir praktiška.

Tryškių filialo vyr. bibliotekininkė Janina Norvaišienė

Nuotraukos

 
Savanoris bibliotekoje