Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka



daiktu bibl

krastieciu galerija su ep

Kraštiečių galerija

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Skaitytojui

Jaunimo literatūrinių kūrinių konkursas

7kalva


 

Naujienų archyvas

Darbuotojo meniu

Nacionalinė Lietuvos bibliotekų savaitė Tryškių bibliotekoje

Nacionalinė Lietuvos bibliotekų savaitė Tryškių bibliotekoje

2015 metų balandžio 23 dieną 12 valandą 15-osios Nacionalinės Lietuvos bibliotekų savaitės tradicinius skaitymus Tryškių bibliotekoje pradėjo Tryškių Lazdynų Pelėdos vidurinės mokyklos 5-7 klasių moksleiviai. Šiais Etnografinių regionų metais skaitymams pasirinkome savo artimo kraštiečio Juozo Erlicko eilėraščius vaikams. Visą savaitę iki renginio vaikai rinkosi patinkančius eilėraščius iš rinkinių: „Bilietas iš dangaus arba Jono Grigo kelionė greituoju traukiniu (eilėraščiai ne suaugusiems)" (1990), „Žalias pareiškimas ir kiti eilėraščiai" (1992), „Bobutė iš Paryžiaus arba Lakštingala Zarasuose" (1995), „Aš moku augti (eilėraščiai ne suaugusiems)" (2003). Organizuojant renginį bibliotekai aktyviai talkino Tryškių Lazdynų Pelėdos vidurinės mokyklos metodininkė Rita Masiulienė bei mokytoja-bibliotekininkė Zita Žalienė, kuri ir palydėjo vaikus į biblioteką.

Prieš pradėdami skaitymus apžiūrėjome literatūrinę parodą „Žymiausi Žemaitijos rašytojai ir poetai", pavartėme bibliotekai dovanotas knygas su autorių autografais, susipažinome su rašytojo biografija, „nukeliavome" Virvytės upe iš Tryškių pro rašytojo gimtinę Svirkančius iki Ventos, pavartėme J. Erlicko knygas, skirtas suaugusiems skaitytojams. Nusifotografavę bendrai nuotraukai susėdome klausytis vieni kitų. Iš gausaus būrio susirinkusiųjų net aštuoni vaikai eilėraščius buvo išmokę mintinai ir gražiai juos padeklamavo, kiti stengėsi sklandžiai ir išraiškingai skaityti. Pasirinkti poeto eilėraščiai buvo smagūs ir nuotaikingi, tai skaitovams netrūko nei plojimų, nei linksmo juoko. Skaitėme pasirinktus eilėraščius ir mudvi su kolege Zita.

Mažos dovanėlės, primenančios biblioteką (ačiū pavaduotojai Vidai), visiems skaičiusiems pasirodė labai mielos – vienbalsiai buvo nutarta dovanotais rašikliais į sąsiuvinius užsirašyti patikusias mintis iš skaitytų knygų. Išsiskirstėme puikios nuotaikos.

Antrąją Nacionalinės Lietuvos bibliotekų savaitės dieną bibliotekoje vyko edukacinė valandėlė "Problemos sprendimą gali rasti ir knygoje, ir internete" socialiai jautrioms šeimoms, dalyvaujant Tryškių seniūnijos socialiniams darbuotojams. Susirinkusiųjų laukė dvi knygų bei žurnalų parodos: „Laimingi vaikai, laimingi ir jūs" bei „Psichologija tau". Į susitikimą atvyko Telšių krizių centro direktorė, psichologė Vanda Benaitienė ir psichologė Lidija Stonienė. Į biblioteką atvykusios mamos su vaikais susilaukė ypatingo dėmesio: psichologė Lidija atskirame kambaryje bendravo su vaikais, mamos savo problemas dėstė psichologei Vandai Benaitienei. Pokalbis buvo tikrai nuoširdus. Vėliau aptarėme visas galimybes pasinaudoti biblioteka, siūlančia nemokamą internetą, padedančia ugdyti kompiuterinį raštingumą bei skatinančia plačiau naudotis informacinėmis technologijomis. Kalbėjome ir apie tai, kad psichologinei pusiausvyrai išlaikyti labai veiksminga priemonė – knyga. Vaikai su malonumu mamoms demonstravo savo išmanumą prie kompiuterių.

Pirmadienį skaitymai bibliotekoje tęsėsi. Čia susirinko visas būrys priešmokyklinukų su mokytoja A. Staškauskiene, kurie visą savaitę ruošėsi savo pirmiesiems viešiems skaitymams. Skaitymams buvo pasirinkti patys vaikiškiausi J. Erlicko eilėraščiai „Ten", „Mano piešinys", „Kai užpuola gripas", „Bijau varlės" ir t. t. Skaitovai truputį jaudinosi, nes klausytojų ir žiūrovų auditorija buvo labai gausi - vaikų darželio auklėtoja R. Valiuvienė atsivedė penkiolika darželinukų. Skaitymus baigėme vartydami vaikiškas knygutes ir valgydami saldainius.

15-osios Nacionalinės Lietuvos bibliotekų savaitės tradicinius skaitymus gražiu akcentu baigė Tryškių Bočių bendrijos atstovės su pirmininke Verute Atariene. Antradienį jos susirinko į biblioteką, kaip ir dera Etnografinių regionų metais, paskaityti žemaitiškai. Skaitymams, pavadintiems „Vėina kalba tamuoku – žemaitiu", tekstus pasirinkome iš žemaičių poezijos rinktinės „Sava muotinu kalbo..." ir žurnalų „Žemaičių žemė". Paaiškėjo, kad žemaitiškai paskaityti ne taip jau ir lengva – teko panagrinėti A. Girdenio ir J. Pabrėžos patarimų knygelę „Žemaičių rašyba". Joje radome ir labai patikusį visoms Stasio Anglickio eilėraštį „Truobalė pri opės". Linksmai praleidome laiką ir nutarėme žemaitiškus skaitymus organizuoti dar ne kartą.

Savaitės renginiai buvo labai skirtingi: dalyvių amžius – nuo darželinukų iki senjorų, tematika – nuo linksmų skaitymų iki rimtų problemų sprendimų ieškojimo, o tai, mano nuomone, atspindi 15-osios Nacionalinės Lietuvos bibliotekų savaitės temą – „Biblioteka: informacija ir žinios – kiekvienam".

Telšių r. sav. Karolinos Praniauskaitės VB Tryškių filialo vyr. bibliotekininkė Janina Norvaišienė

Nuotraukos

 
Savanoris bibliotekoje