Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka



daiktu bibl

krastieciu galerija su ep

Kraštiečių galerija

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Skaitytojui

Jaunimo literatūrinių kūrinių konkursas

7kalva


 

Naujienų archyvas

Darbuotojo meniu

ADVENTO LITERATŪRINĖ POPIETĖ VARNIUOSE: „ŽEMAITĖ – LIETUVIŲ LITERATŪROS KLASIKĖ“

ADVENTO  LITERATŪRINĖ POPIETĖ VARNIUOSE:    „ŽEMAITĖ – LIETUVIŲ LITERATŪROS KLASIKĖ“

Jaukią advento popietę , gruodžio 9 – tąją, į VšĮ Telšių RPMC biblioteką susirinko būrelis Varnių literatų paminėti lietuvių literatūros klasikės – Julijos Žemaitės 170 – tąsias gimimo metines. Minėtos bibliotekos vedėja Danutė Skrodenienė kartu su Varnių miesto bibliotekos darbuotojomis Vida Krenciuviene ir Zita Maciene padarė viską ,kad renginys būtų įdomus ir turiningas. Lietuvių kalbos ir literatūros mokytojos Laimos Ereminienės paruoštos moksleivės, nelyginant teatro aktorės, emocingai skaitė ištraukas iš Julijos Žemaitės kūrybos perlų bei lietuviųrašytojų atsiliepimus apie mums mylimos klasikės gyvenimo kelią.

Renginio įžangoje moksleivė I.Olšvikytė J.Vaičiūnaitės eilėraščiu „Žemaitė" tarytum pristatė rašytoją auditorijai. Visa tai papildė M.Riaubaitės skaitoma ištrauka „Skarelė".

Varnių literatų būrelio „Lyra" narė V. Vasiliauskienė jausmingai, su žemaitišku akcentu papasakojo turtingą ir nepakartojamą rašytojos biografiją.

Įpatingo dėmesio susilaukė rašytojos Aldonos Ruseckaitės neseniai psirodęs biografinis romanas „Žemaitės paslaptis", kuriame įtaigia menine kalba autorė sukūrė klasikės paskutiniojo gyvenimo dešimtmečio vaizdą, naujai atrasdama jos asmenybės spalvų ir atspalvių, priartindama prie šiolaikinio skaitytojo. Ištraukas apie tai, ko nežinojome apie Juliją Žemaitę skaitė V. Pociūtė ir I. Olšvikytė.

Kaimo rašytojas ir Varnių literatų būrelio narys V.Bielskis pristatė K.Inčiūros monologą iš dramos „Žemaitė". Spalvingą lietuvių kalbos ir literatūros pamoką priminė moksleivių S.Bielskytės, E.Remezaitės, D.Kairytės ir V.Žulpaitės skaitomos ištraukos iš „Autobiografija" ir „Petras Kurmelis".

Renginio pabaigoje iš ekrano prabilo mūsų žemietė profesorė , literatūrologė Viktorija Daujotytė, pabrėžusi J.Žemaitės žemaitiškumo suvokimą savo kūryboje , apie rašytojos laiškus iš Ušnėnų P.Višinskiui.

Literatūrinėje popietėje dalyvavo mokytoja – ekspertė Vlada Vengrinė ir Varnių literatų būrelio „Lyra"pirmininkė Gendvika Čiužienė.

Visi renginio dalyviai buvo apdovanoti moksleivių rankomis sukomponuotomis kalėdinėmis dovanėlėmis, prie kurių išmoningai prisidėjo mokytojos I.Ramonienė, B. Taujanskaitė ir Varnių bibliotekos darbuotojos.

Stanislovas GENUTIS.

Nutraukose: Literatūrinė popietė J.Žemaitės 170 – sioms gimimo metinėms pažymėti Varniuose.

Nuotraukos

 
Savanoris bibliotekoje