Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka
Skaitytojui

Jaunimo literatūrinių kūrinių konkursas

7kalva


 

Naujienų archyvas

Darbuotojo meniu

Į Pradžią » 2016 » Laipni lūdzam Latvijā

Laipni lūdzam Latvijā

Laipni lūdzam Latvijā

“Europos šalių maratone 2016” Tryškių biblioteka kartu su Lazdynų Pelėdos gimnazijos moksleiviais, mokytojomis N. Lemežiene ir Z. Žaliene bei Tryškių kultūros centro darbuotojais šiemet keliavo į Latviją. Kelionei ruošėmės atsakingai ir iš anksto – domėjomės Latvijos kultūra, istorija, geografija, papročiais, virtuve ir t. t.

Moksleiviai piešė Latvijos nacionalinius simbolius: baltąją kielę, dvitaškę boružę, baltąją ramunę, darželinukai spalvino vėliavėles, karpė popierines gėlytes. Papuošę biblioteką pasikvietėme svečių. Apie Latvijos papročius sutiko papasakoti ilgą laiką Rygoje gyvenusios ir neseniai į Lietuvą grįžusios Diana Lopaitienė su dukra Emilija. Diana išsamiai ir nenuobodžiai papasakojo apie esminius – gimimo, mirties, tradicinių švenčių papročius, apie tai, kuo jie skiriasi nuo mūsiškių. Emilija papasakojo apie mokyklą Rygoje, kur ji baigė keturias pradines klases. Surengę mini viktoriną apie Latviją įsitikinome, kad visi klausėsi tikrai susidomėję. Klausimai buvo patys įvairiausi: apie šalies plotą, gyventojus, miestus, ir, žinoma, apie papročius. Už teisingus atsakymus visi buvo apdovanoti simboliniais prizais – latviškais saldainiais „Karvutė“ (Guotina).
Nepamiršome ir latvių tautosakos bei literatūros. Pakalbėjome apie žymiausius rašytojus, apžvelgėme knygų parodą „Latvijos rašytojai“. Guntos Kraulerės eiles mokytoja Neringa skaitė lietuviškai, o Emilija latviškai, mokytoja Zita paskaitė linksmą latvių pasaką „Juokais ir rimtai“. O tada atėjo laikas ir dainoms. Kultūros centro direktorius Egidijus užtraukė latvių liaudies dainą „Pie dzintara jūras“. Dainavome ir lietuviškai, ir latviškai, nors ir sunkokai sekėsi. Beliko aptarti latviškos virtuvės ypatumus. Taigi, suskubome ragauti latvių nacionalinio patiekalo – bulvių, marinuotų agurkų bei obuolių salotų su silke (rassols), patiektų su grietine, pridedant garstyčių padažo. Gurkšnodami arbatą, krimsdami latviškus „Selgos“ sausainius nusprendėme, kad Europos šalių maratone buvo naudinga dalyvauti – smagiai praleidome laiką ir sužinojome daug įdomaus.

Tryškių filialo vyr. bibliotekininkė Janina Norvaišienė

Nuotraukos

 
Savanoris bibliotekoje