Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka
Skaitytojui

Jaunimo literatūrinių kūrinių konkursas

7kalva


 

Naujienų archyvas

Darbuotojo meniu

Į Pradžią » Naujos knygos » Suaugusiems » Uždraustoji knyga. Dievo karalystė

Uždraustoji knyga. Dievo karalystė

Uždraustoji knyga. Dievo karalystė

Autorius: Lev Tolstoj

„Dievo karalystė jumyse“ – pati svarbiausia ir paskutinė Levo Tolstojaus knyga, trijų paskutinių jo gyvenimo dešimtmečių apmąstymų rezultatas, uždraustas ir lig šiol neišleistas Rusijoje. Jūsų rankose – pirmas lietuviškas leidimas, vis dar toks pat aktualus (o gal net svarbesnis!) kaip ir 1894-aisiais, kai pirmąsyk buvo išleistas Vokietijoje.
Kas šioji knyga, įkvėpusi Mohandą Gandhį pasirinkti Taikos ir Tiesos kelią?  Kuo šis kūrinys pakerėjo milijonus skaitytojų visame pasaulyje, įskaitant garsiausius XX a. mąstytojus ir pokyčių šauklius – Martiną Lutherį Kingą, Jamesą Lawsoną, Thich Nhat Hanhą?
Uždraustoji knyga, žinoma pavadinimu „Dievo karalystė jumyse“, anot Gandhio, yra „nepriklausomo mąstymo, gilios moralės ir tiesos šaltinis“.
„Dievo karalystė jumyse“ – ne religinis traktatas, o filosofija, kuria reikia vadovautis gyvenime. XXI amžiuje, kai pasaulis susiduria su griūvančiomis santvarkomis ir sienomis, silpstančiomis supervalstybėmis ir naujais tolerancijos iššūkiais, ši knyga gali tapti kelrode žvaigžde kitaip mąstantiems ir pokyčių savo gyvenime išsiilgusiems žmonėms.
„Tokiu būdu, jei visi besilaikytų nesipriešinimo priesako, tai, akivaizdu, nebūtų nei nuoskaudų, nei piktadarybių.
Jeigu tokių būtų dauguma, tai jie įvestų meilės ir geranoriškumo tvarką net tiems, kurie skriaudžia, niekada nesipriešintų blogiui blogiu, niekada nenaudotų prievartos. Jeigu tokių žmonių susidarytų pakankamai gausi mažuma, tai jie darytų tokią moralinę įtaką visuomenei, kad bet kuri žiauri bausmė būtų atšaukta, o prievarta ir priešiškumas būtų pakeisti taika ir meile. Jeigu jų būtų tik nedidelė mažuma, tai ji retai patirtų ką nors blogiau, nei pasaulio panieką, o pasaulis, tuo tarpu, pats to nejausdamas ir nebūdamas už tai dėkingas, to paslaptingo veikimo pasekoje taptų išmintingesnis ir geresnis. Ir pačiu blogiausiu atveju, jei kai kurie mažumos nariai būtų persekiojami ligi mirties, tai jie, žuvę vardan tiesos, paliktų po savęs mokymą, jau pašventintą kankinių krauju.
Tebūnie taika visiems, kurie ieško taikos, ir viską nugalinti meilė tebūnie kiekvienai sielai, savanoriškai paklūstančiai Kristaus Priesakui: „Nesipriešink blogiui prievarta“.“

 
Savanoris bibliotekoje