Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka
Skaitytojui

Jaunimo literatūrinių kūrinių konkursas

7kalva


 

Naujienų archyvas

Darbuotojo meniu

Į Pradžią » Naujos knygos » Suaugusiems » Don Kamilis. Mažasis pasaulis

Don Kamilis. Mažasis pasaulis

Don Kamilis. Mažasis pasaulis

Autorius: Giovannino Guareschi

Visame pasaulyje žinomas, mažiausiai dviejų popiežių itin mylėtas veikėjas - bažnytkaimio klebonas Don Kamilis. Jis - tvirtas kaip jautis, geros širdies, bet užsispyręs ir karštakošis. Didžiausias jo priešininkas - ne ką mažiau žinomas viršaitis komunistas Peponis. Raudonasis iki kaulų smegenų, tačiau lemiamomis akimirkomis paklūstantis sąžinės balsui.
Jei Don Kamilį ir Peponį sunku pavadinti literatūriniais personažais, juo sunkiau taip įvardyti trečiąjį ir patį svarbiausią veikėją - Kristų, Don Kamilio draugą ir Vadą, kuriam, tegu ir sukandęs dantis, paklūsta ir Peponis.
Knyga liūdnoms ir linksmoms dienoms, katekizmas dešiniesiems ir manifestas kairiesiems, akstinas turtingiesiems ir paguoda vargšams, skirta visiems, kuriems rūpi jų mažasis pasaulis, lygiai kaip ir didysis.
Giovannino Guareschi (Džiovaninas Guareskis) gimė 1908 metų gegužės 1-ają Rokabjankos Fontanelėje (Parmos provincijoje), mirė 1968 metais Cervijoje. Garsus žurnalistas, rašytojas, humoristas, dailininkas karikatūristas, drauge su kitais įsteigęs humoristinį savaitraštį Candido. Iš daugybės jo kūrinių patys populiariausi ir žinomiausi - 346 pasakojimai apie Don Kamilį ir Peponį.
Tai knyga apie žmogaus vertybes, apie tai, kad asmuo aukščiau ir svarbiau už bet kokias idėjas, kad žmogaus širdis gali būti platesnė už ideologinius rėmus. Tai taip . pat knyga ir apie mus visus. Apie tai, kas atsitinka, kai įprastas pasaulis sugriautas ir pilnas padalijimų, kai reikia viską statyti ir mokytis gyventi kartu, apie kuriančią vienybės jėgą. O svarbiausia — apie tai, kas nesikeičia, kas tūkstančius ir milijonus metų visuomet bus su mumis - apie Dievo artumą ir sąžinės balsą.

 
Savanoris bibliotekoje