Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka
Skaitytojui

Jaunimo literatūrinių kūrinių konkursas

7kalva


 

Naujienų archyvas

Darbuotojo meniu

Kolizija

Kolizija

Autorius: Jurgis Gimberis

JURGIO GIMBERIO KŪRYBOS RINKTINĖ. 
Jurgis Gimberis (1938–2018) – prozininkas, vertėjas, vienas garsiausių Lietuvos satyrikų. „Kolizija“ – autoriaus kūrybos rinktinė, kurioje skelbiamas ir naujų kūrinių pluoštas. Atsakydamas į klausimą, apie ką ši knyga, rašytojas teigė: „Apie meilę. Gyvenimui, žmogui, darbui, gamtai... Apie santykius. Šeimyninius, visuomeninius, privačius, viešus, atvirus, slaptus... Apie laimę, ašaras, isteriją, ramybę, tėvus, vaikus, žmonas, vyrus... Apie kitą žvilgsnį į tą patį... Apie žodžius, žodžius, žodžius... Apie neviltį ir juoką.“
Esminis J. Gimberio humoreskų bruožas – paradoksalumas. Komiškas turinys išgaunamas priešinant loginę pasakojimo seką, painiojant veikėjų veiksmus ir kalbas. Pasak rašytojo, kalba – tai ne daugybos lentelė, ji turi tekėti laisvai kaip upė. Retai kam taip pavyksta kartu žaisti kalbos paviršiumi ir nerti į pačias jos gelmes. Gal todėl kai kurie autoriaus posakiai („Toliau gyvensim kaip arčiau“, „Tavo vietoje nebūčiau tavo vietoje“, „Davė Dievas dantis, duos ir artimą tavo“) jau tapo folkloru.
„Kolizija“ apibendrina ilgą J. Gimberio kūrybinį kelią – tai kartu ir Lietuvos satyros tradicijos atspindys, ir savotiška kūrybinė biografija.

 
Savanoris bibliotekoje