Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka
Skaitytojui

Jaunimo literatūrinių kūrinių konkursas

7kalva


 

Naujienų archyvas

Darbuotojo meniu

Į Pradžią » Naujos knygos » Suaugusiems » 10 minučių 38 sekundės šiame keistame pasaulyje

10 minučių 38 sekundės šiame keistame pasaulyje

10 minučių 38 sekundės šiame keistame pasaulyje

Autorė: Elif Shafak

„10 minučių 38 sekundės šiame keistame pasaulyje“ naujausias britų ir turkų kilmės autorės Elif Shafak romanas, piešiantis ne patį patraukliausią Stambulo portretą. 2019-tais metais knyga buvo įtraukta į trumpąjį Booker premijos sąrašą.
Istorija prasideda prostitutės Leilos Tekilos mintimis. Moteris merdėja šiukšlių konteineryje. Iš tiesų ji jau mirusi, tačiau smegenys dar funkcionuoja. Per paskutines dešimt gyvenimo minučių ji prisimena visą savo gyvenimą. Ir pasakoja savo istoriją, kuri pradeda sunkia vaikyste mažame Turkijos miestelyje, o baigiasi dviem teksto stulpeliais laikraščio kriminalinėje skiltyje.
Tai pasakojimas apie žlugusią palaužtą, tačiau labai drąsią moterį, kurią gyvenimas mėtė ir laužė kiekviename žingsnyje. Leila užaugo griežto tėvo šeimoje ir greitai suvokė savo beteisiškumą pasaulyje, kuriame moters vieta yra nulemta iš anksto. Siekdama vidinės laisvės ji pabėga iš šeimos namų ir atsiduria Stambule, kur pradeda pardavinėti savo kūną. Gyvenimas gatvėje ne mažiau žiaurus bei negailestingas, tačiau Leila Tekila sugeba išsaugoti savo taip branginamą vidinę laisvę bei teisingumo jausmą.
Elif Shafak tarsi chirurgo skalpeliu atveria žiaurias realybės žaizdas ir pažvelgia į traumą, kurią patiria moters protas ir kūnas socialinėje sistemoje, apibrėžtoje patriarchaliniais kodais. Tai žiauri knyga – niūri ir negailestinga. Tai romanas apie smurtą, širdies skausmą ir sielvartą, apie tai, koks trumpas yra gyvenimas.
Knygoje „10 minučių 38 sekundės šiame keistame pasaulyje“ pamatysime kiek kitokį Stambulą, nei jį pristato turistiniai gidai ar atvirlaiškiai. Šis miestas gali būti žiaurus, žlugdantis ir išnaudojantis žmones. Autorės kalba labai graži, vietomis dvelkia ironija, tačiau jai netrūksta įtaigos - lengvai pajusime ne tik skonius ar kvapus, bet ir tikrą skausmą.
Elif Shafak gimė 1971 metais. Autorė rašo turkiškai ir angliškai. Jos knygos tampa tarptautiniais bestseleriais ir jau yra išverstos į daugiau nei penkiasdešimt kalbų. Vienas garsiausių jos kūrinių yra „Keturiasdešimt meilės taisyklių“, kurį BBC įtraukė į labiausiai mūsų pasaulį formuojančių romanų šimtuką. Elif Shafak – aktyvi moterių, mažumų ir žodžio teisių gynėja. Autorė yra politikos mokslų daktarė, dažnai rašo ir kalba įvairiomis socialinėmis bei politinėmis temomis, kurios liečia Europos, Turkijos ir Viduriniųjų Rytų ateitį.

 
Savanoris bibliotekoje