Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka
Skaitytojui

Jaunimo literatūrinių kūrinių konkursas

7kalva


 

Naujienų archyvas

Darbuotojo meniu

Į Pradžią » Naujos knygos » Suaugusiems » Šarūnas Bartas: kai gyvenimas tampa kinu

Šarūnas Bartas: kai gyvenimas tampa kinu

Šarūnas Bartas: kai gyvenimas tampa kinu

Autorė: Gražina Baikštytė

Gražina Baikštytė į trečiąją savo knygą „Šarūnas Bartas: kai gyvenimas tampa kinu“ surinko medžiagą, kuri padės pažinti garsaus režisieriaus asmenybę. Biografinė knyga turėtų sudominti visus kino mylėtojus.
Gražina Baikštytė paruošė išsamią Šarūno Barto gyvenimo studiją. Į kūrėjo kelią ji žvelgia etapais. Autorė pradėjo nuo režisieriaus vaikystės paliesdama klausimą, kada ir kaip jis save susiejo su kinu. Knyga parašyta tarsi pokalbis – klausimų ir atsakymų forma. Moteris daug bendravo ne tik su pačiu Šarūnu Bartu, bet ir su jo šeima, bendradarbiais, draugais.
Gražina Baikštytė teigia, kad ji daugiausiai rašė apie Šarūno Barto asmenybę, bet ne apie kūrybą. Pati autorė sako, jog nėra kritikė kompetentinga rašyti apie režisieriaus sukurtą meną. Visgi knygos pokalbiai nuo kino nenutolsta ir yra skirstomi etapais pagal temas, laikmečius bei filmus.
Autorė kalbino režisieriaus dukrą, operatorius, aktorius, įvairiais laikotarpiais bendradarbiavusius žmones. Rengiant knygą rašytojai teko ne kartą lankytis Prancūzijoje, kur režisierius dirba daugiausiai. Gražinai Baikštytei idėja parengti knygą apie Šarūną Bartą kilo seniai, o ją įgyvendinti pradėjo 2017-tais metais – po to kai režisierius perskaitė kitą jos rašytą biografiją apie Rimą Tuminą. Šarūnui Bartui autorės stilius patiko ir jis davė leidimą pradėti kurti knyga apie save.
Šarūnas Bartas gimė 1964-tais metais. Jis yra vienas geriausiai žinomų kino režisierių Lietuvoje. 1989-tais metais jis įkūrė pirmąją Lietuvoje nepriklausomą kino studiją „Kinema“. Vienas pirmųjų jo režisūrinių debiutų buvo dokumentinis filmas „Praėjusios dienos atminimui“, kuris iš karto sulaukė pasisekimo ir 1990-tais metais buvo apdovanotas Amsterdamo dokumentinių filmų festivalio prizu. 2001 metais Šarūnas Bartas gavo Lietuvos nacionalinę kultūros ir meno premiją. Režisieriaus vardas garsus ir už Lietuvos ribų. Daugelio jo filmų premjeros vyko prestižiniuose kino festivaliuose, kur sulaukė ne vieno apdovanojimo. Šarūnas Bartas ne tik režisuoja filmus, bet ir yra vaidinęs tiek savo, tiek kitų kūrėjų kine.
Gražina Baikštytė yra Lietuvoje gerai žinoma aktorė. Taip pat rašo straipsnius įvairiems žurnalams. „Šarūnas Bartas: kai gyvenimas tampa kinu“ – trečioji autorės knyga. Anksčiau ji yra parašiusi Rimo Tumino biografiją „Rimo Tumino sodas“ ir savo atsiminimus apie aktorystę „Gyvenimas kaip teatras“. Visoms jos knygoms būdingas pokalbių formatas.

 
Savanoris bibliotekoje