Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka



daiktu bibl

krastieciu galerija su ep

Kraštiečių galerija

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Skaitytojui

Jaunimo literatūrinių kūrinių konkursas

7kalva


 

Naujienų archyvas

Darbuotojo meniu

Tryškių bendruomenė neabejinga gimtajai kalbai

Tryškių bendruomenė neabejinga gimtajai kalbai

Ne žemės derlumu, ne drabužių skirtingumu, ne šalies gražumu,
ne miestų ir pilių tvirtumu gyvuoja tautos,
bet daugiausia išlaikydamos ir vartodamos savo kalbą.
M. Daukša

 

    Nacionalinis diktantas, organizuojamas Pilietinės minties instituto, -  vienintelis suaugusiųjų raštingumą skatinantis konkursas, kuris šiemet mūsų šalyje surengtas jau devintą kartą. Pagrindinis konkurso organizatorių tikslas – paskatinti žmones didžiuotis unikalia lietuvių kalba, kalbėti ir rašyti ja taisyklingai.

    Tryškių bibliotekoje diktantas rašomas jau antrą kartą. Pernai išmėginti jėgas Nacionalinio diktanto konkurse ryžosi devyni gimtajai kalbai neabejingi tryškiečiai, o šiemet - net penkiolika. Tarp dalyvių buvo net keturi šeimyniniai duetai: G. Kražauskienė, G. Venskienė, R. Balsienė, L. Tomkevičienė su dukromis. Antrą kartą diktantą rašė V. Bėliakas, S. Sakalauskienė, D. Monkevičienė. Tryškių miestelio bendruomenės nariai A. Simonavičienė, R. Žyla, D. Sakalauskienė, E. Kačinskaitė taip pat atsiliepė į kvietimą dalyvauti renginyje. Nacionalinio diktanto dalyviai šiemet rašė prozininkės Danutės Kalinauskaitės tekstą. Pagrindinė šių metų Nacionalinio diktanto naujiena –  tekstą skaitė nebe „Panoramos“ vedėjas Marijus Žiedas, o LRT radijo žurnalistas Paulius Šironas. Diktanto tekstas nebuvo ypatingai sunkus, gal tik keleto žodžių rašyba dalyviams pasirodė kiek keblesnė, tad rašymas neišvargino susirinkusiųjų. Dar kartą perskaitę ir atidavę savo darbus,  neskubėjome skirstytis. Šiemet, be Nacionalinio diktanto, visas vasario 16 – kovo 11 d. laikotarpis Valstybinės lietuvių kalbos komisijos iniciatyva paskelbtas Lietuvių kalbos dienomis. Mes irgi sumanėme prisijungti prie viso pasaulio, vasario 21 d. švenčiančio Tarptautinę gimtosios kalbos dieną. Ta proga perskaitėme 250 lietuvių liaudies patarlių apie kalbą ir išrinkome penkias labiausiai patikusias. Gal mūsų išrinktas penketukas patiks ir jums:

1) Gera kalba tyliai kužda, pikta kalba varpan muša.
2) Kai tyli – kaip rūtelė, kai kalba – kaip dilgėlė.
3) Kad kalba, miltai byra, o kad reik duoti, tai nėra ir pelų.
4) Bloga kalba užmuši, gera neatgaivinsi.
5) Gera kalba pėsčia kulniuoja, pikta kalba karietoj važiuoja.

     Nacionalinio diktanto rašymas bibliotekoje nepavirto į sunkų ir sausą žinių patikrinimo egzaminą. Tryškių bendruomenės pirmininkė A. Simonavičienė pritarė, kad „tai buvo dėmesio bei pagarbos parodymas savo istorijai ir kalbai, proga susiburti draugams, kaimynams, bendruomenei“.

     Noriu padėkoti visiems dalyvavusiems ir tikiuosi, kad jau tradicija tapęs Nacionalinio diktanto rašymas bibliotekoje kasmet pritrauks vis daugiau gimtosios kalbos gerbėjų. Kovo 19 dieną planuojama taisyti parašytus tekstus, o balandį bus surengtas antrasis Nacionalinio diktanto turas.

Tryškių filialo vyr. bibliotekininkė Janina Norvaišienė

Nuotraukos

 
Savanoris bibliotekoje