Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka



daiktu bibl

krastieciu galerija su ep

Kraštiečių galerija

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Skaitytojui

Jaunimo literatūrinių kūrinių konkursas

7kalva


 

Naujienų archyvas

Darbuotojo meniu

SKAITAU DRAUGUI

SKAITAU DRAUGUI

Telšių raj. K. Praniauskaitės viešosios bibliotekos Luokės filiale, skaitymo skatinimo užsiėmimuose jaunesnio mokyklinio amžiaus vaikams, ne pirmą kartą lankosi profesionali kinologė Jurgita Einingienė ir kaniterapijos darbą dirbantis niūfaundlendas Pūga. Vyksta skaitymas šuniui.


Kam jis gali būti naudingas? Labai dažnai skaitymo sutrikimai yra psichologinio pobūdžio. Mokykloje, namuose ir visuomenėje mus nuolat vertina pagal tam tikrus kriterijus, o kažko neatitikę, patiriame spaudimą. Taip susiformuoja uždaras ratas – vengdami kritikos ar spaudimo, vengiame to, kas šiuos nemalonius pojūčius sukėlė. Kai skaitoma šuniui, jis nevertina, nerašo pažymių, nekritikuoja. Šuo netgi nežino, kaip tas žmogus turėtų skaityti, nes jis pats skaityti nemoka. Užtat mielas nulėpausis moka klausytis, geba įsijausti ir, svarbiausia – kaip niekas kitas, jis moka sukurti nepaprastai jaukią aplinką, kurioje skaitytojas, laikui bėgant, pamiršta visas baimes. Pasak Luokės gimnazijos 2-ros klasės mokytojos Snieguolės Šilanskienės, pasitikėjimo skaitant ypač trūksta nedrąsiems vaikams, kurie prisibijo skaityti prieš klasę. Užtat keturkojis „klausytojas“ atleidžia ir mikčiojimą, ir kitas klaidas, jis nesišaipo ir nebara. Atvirkščiai: jis vizgina uodegą ir pritaria viskam, ką perskaito vaikas.
Šių užsiėmimų metu siekiama ne tik skaitymo skatinimo tikslų. Siekiama sužadinti geras emocijas, skatinti kūrybingumą, norą bendrauti.
Luokės filialo vyr. bibliotekininkė Diana Šimkuvienė

 
Savanoris bibliotekoje