Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka



daiktu bibl

krastieciu galerija su ep

Kraštiečių galerija

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Skaitytojui

Jaunimo literatūrinių kūrinių konkursas

7kalva


 

Naujienų archyvas

Darbuotojo meniu

Pasaulis yra knyga...

Pasaulis yra knyga...

„Pasaulis yra knyga, o tie, kurie nekeliauja, skaito tik pirmą puslapį“ – yra pasakęs Šv. Augustinas. Antradienį bibliotekoje su dešimtokais ir aptarėme, kaip savo akiratį ir patirtį žmogus plečia, keliaudamas po pasaulį.
Pradėjome nuo to, kas yra arčiausiai, tačiau nebūtinai geriausiai žinoma – kelionės po Lietuvą. Pirmas klausimas, kurį sau uždavėme – kaip norime keliauti? Atsakymo ieškojome žinynuose, kuriuose radome geriausius maršrutus keliauti po Lietuvą dviračiais, baidarėmis, laivu ir net lėktuvu.

Žinynuose yra detalūs žemėlapiai su pažymėta kelionės eiga, maršruto ilgiu, trukme, sudėtingumo lygiu bei kita keliautojams reikalinga informacija. Taip pat ir lankytinų vietovių aprašymai, tikri ir legendomis apipinti faktai, gausybė iliustracijų. Tokios knygos – tai atradimų ir aktyvaus poilsio vadovas. Knygų autoriai kviečia ne šiaip pažinti Lietuvos kraštovaizdį, o pažvelgti į pačias vertingiausias mūsų šalies vietas – nacionalinius, regioninius parkus ir rezervatus, pamatyti unikalius gamtos kampelius – įvairiausių gyvūnų, paukščių, augalų buveines, savitus miestelius ir kaimelius, iš naujo atrasti Lietuvos gamtos turtus ir kultūros paveldą. Lao Tzu sakė, jog tūkstančio mylių kelionė prasideda pirmuoju žingsniu... Kodėl gi tas pirmasis žingsnis negalėtų būti žengtas gimtajame krašte?
Pakeliavę po Lietuvą rinkomės knygas apie visą platųjį pasaulį. Prieš keliaujant į kitą šalį visada pravartu pasidomėti jos istorija ir kultūra. O jei negalime nuvykti ten, kur labai norėtųsi – verta bent paskaityti apie tai, todėl daugiau dėmesio skyrėme nebe žinynams, o kelionių įspūdžių knygoms. Pavartę lietuvių keliautojų: A. Čekuolio, E. Žižio, G. Čiplytės, M. Starkaus A. Užkalnio, V. Grainytės, užsienio keliautojų knygas, albumus „100 garsiausių pasaulio muziejų“, „100 gražiausių pasaulio miestų“, vieningai sutarėme, kad kelionių vadovai ir įspūdžių knygos apie keliones yra visiškai skirtingi dalykai. Įspūdžių ar publicistinės knygos apie keliones labiau skirtos bendram įspūdžiui susidaryti, nes ten daug mažiau faktų ir informacijos, kuria galima vadovautis. Jas parašę žmonės retai kada yra kurios nors srities profesionalai, tarkim, istorikai, geografai, religijų tyrinėtojai, architektūros žinovai ir pan. Jie – to gyvenimo būdo ir tos šalies pažinimo profesionalai, kurie pateikia asmeninę nuomonę.
O galiausiai atėjo eilė ir grožinei literatūrai. Juk K. Sajos „Patumšalė“, P. Mayle „Metai Provanse“, J. Ivanauskaitės „Tibeto mandala“, G. D. Roberts „Šantaramas“ ir daugybė kitų knygų iškalbingai veda mus nuo lietuviško kaimo per Europą iki pat Bombėjaus. „Keliausime“, - nutarė dešimtokai, „skaitysime knygas, o tada keliausime“, - papildė jų auklėtoja, lituanistė V. Jokubauskienė.

Tryškių filialo vyr. bibliotekininkė Janina Norvaišienė

Nuotraukos

 
Savanoris bibliotekoje