Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka



daiktu bibl

krastieciu galerija su ep

Kraštiečių galerija

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Skaitytojui

Jaunimo literatūrinių kūrinių konkursas

7kalva


 

Naujienų archyvas

Darbuotojo meniu

Skaitydamas augu ir gimtąją kalbą saugau

Skaitydamas augu ir gimtąją kalbą saugau

Tryškių bibliotekoje Nacionaliniu diktantu pradėtas Lietuvių kalbos dienas tęsia mažieji lietuvių kalbos puoselėtojai – Tryškių Lazdynų Pelėdos gimnazijos ketvirtokai su mokytoja Vilma Zamariene. Penktadienį jie dalyvavo edukacinėje pamokoje „Skaitydamas augu ir gimtąją kalbą saugau“. Renginio tema pasirinkome pasakas, patarles, mįsles, skaičiuotes. Pradėjome, žinoma, nuo liaudies kūrybos – niekada neatsibostančių lietuvių liaudies stebuklinių pasakų „Gyvasis vanduo“, skaitėme „Močiutės pasakas“. Išsiaiškinome, kad yra ne tik užrašytų liaudies pasektų pasakų, bet ir rašytojai kuria pasakas vaikams.

Pavartėme Vytauto V. Landsbergio „Tinginių pasakas“, „Kiaušinių pasakas“, S. A. Dačkevičiaus „Pasaką apie galiūną Džiugą“, A. Liobytės „Pasaką apie narsią Vilniaus mergaitę ir galvažudį Žaliabarzdį“. Išsiaiškinome, kad kalba, kaip ir žmogus, auga ir keičiasi: seniausiai užrašytose liaudies pasakose esama senovinių, vaikams negirdėtų žodžių, o šiuolaikinių autorių knygose kalba jau kitokia. Kaip ir kiekviena tradicija, taip ir kalba per laiką kinta – keičiasi pats gyvenimas, kalbos vartojimo aplinka ir tikslai, bendravimo priemonės, keičiasi ir patys kalbėtojai, o kalbos gebėjimas prisitaikyti prie pokyčių rodo kalbą esant gyvą. Gal todėl labiausiai vaikus sužavėjo „Lietuvos vaikų pasakos“, ypač tos, kurių autoriai – ketvirtokai. Džiugiai nusiteikę moksleiviai pasiryžo sukurti ir savo pasakas.
Apžiūrėję gausią pasakų knygų parodą kibome į smulkiosios tautosakos įdomybes. Drauge su mokytoja pasidžiaugėme vaikų fantazija ir aktyvumu – jie labai sumaniai ieškojo mįslių įminimų, skaitė patarles, skaičiuotes, savaip aiškino linksmai iliustruotus priežodžius. Atsisveikindami apsikeitėme dovanėlėmis – biblioteka pasipuošė piešiniais, kuriuose ketvirtokai iliustravo pasaką „Dangus griūva“, o jų klasė dovanų gavo Rebekos Unos knygą „Aš esu Tomas, seklys“. Perskaitę apie rašytojos vaikystę be kompiuterių, mokiniai žadėjo pasidalinti įspūdžiais.

Vyr. bibliotekininkė Janina Norvaišienė

 
Savanoris bibliotekoje