Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka



daiktu bibl

krastieciu galerija su ep

Kraštiečių galerija

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Skaitytojui

Jaunimo literatūrinių kūrinių konkursas

7kalva


 

Naujienų archyvas

Darbuotojo meniu

Paminėta knygnešių šventa gadynė

Paminėta knygnešių šventa gadynė

Kovo 16-ąją minime Knygnešio dieną. Šią dieną Nevarėnų bibliotekoje įvyko popietė. Jos metu buvo pagerbti mūsų tautos knygnešiai ir daraktoriai: Jurgis Bielinis, Juozas Angrabaitis, Juozas Sakalauskas, Kazys Ūdra ir kiti. 1864-1904 metai – spaudos draudimo metai, joje telpa žūtbūtinė lietuvių tautos kova už gimtąjį žodį, už savo egzistenciją. Šios kovos simboliu tapo knygnešys. Manoma, kad per 40 spaudos draudimo metų kovoti dėl lietuviškos spaudos išėjo 2000 knygnešių. Jie atlaikė carinės žandarmerijos, policijos ir pasienio kariuomenės puolimą. Popietės metu bibliotekininkė V. Ylakienė dalijosi mintimis apie knygą, knygų skaitymo naudą, kuri gali pridėti net dvejus papildomus gyvenimo metus. Mokslininko Becca R. Levy su kolegomis atlikta analizė rodo: kuo daugiau žmonių skaitydavo knygų, tuo ilgiau gyvendavo. Knygų mėgėjai išgyvendavo vidutiniškai dvejais metais ilgiau nei neskaitantieji. Mokslininkai spėja, kad skaitymas teigiamai veikia ir mūsų smegenis, todėl ir gyvenimo trukmė ilgėja.


Aktyvi knygų skaitytoja, buvusi mokytoja Irena Tendziagolskienė, skaitė ištraukas iš V. Krėvės- Mickevičiaus knygos „ Mūsų tautosaka“. Mintimis ir prisiminimais iš vaikystės apie knygų skaitymą ir naudą dalijosi bibliotekos skaitytojai Vaclava Butkuvienė, Frank Gnadl, Pranas Statkus ir kiti. Skaitytojas Frank Gnadl, kilęs iš Heseno regiono netoli Frankurto prie Maino, o dabar gyvenantis Nevarėnuose, kalba ir skaito lietuviškai. Popietės metu pagrojo lūpine armonikėle, gitara, dūdele. Dainavo liaudies dainas lietuviškai, prancūziškai, vokiškai, yra išvertęs 25 lietuvių liaudies dainas į vokiečių kalbą.
Popietės metu buvo apdovanoti aktyviausi skaitytojai: P. Statkus, L. Purauskienė, S. Kudulienė, I. Tendziagolskienė, F. Gnadl ir kiti.
Nevarėnų bibliotekos skaitytojai ir vyr. bibliotekininkės Z. Kikilienė, V. Ylakienė dėkoja bibliotekos rėmėjams P. Sabaliauskui, R. Ežerskytei, A. Šmukštai, E. Žiulpienei, P. Statkui, I. Tendziagolskienei, E. Jurkienei, S. Racevičienei už dovanotas įdomias naujas knygas ir žurnalus per akciją „KNYGŲ KALĖDOS“.

Vyr. bibliotekininkė V. Ylakienė

Nuotraukos

 
Savanoris bibliotekoje