Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka



daiktu bibl

krastieciu galerija su ep

Kraštiečių galerija

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Skaitytojui

Jaunimo literatūrinių kūrinių konkursas

7kalva


 

Naujienų archyvas

Darbuotojo meniu

Ant Paunšvystės alkakalnio buvo paminėta Baltų vienybės diena ir rudens Lygė

Ant Paunšvystės alkakalnio buvo paminėta Baltų vienybės diena ir rudens  Lygė

Rugsėjo 22 dienos vakarą ant Virmėnų kaime esančio Paunšvystės alkakalnio buvo pažymėta Baltų vienybės diena ir rudens Lygė. Ši diena mini dar 1236 - uosius metus, kai netoli Šiaulių miesto įvyko Saulės mūšis, kuriame susivienijusios žemaičių ir žiemgalių gentys sumušė Kalavijuočių ordiną. Nuo 2000 metų ši diena minima kaip Baltų vienybės diena, kuri Lietuvos ir Latvijos valstybėms tapo atmintina diena. Baltų vienybės simbolis – ugnis, uždegama aukščiausiose apylinkės kalvose ir piliakalniuose, prisimenant, kad baltų gentys signaliniais laužais įspėdavo viena kitą apie artėjantį priešą. Šios piliakalnių sąšaukos esmė - aplankyti baltams atmintinas vietas, užkurti ugnelę ant kalnų, piliakalnių, alkakalnių ar kitose su baltų istorija susijusiose vietose.


Kasmet prie šios sąšaukos prisijungia ir Nerimdaičių bendruomenė. Rugsėjo 22 – osios vakarą ant Paunšvystės alkakalnio (Nevarėnų sen.) susirinko nemažas būrys dalyvių: iš Nerimdaičių, Telšių, Tryškių, Tučių, Degaičių, Nevarėnų ir kt. Prie liepsnojančio vienybės laužo šio alkakalnio tyrinėtojas Stanislovas Kasparavičius papasakojo apie senovės baltų gentis, ugnies ir gamtos reikšmę senovės Lietuvos gyventojams.
Po to susirinkusieji buvo pakviesti Baltų vienybės dieną įprasminti, apeinant aplink laužą tris ratus ir buvo prašoma sugalvoti po norą. Kad metai būtų gausūs ir vaisingi, į laužą kiekvienas bėrė po saują grūdų, druskos, kad būti sveiki ir stiprūs, dalijosi duona, vieni kitiems linkėdami gerų ateinančių metų.
Baltų vienybės diena sutampa su astronominiu rudens lygiadieniu, kai baigiasi šiltasis periodas ir diena pamažu pradeda trumpėti. Šiai dienai paminėti vakaro simboliu tapo Saulė.
Renginį užbaigėme lietuvių liaudies žaidimu, kurį pravedė Nevarėnų pagrindinės mokyklos mokytoja Lina Račkauskienė. Kadangi šie metai yra Piliakalnių metai, todėl vakaras buvo gražus ir prasmingas: puiki nuotaika, graži aplinka, geri žmonės ir šiltas oras. Už šį vakarą dėkojame Stanislovui Kasparavičiui, Giedriui Račkauskui, Rimgaudui Barauskui, Nerimdaičių filialo „Bočiai“ pirmininkei Onai Račkauskienei.

Vyr. bibliotekininkė Neringa Račkauskienė

 
Savanoris bibliotekoje