Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka



daiktu bibl

krastieciu galerija su ep

Kraštiečių galerija

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Skaitytojui

Jaunimo literatūrinių kūrinių konkursas

7kalva


 

Naujienų archyvas

Darbuotojo meniu

Kryžiai nelaimingo likimo žmonėms

Kryžiai nelaimingo likimo žmonėms

          2017 m.  gruodžio 01 d. 13 val. Biržuvėnuose buvo pašventintas naujai atstatytas skenduolių kryžius. Kunigas klebonas Virginijus Palionis pašventino kryžių ir linkėjo gyventojams, kad kryžius apsaugotų nuo visų nelaimių. Šio kryžiaus istorija mena jau 1912 metus. Manoma, kad tais metais, žiemos metu per užšalusį tvenkinį važiavo vestuvininkai ir įlūžus ledui 14 žmonių nuskendo. Jiems atminti buvo pastatytas kryžius su 14 mažų kryželių. Skenduolių kryžius yra tarsi simbolis, neužmirštamas ir saugomas jau ne vieną dešimtmetį, tačiau bėgant metams kryžių teko jau ne kartą atstatyti iš naujo. Šiemet kryžius neatlaikė audros ir buvo nulaužtas. 

           Pašventinus kryžių visi dalyviai buvo pakviesti į Biržuvėnų biblioteką, kurioje veikė paroda  „Kryžiai nelaimingo likimo žmonėms“. Muziejininkė Aldona Simonavičiūtė pristatė parodą, papasakojo skenduolių kryžiaus pastatymų istorijas. Ji džiaugėsi, kad žmonės yra neabejingi ir  ištikus bėdai gali ištiesti vieni kitiems pagalbos ranką.

         Renginio dalyviams buvo pristatyta ir bibliotekoje veikianti paroda „Tautinis drabužis mūsų kaimo istorijoje“. Daugeliui buvo įdomu pažvelgti į daugiau kaip prieš penkiasdešimt metų darytas nuotraukas, kuriose įamžinti Biržuvėnų ir aplinkinių kaimų gyventojai vilkintys tautinius rūbus.

          Po parodos pristatymo vyko bendravimas prie šilto arbatos puodelio. Biržuvėnų gyventojai  nuoširdžiai padėkojo Jonui Siebai, kuris dovanojo medieną kryžiui pagaminti, kunigui klebonui Virginijui Palioniui, kuris pašventino kryžių ir Luokės seniūnui Česlovui Ubartui, kuris visuomet prireikus ištiesia pagalbos ranką ir niekada neatsisako padėti.

Renginį organizavo Biržuvėnų biblioteka, seniūnaitija ir Biržuvėnų dvaro sodyba.

Vyr. bibliotekininkė Jadvyga Jakienė

Nuotraukos

 
Savanoris bibliotekoje