Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka



daiktu bibl

krastieciu galerija su ep

Kraštiečių galerija

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Skaitytojui

Jaunimo literatūrinių kūrinių konkursas

7kalva


 

Naujienų archyvas

Darbuotojo meniu

Projektas „Senjorai ir skaitmeninės technologijos“

Projektas „Senjorai ir skaitmeninės technologijos“

Telšių Karolinos Praniauskaitės viešosios bibliotekos darbuotoja Jurgita Dubinskienė gegužės 24 d. dalyvavo tarptautinio projekto „Senjorai ir skaitmeninės technologijos“ baigiamajame renginyje Šilutės viešojoje bibliotekoje.

Projektas, kurio tikslas - paskatinti vyresnio amžiaus gyventojus pradėti naudotis planšetiniais kompiuteriais, internetu bei jų teikiamomis galimybėmis tęsėsi du metus. Įgyvendinant projektą buvo atliktas tyrimas, kurio tikslas - sužinoti vyresnio amžiaus gyventojų naudojimosi mobiliaisiais įrenginiais ir internetu ypatumus bei poreikius. Tik 9% apklaustų Lietuvos vyresnio amžiaus gyventojų naudojasi planšetiniu kompiuteriu. Šis rezultatas yra mažiausias, lyginant su kitomis apklausoje dalyvavusiomis šalimis. Pavyzdžiui, Vokietijoje - 30 proc., Ispanijoje - 33 proc. ir Rumunijoje - 20 proc. senjorų naudojasi planšetiniu kompiuteriu.

Projekto metu buvo stiprinami darbuotojų, kurie savo darbe susiduria su senjorais, skaitmeniniai įgūdžiai bei kompetencijos. Bibliotekininkai, socialiniai darbuotojai tiksline projekto grupe pasirinkti ne atsitiktinai. Tai tie žmonės, kurie gali padėti senjorams atrasti kelią į skaitmeninį pasaulį. Mokymai darbuotojams buvo kuriami ir išbandomi Lietuvoje, Vokietijoje, Ispanijoje ir Rumunijoje.

„Senjorų mokymas naudotis planšetiniais kompiuteriais - patrauklus būdas mažinti skaitmeninę atskirtį Lietuvoje. Vyresnio amžiaus žmonėms dirbti su stacionariais kompiuteriais nėra lengva”, - pastebi projekto vadovė Lietuvoje Laura Grinevičiūtė. Planšetinis kompiuteris pasižymi galimybių gausa, naudojimo lengvumu ir puikiai tinka mažai su kompiuterinėmis technologijomis susipažinusiam žmogui.

 

Vyr. bibliotekininkė metodinei veiklai Jurgita Dubinskienė

Nuotraukos Sandros Jablonskienės

Nuotraukos

 
Savanoris bibliotekoje