Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka



daiktu bibl

krastieciu galerija su ep

Kraštiečių galerija

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Skaitytojui

Jaunimo literatūrinių kūrinių konkursas

7kalva


 

Naujienų archyvas

Darbuotojo meniu

(NE)ATSISVEIKINTI SU VASARA

(NE)ATSISVEIKINTI SU VASARA

Rugsėjis švelnus kaip kailiukas katės,
jis vasarą šiandien namo išlydės.
Miške pakabintą drabužį jos žalią
jis šiąnakt nuspalvins kaip vaiko knygelę.
Dažus išsirinkęs pačius tobuliausius, darbuosis,
kad būtų gražesnis pasaulis.
Nes rytą svečiuosis baikšti ir balta
kaip meilė pirmoji – Pirmoji šalna.
Juozas Erlickas

Negali nesutikti su mūsų nūdienos klasiko pastebėjimais apie rugsėjo atnešamas permainas. Bet kol mūsų dar nelanko pirmosios rudeninės šalnos, kol jos nenusinešė klestėjusių vasaros gėlynų grožio, pasidžiaukime juo drauge, apsilankę Telšių r. sav. Karolinos Praniauskaitės viešosios bibliotekos Degaičių filiale, kur rugsėjo mėn.4 – 12 dienomis vyksta paroda „Jurginų pasaka“.


Degaičiai, kaip žinia, turi kuo pasididžiuoti, nes ne vienas esame lankęsi išpuoselėtame parke ar bent apie jį girdėję. Šį rudenį parke gausiai žydi ir jurginai, kurių puokštės taip pat papildo parodą.
Prie grožio puoselėjimo ir sklaidos prisijungė Degaičių seniūnijos renginių organizatorė Virginija Keršienė bei Degaičių „Bočių“ draugijos pirmininkė Adolfina Rastokienė – žinodamos kokioje sodyboje galima rasti pačių įvairiausių veislių jurginų, atnešė juos į biblioteką ir nudžiugino skaitytojus jurginų įvairove. Savo išaugintus jurginus parodai padovanojo gėlininkės. Tai, Albina Perskaudienė, Gėnė Kazlauskienė, bei Degaičių parko prižiūrėtojos, grožio puoselėtojos Elena Bružienė, Laima Šapienė. Nuostabiais jurginų žiedais parodą papuošė Degaičių bendrosios praktikos slaugytoja Angelė Kasparavičienė. Ekspozicijoje puikuojasi daugiau kaip 30 spalvų ir formų užburiančių žiedų.
Ne viena sodybos šeimininkė, apsilankiusi bibliotekoje ir pasigrožėjusi paroda, panoro papuošti savo namų aplinką šiais rudens nostalgiją sukeliančiais augalais.
Nors jurginas mums artimas kaip lietuviška gėlė, jis, deja, yra prieš 200 metų atkeliavęs iš Meksikos ir per Ispaniją bei kitas Europos šalis pasiekęs ir mūsų kraštą. Per tą laikotarpį selekcininkai išvedė begalę nuostabiausių rūšių ir jų atmainų, bet kiekvienas augalas yra nepakartojamai gražus.

Degaičių filialo bibliotekininkė
Aušra Ubartienė

Nuotraukos

 
Savanoris bibliotekoje