Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka



daiktu bibl

krastieciu galerija su ep

Kraštiečių galerija

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Skaitytojui

Jaunimo literatūrinių kūrinių konkursas

7kalva


 

Naujienų archyvas

Darbuotojo meniu

Knygų mugėje — išskirtinis dėmesys vaikams

Knygų mugėje — išskirtinis dėmesys vaikams

Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka jau antrą rudenį pasitinka, surengdama knygų muges. Jei pernai mugėje vyravo mūsų krašto istorinė tema, tai šiemet iš penketo renginių net trejetas skirti vaikams. Jų, pasak organizatorių, iš darželių ir mokyklų dalyvavo daugiau negu pustrečio šimto.

 

Mugėje — leidyklų atstovai ir garsūs rašytojai
Tik pravėrus bibliotekos duris, pasitiko stalai su nukrautomis knygomis. O jų — gausybė, nes į Knygų mugę atvyko net dešimties leidyklų — „Algarvės“, „Agimanto“, „Andrenos“, „Charibdės“, „Eglės“, „Homo liber“, „Kauko laiptų“, „Lieparo“, „Raidynėlio“, „Žaros“ — atstovai, taip pat rašytojai Vytautas Račickas, Viktoras Rudžianskas, Vytautas Stulpinas, Ona Jautakė, Liuda Petkevičiūtė. Atsirado vietos ir privačiam bibliofilui Antanui su įdomiais senosios spaudos leidiniais.

 

Rašytoja su vaikais traukė daineles
Pirmiausia mažieji skaitytojai buvo pakviesti į bibliotekos ketvirtąjį aukštą, kur jų laukė vaikų rašytoja Liuda Petkevičiūtė. Ji supažindino vaikus su savo knygomis, kurios daugiausiai moko geros elgsenos nuo mažų dienų. Vaikai vienas per kitą pasakojo, kokius gerus darbus nuveikia namuose, kiek jie turi draugų. Smagiausia buvo drauge su rašytoja traukti daineles, ypač „Tindi rindi riuška“, kurią dainuodavo knygelės „Voveriukas Tindiriukas“ herojus.

 

Netrūko gerų žodžių renginio dalyviams
Knygų mugės dalyvius pasveikino bibliotekos direktorė Jolanta Sutkutė, Savivaldybės administracijos Kultūros ir turizmo skyriaus vedėja Eglė Macienė, Tarybos narė Vilija Bačionienė. Žodį tarė Lietuvos mažų ir vidutinių leidėjų asociacijos prezidentė, leidyklos „Žara“ vadovė Ramutė Žandarienė, su kuria, rengiant knygų muges, bendradarbiauja biblioteka ir visuomet sulaukia dalykiškos paramos, tradiciniu renginiu pasidžiaugė rašytojas Viktoras Rudžianskas. Dar nereikėtų pamiršti ir mugės partnerių — Žemaitės dramos teatro bei Kultūros centro darbuotojų, kurie prisidėjo prie sklandaus renginio organizavimo.

Šilčiausias Knygų mugės atidarymo momentas — modernaus muzikinio lavinimo mokyklų CONMUSICA (direktorė Kristina Bagdonienė, mokytoja Gertrūda Čerepokaitė) auklėtinių pasirodymas.

 

Kas skaito, tas auga
Kaip gimsta knyga? Kas įkvepia rašytojus sukurti vieną ar kitą veikėją? Kaip ateina į galvą patys neįtikimiausi nuotykiai? Galų gale, kaip knygas skaito tie, kurie jas kuria — atsakymų į šiuos ir kitus klausimus su populiariu vaikų rašytoju Vytautu Račicku ieškojo mažieji Knygų mugės lankytojai — įvairių Žemaitijos sostinės mokyklų mokinukai.
„Kai susitinku su savo skaitytojais, man visados maga paklausti, o ką gero duoda skaitymas?“,— mažiesiems skaitytojams tokį klausimą adresavo rašytojas. Iš salės skriejo atsakymai — skaitydami mokomės skaityti, skaitydamas daug ką sužinai, išmoksti, skaitymas moko suprasti ir lavina vaizduotę. Rašytojas savo gerbėjų mintis apibendrino: „Tikrai, skaitymas ugdo vaizduotę, o televizoriaus žiūrėjimas ją bukina“ ir paaiškino, jog skaitydami knygas vaikai savo vaizduotėje atkuria tuos vaizdus, kuriuos, rašydamas knygą, sukūrė rašytojas. „Taip skaitytojas tarsi perkuria knygą“,— aiškino V.Račickas. Pasak rašytojo, skaitymas padeda vaikams rašyti rašinėlius ir nedaryti juose gramatinių klaidų. „Man atrodo, kad skaitantis vaikas bus laimingesnis nei tas, kuris neskaito. Nes skaitymas — tai didelis džiaugsmas. Dar galiu pasakyti, kad kas skaito, tas auga. Ne ūgiu, o širdimi ir protu“,— teigė V.Račickas ir pasidalijo savo prisiminimais, koks jis buvęs skaitytojas vaikystėje. Skaitęs labai daug, nors tai daryti tekdavę dar prie žibalinės lempos…

 

Gyvenimo pamokos
Stebint rašytojo V.Račicko pokalbį su jaunaisiais jo kūrybos gerbėjais iš šono, ima atrodyti, jog patenki į gyvenimo išminties pamoką — skaitydamas savo kūrinių ištraukas, rašytojas įtraukė mokinukus į diskusiją, kas gyvenime svarbu, ką būtinai reikia išmokti, kad užaugtum doras ir teisingas žmogus. Vaikai nepraleido galimybės daugiau sužinoti apie žmogų, kuris į gyvenimą išleidžia tiek daug įdomių istorijų. Jie drąsiai klausinėjo, kur rašytojas gyvenąs, kiek jam metų, kaip gimsta jo knygos, kodėl tapęs vaikų rašytoju ir pan.

 

Vaikams rašyti — didelis džiaugsmas
Trečias susitikimas — tai kelmiškės autorės Onos Jautakės knygos vaikams „Balta skrybėlaitė“ pristatymas. Knygos redaktorius bei leidėjas Viktoras Rudžianskas pristatė, anot jo, labai rimtą knygą ir jos autorę — poetę ir rašytoją Oną Jautakę.
„Pirmiausia norime paklausti mūsų autorės, kodėl ji rašo eilėraščius suaugusiems ir kuria knygas vaikams? Kodėl ji yra žurnalistė ir rašytoja ir kaip ji visa tai sugalvojo?“,— tokiais klausimais susitikimą pradėjo knygos redaktorius ir leidėjas Viktoras Rudžianskas. „Sudėtingas klausimas. Kaip čia į jį protingai atsakyti?— šypsojosi O.Jautakė. — Esu redaktorė ir žurnalistė, rašau, kad galėčiau pavalgyti ir apsirengti, o knygų rašymas — nelabai pelningas, bet džiugus užsiėmimas. Gyvename mažytėje valstybėje. Mūsų kalbos arealas nedidelis, tad natūralu, kad mūsų rašytojai iš rašymo nelabai gyvena. Kodėl poezija ir kūriniai vaikams? Esu parašiusi ir kelias linksmas pjeses vaikams. Mažiesiems skaitytojams rašau galbūt todėl, kad širdyje turbūt tebesu vaikas. Jiems rašyti — didelis džiaugsmas. Tik nežinau, ar vaikams knygas skaityti yra toks džiaugsmas“.

 

Drąsūs skaitytojai
O.Jautakės knygos pristatyme mažieji telšiškiai ne tik klausėsi nuotaikingų ištraukų, bet ir mielai įsitraukė į pokalbį su knygos autore bei leidėju.
„Kaip jums šovė į galvą, kad katinas turi mąstyti su galva ir su uodega?“,— pusiau rimtai, pusiau juokais autorės klausė knygos leidėjas, prašydamas paaiškinti, kaip gimsta knygos veikėjai, pavyzdžiui, katinas Prunelijus. Ir sulaukė deramo atsako.
„Gana daug žmonių gyvenime mąsto ne tik su galva. Tas katinas nėra jokia išimtis. Rašytojas rašo apie katiną, šimtakojį ar ežiuką, o iš tiesų mąsto apie save — suaugusį ar vaiką. Katinas Prunelijus — personažas, kilęs netikėtai“,— sakė O.Jautakė. Paskatinti rašytojos ir knygos leidėjo, vaikai mielai pasakojo apie save, savo požiūrį į mokyklą ir gyvenimą, dalijosi savo ir savo augintinių nuotykiais. Vos tik gavę progos paklausti, vaikai klausimais apibėrė rašytoją.
Išeidami iš renginio jaunieji skaitytojai sakė — buvo smagu akis į akį susitikti su tais, kieno knygas mielai čiumpa į rankas ir jas skaitydami nusikelia mintimis į jų vaizduotės sukurtą nuotykių pasaulį.

 

„1000 architektūros šedevrų“
Bibliotekos ketvirtajame aukšte, prisėdę prie apvalaus stalo, telšiškiai su leidyklos „Charibdė“ vertėja Rita Kubiliene aptarė E.M.Pearsoan knygą „1000 architektūros šedevrų“.
Kalbant apie Rytų šalių — Japonijos ir Kinijos — fenomenalius statinius, diskusijose dalyvavo žemaitiškos-japoniškos-kiniškos sodybos šeimininkas, Telšių miesto Garbės pilietis Alfredas Jonušas. Visokiausių svarstymų sukėlė piramidžių statyba. Buvo pastebėta, kad piramidės — galbūt ne Žemės gyventojų statiniai. Bet geriausiai į visus klausimus gali atsakyti pati knyga.

 

Žemaičių kūrybos almanachas — ilgai laukta knyga
Almanachą „Už kalno kalnas“ pristatė vienas jo sudarytojų poetas Vytautas Stulpinas. Jis glaustai aptarė visų 22 autorių kūrybą, pasidžiaugė profesorės Viktorijos Daujotytės įžvalgomis leidinio pratarmėje. Vėliau paskaitė savo eilėraščių. Prie jo prisijungė renginyje dalyvavęs poetas Petras Gintalas, paskaitęs ne tik savo, bet ir šviesaus atminimo sūnaus Petro kūrybos. Beje, ir pats profesorius P.Gintalas bei jo kitas sūnus Martynas, taip pat poetas ir menininkas Gvidas Latakas pasistengė, kad leidinio dizainas būtų iškalbus ir derėtų prie jo kūrėjų savasties.
Apie dėmesį literatūriniam žodžiui laikraštyje „Kalvotoji Žemaitija“ kalbėjo Algirdas Dačkevičius, taip pat paskaitęs iš almanacho savo eilėraščių.
Renginyje dalyvavęs Lietuvos pensininkų sąjungos Telšių skyriaus „Bočiai“ vadovas Kajatonas Šliogeris pasidžiaugė Vytauto Stulpino kūryba, jo aktyvia kultūrinio gyvenimo visuomenine pozicija ir įteikė Lietuvos valstybės atkūrimo 100-mečio medalį.

 

Iki kitų metų rudens!
Knygų mugės uždaryme nuskambėjo mintis, jog ir kitąmet tradicinis spausdinto literatūrinio žodžio renginys leidyklas ir rašytojus pakvies į Žemaitijos sostinę.
Nuotaikingai skambėjo CONMUSICOS jaunųjų atlikėjų balsai, o pakalbintos bibliotekos direktorė Jolanta Sutkutė ir jos pavaduotoja Vida Urnikienė pasidžiaugė, jog šiųmetėje Knygų mugėje ypač darnai darbavosi visi bibliotekos skyriai.

 

Korespondentai Lina Dijokienė ir Algirdas Dačkevičius

Laikraštis „Telšių Kalvotoji Žemaitija“ , 2018, spalio 9

 

 
Savanoris bibliotekoje