Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka



daiktu bibl

krastieciu galerija su ep

Kraštiečių galerija

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Skaitytojui

Jaunimo literatūrinių kūrinių konkursas

7kalva


 

Naujienų archyvas

Darbuotojo meniu

,,Ar jau pažįstu raideles?‘‘ – ,,išskaitomas‘‘ susitikimas Miesto bibliotekoje

,,Ar jau pažįstu raideles?‘‘ – ,,išskaitomas‘‘ susitikimas Miesto bibliotekoje

                 Skaitymas arba pirmasis raidžių ,,išskaitymas‘‘, suprantama, prasideda namų erdvėje, darželyje, ar mokykloje, bet esminius skaitymo pasirinkimo  įgūdžius (norėtųsi tuo tikėti) galima greičiausiai patenkinti bibliotekoje,  nes Knygų namai – laukiantys, talpūs, besikeičiantys ir dosnūs, tik skaityk. Smagiausia, kada į knygų pasaulį patenka mažas žmogus, kuriam knyga – stabtelėjimas, nuostaba ir emocijų tiesioginis reiškimas. Šįkart į Miesto bibliotekos erdvę užsuko ,,Eglutės‘‘ darželio ,,Kiškučių‘‘ grupė, kurią lydėjo Otilija ir Irena. Galima sakyti, jog buvo gera ne tik jiems, bet ir mums (kasdien bendraujantiems su ,,gyvais‘‘skaitytojais) – šventė, tiesiogine to žodžio prasme.  

              Kuo mažieji žavėjosi, kas juos intrigavo? Regis, viskas – judesys buvo prie kiekvienos lentynos, prie kiekvieno objekto. Iš būrio smalsiausia netgi paklausė, kas už tų nevarstomų bibliotekos durų: ,,O ką jūs čia slepiate?‘‘ Nuostaba kilo išvydus ir didžiausią, ir mažiausią bibliotekos knygutes: ,,Beveik iki begalybės‘‘, ir – ,,Kokia mažytė mažytė knygutė‘‘. Va taip – natūralus džiaugsmas ir dar natūralesnis  apibūdinimas. Kaip sakė auklėtoja Otilija, jau beveik visi ir raideles moka: ieškojo – rado.  Kai žvilgsnis nukrypo į periodinius leidinius, tai berniukai iškart griebė ,,Flintą‘‘.  Gera, kada vaikučiai džiūgavo išvydę jau pažįstamą leidinėlį: darželyje jau matytas, arba tėvelių nupirktas – taigi ir paskaitytas, ir veikėjai pamatyti, ir draugui galima pasigirti. Ir nuskambėjo ne vieno prašymas – o į namus ar galima neštis? Žinoma, tik užsukite su tėvaliu ar mamyte – kokiu nors suaugusiu savo giminaičiu – ir skaitykite. Juk bibliotekos knyga, kaip sakoma, visiems pasiekiama ir kuriam tai laikui paskolinama. Iš čia turbūt ir pasirinkimas, ir pasidalijimas prasideda?

                 Šiam kartui tiek – ir vis dėlto, dar trupinys iš poeto  Mariaus Buroko Skaitytojo pastebėjimų: ,,Taip, knygos kraustosi į ekranėlius visame pasaulyje, ir nieko nebepadarysi. Sunkiausia suprasti, visa tai išeis į gera ar bloga, ir nepasiduoti apokaliptinėms nuotaikoms‘‘.  Tokios, dar gyvos mintys, iš kovo mėnesio keturioliktosios, ketvirtadienio, susitikimo su mažaisiais ,,Kiškučių‘‘ grupės skaitytojais – aktualu susimatyti, dar aktualiau rasti savo knygą ir ją perskaityti.

Nuotraukos

 
Savanoris bibliotekoje