Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka



daiktu bibl

krastieciu galerija su ep

Kraštiečių galerija

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Skaitytojui

Jaunimo literatūrinių kūrinių konkursas

7kalva


 

Naujienų archyvas

Darbuotojo meniu

VARNIŲ MIESTO FILIALE VEIKIA TOMO JOVAIŠOS AKVARELIŲ PARODA

VARNIŲ MIESTO FILIALE VEIKIA TOMO JOVAIŠOS AKVARELIŲ PARODA

Tomas Raimundas Jovaiša – psichologijos mokslų daktaras, gerai žinomas ne tik Lietuvos, bet ir užsienio šalių universitetinėje ir mokslo bendruomenėje.

 

Tomas Raimundas Jovaiša vaikystėje lankė Vilniaus dailės mokyklą (dabar J. Vienožinskio vardo dailės mokykla). 1964 m. įstojo į Vilniaus dailės institutą (dabar Vilniaus dailės akademija). Lygiagrečiai mokėsi ir Vilniaus politechnikos institute, kur jau buvo baigęs pirmą kursą. Nors kartu stengėsi suderinti dailės, tapybos studijas, bet teko pasirinkti.

Dailininko kūrybos gerbėja, Lietuvos mokslų akademijos tikroji narė prof. dr. Grasilda Blažienė sako: „Tomas Jovaiša ne vienerius metus lieja akvareles. Talentingai ir įkvėptai, santūriai ir aistringai. Jo darbai gyvi įvairiomis spalvomis žaižaruojančiais įspūdžiais. Dailininkas geba vienu metu aprėpti labai daug, o kartais pažeria nepakartojamų detalių ir iškalbių vienatvės motyvų. Tomo darbai tyri. Nekyla klausimas, kodėl randasi gamtos ir miestų su paslaptingomis gatvelėmis peizažai ar natiurmortai.

 

Akvarelės kupinos gyvybės ir tylios vilties prošvaisčių. Paveikslų medžiai kalba, gėlės kvepia, vanduo žaidžia, miesto motyvai ar pakelėje prigludusi trobelė pasakoja istoriją. Kiekviena potėpis atspindi gyvastį. Pasitikiu Tomo darbais. Jis, žvelgdamas į dabartį, nerodo laiko deformacijos, o tik paliestą amžinybę. Dailininkas suteikia prasmę savo laikmečiui, saugo trapią dabarties būtį ateičiai. Tomo Jovaišos darbai apglėbia žiūrintįjį, įsuka it verpetas į prisiminimus, suvokimą, kad turime būti itin atidūs ir atsargūs mūsų Lietuvai – apskritai visai Žemei. Tomas yra apdovanotasis, judantis į priekį ir atsigręžiantis atgal“.

                                                                                                                Laima Juškienė
                                                                                              Všį RPMC vyr. etikos mokytoja

Nuotraukos

 
Savanoris bibliotekoje