Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka



daiktu bibl

krastieciu galerija su ep

Kraštiečių galerija

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Skaitytojui

Jaunimo literatūrinių kūrinių konkursas

7kalva


 

Naujienų archyvas

Darbuotojo meniu

Akimirkos iš vakarojimo su knyga ,,So meilė Žemaitėjē'‘

Akimirkos iš vakarojimo su knyga ,,So meilė Žemaitėjē'‘

           Į gruodžio 6 dienos pavakarę K.Praniauskaitės viešosios bibliotekos skaitytojai susitiko su Plungės ir Rietavo krašto 37 kūrėjų žemaičių kalba išleista knyga ,,So meilė Žemaitėjē‘‘. Tai projektinis darbas, kurį rėmė Lietuvos Kultūros taryba, Plungės ir Rietavo savivaldybė. Projekto vadovė Plungės viešosios bibliotekos miesto filialo vyr. bibliotekininkė I. Jonuškienė, idėjos autorė, knygos sudarytoja ir redaktorė A. Daukontaitė, žemaitiškos kalbos tvarkytojas Šiaulių universiteto doc. dr. J. Pabrėža, viršelio ir iliustracijų autoriai A. Pletaitė - Ruibienė ir S. Laurėnaitis. Šio susitikimo vedėja Adelė Daukontaitė nuotaikingai pristatė bendrą darbą, kuriame unikalus žemaičių rašytinis žodis, paveldas, tradicijos, žemaičio gyvenimo būdas ir tęstinumas.

               Knygoje talpinamas ir S. Daukanto žodis, ir J.Pabrėžos mintys apie Žemaitijos krašto kūrėjus, ir A. Daukontaitės pamąstymai, kūrėjų  posmai, pasakojimai, dainos, juokai, pasidalyta meile, kurios ,,ėš puometės natoram ėštrintė''. ,,So meilė Žemaitėjē‘‘ – skirtingo amžiaus ir išprusimo kūrėjų žemaičių darbai, ir 80 – mečių, ir jaunųjų autorių kūriniai. Kaip pastebėjo vakaro vedėja, linksma ar rimta yra įsimintina kiekvieno autoriaus mintis: pavyzdžiui, garbaus amžiaus sulaukusi muzikantė D. Norkienė rašo ir prozą, ir poeziją, ir išsako ,,džiaugsma, skausma ė liūdesi.'' O juk visa tai galėjo nugulti ,, į stalčiukus‘‘. Kaip pastebėjo Adelė Daukontaitė,  ,,tik stalčiukuose. O juk iš stalčiukų - paveldas'', todėl ji ir norėjusi visa tai sutalpinti į vieną knygą. Sykiu atvykusi eilių - dainų autorė Regina Miežetienė pagrojo ir padainavo savo, kaip ji sako ,,jausėnas''. Eilių paskaitė ir poetė, gyvenanti Telšiuose, bet gimusi Plungės rajone, Laura Jonikė/Laura Lu.

                Knygos ,,So meilė Žemaitėjē‘‘ pasidalijimas žemaitišku žodžiu – tai  Žemaitijoje gyvenančių žmonių istorija ir patirtis, natūralus gyvenimo būdas, savasties samprata. Kaip sako knygos redaktorė A.Daukantaitė, ,,Rokoukemuos dabā, rašīkem žemaitėška dabā, muokikem vakus dabā - žėnuosma, jok ė po šimta metu Žemaitėjė klesties.'' Taigi – pasimatymas su knyga, žemaičių kalba parašytas leidinys, K.Praniasukaitės viešojoje bibliotekoje – įsimintina dovana Žemaitijos metus palydinčiam skaitytojui.

Ieva Sigita Naglienė

Nuotraukos Aurikos Stupelienės

Nuotraukos

 
Savanoris bibliotekoje