Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka



daiktu bibl

krastieciu galerija su ep

Kraštiečių galerija

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Skaitytojui

Jaunimo literatūrinių kūrinių konkursas

7kalva


 

Naujienų archyvas

Darbuotojo meniu

Lietuvą ir lietuvius mylėjau – Vaižgantas

Lietuvą ir lietuvius mylėjau – Vaižgantas

„Lietuvą ir lietuvius mylėjau, bet sentimentus jiems jau iškalbėjau savo raštuose – prašom pasiskaityti ir bus vis tiek, ar aš tebesu, ar nebesu“. Vaižgantas.

2019 metais buvo minimos kunigo ir rašytojo, visuomenės veikėjo Juozo Tumo-Vaižganto 150-osios gimimo metinės, tad ir  2019-ieji  buvo paskelbti Juozo Tumo-Vaižganto metais. Kunigas, rašytojas, pasirinkęs sau slapyvardžiu senovės lietuvių linų dievą Vaižgantą,  XX a. pr. kūrė, gaivino kultūrinį ir pilietinį Lietuvoje gyvenimą, telkė lietuvių visuomenę.

Bibliotekoje metai palydėti kartu su Vaižgantu. Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka 2019 m.  įgyvendino atminties įprasminimo projektus „Literatūrinis mini spektaklis pagal J. Tumą-Vaižgantą“  ir „Juozas Tumas-Vaižgantas – vienas ryškiausių lietuvių rašytojų“, skirtus Juozo Tumo-Vaižganto 150-osioms gimimo metinėms paminėti. Bendradarbiaujant su Telšių Žemaitės dramos teatru ir Jaunimo studija "Savi", panaudojant meninės raiškos priemones buvo skatinama domėtis Juozo Tumo –Vaižganto gyvenimu, veikla ir kūryba, kuri yra svarbi literatūros ir istorijos pažinimo šaltinis. Parengta paskaita „Juozo Tumo-Vaižganto sąsaja su Žemaitija“ (mokytoja Sigita Naglienė) parengti ir parodyti visuomenei spektakliai: pagal K. Ostrausko pjesę „Vaižgantas“ (režisierius Donatas Žilinskas) bei etiudų spektaklis pagal Vaižganto apysaką „Dėdės ir dėdienės“ (režisierė Laimutė Pocevičienė). Bibliotekoje vykdant veiklas sudaryta galimybė miesto ir rajono žmonėms pamatyti, išgirsti ir paskaityti plačiau apie Juozą Tumą-Vaižgantą: parengtos virtuali ir kilnojama spaudinių parodos „Juozas Tumas – Vaižgantas - prozininkas, publicistas, politikos veikėjas“. Kilnojama paroda veiks iki 2020 m. sausio 31 d., o su virtualia paroda galima susipažinti bibliotekos svetainėje

https://www.kpbiblioteka.lt/lt/naujienos/virtualios-parodos

Projektines veiklas finansavo:

Lietuvos kultūros ministerija, Lietuvos kultūros taryba, Telšių rajono savivaldybė

 Direktoriaus pavaduotoja Vida Urnikienė

Nuotraukos Vidos Urnikienės bei Sigos Gailiuvienės

 
Savanoris bibliotekoje