Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka



daiktu bibl

krastieciu galerija su ep

Kraštiečių galerija

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Skaitytojui

Jaunimo literatūrinių kūrinių konkursas

7kalva


 

Naujienų archyvas

Darbuotojo meniu

Prezidento A. Smetonos veiklos metai pasitraukus iš Lietuvos

Parodoje -Lietuvos istorija

Telšių Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka siūlo telšiškiams žvilgtelėti į paskutiniuosius Lietuvos Prezidento A. Smetonos veiklos metus (1940–1944) pasitraukus iš Lietuvos. Istorinė Prezidentūra Kaune nusprendė išsamiau panagrinėti šį dramatišką Prezidento gyvenimo tarpsnį ir 2014 m. rugpjūčio 7 d. atidarė parodą „Gyvename viltimi: Prezidentas Antanas Smetona egzilyje“. Parodoje eksponuojamos fotografijos, leidiniai ir dokumentai iš Istorinės LR Prezidentūros Kaune, Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus, VDU Lietuvių išeivijos instituto, Lietuvos centrinio valstybės archyvo, Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos bei asmeninio V. J. Smetonos archyvo.
Greit - Vasario 16-ioji , Lietuvos valstybės atkūrimo diena. Neretai visas tarpukario Lietuvos istorijos etapas vadinamas Smetonos Lietuva. Sakoma, kad A.Smetona – mitais ir propaganda apgaubtas prezidentas, kurio nesugebėjome įvertinti. A.Smetonai visoje Lietuvoje tėra pastatytas tik vienas kitas paminklas, kelios gatvės ir mokyklos pavadintos jo vardu. Kodėl tik tiek? 2019 m. rugpjūčio 8 d. merkiant lietui, į Užulėnį (Ukmergės rajone) atgabentas ir ant pakylos pastatytas paminklas pirmajam Lietuvos valstybės Prezidentui Antanui Smetonai. Iškilmingose paminklo atidengimo iškilmėse dalyvavo ir devintasis Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda.
2020 m. jau minėsime Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo 30-metį. Šiandieną kuriame atsiremdami į praeitį. Susidomėjusiems paroda pasiūlysime istorikės dr. Ingridos Jakubavičienės monografiją „Duetas: Antanas ir Sofija Smetonos“ (2016 m.), kurioje pristato unikalų Antano ir Sofijos Smetonų duetą, kuris suskambo ne tik asmeninio gyvenimo erdvėje, bet ir plačiame XX. A. Lietuvos istorijos kontekste. Kviečiame apsilankyti. Paroda veiks iki kovo 25 d.

Julita Švėgždavičienė

Nuotraukos

 
Savanoris bibliotekoje