Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka



daiktu bibl

krastieciu galerija su ep

Kraštiečių galerija

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Skaitytojui

Jaunimo literatūrinių kūrinių konkursas

7kalva


 

Naujienų archyvas

Darbuotojo meniu

Nacionalinis diktantas Tryškių bibliotekoje

Nacionalinis diktantas Tryškių bibliotekoje

     Šiandien Tryškių bibliotekoje jau šeštąjį kartą rašėme Nacionalinį diktantą.  Diktantas buvo transliuojamas per LRT radiją ir internetu, jo tekstą skaitė LRT laidų vedėjas Marijus Žiedas. Šių metų diktanto teksto „Milinė“ autorė – prozininkė, publicistė ir poetė, Lietuvos rašytojų sąjungos narė Birutė Jonuškaitė.

     Šiemet išmėginti jėgas konkurse ryžosi trylika dalyvių – kai kurie gimtosios kalbos mylėtojai diktantą rašo kasmet, kiti  bendruomenės nariai ir bibliotekos bičiuliai prisijungė vėliau, o kai kas pirmą kartą atsiliepė į kvietimą dalyvauti renginyje.     Nacionalinio diktanto rašymas bibliotekoje nepavirto į sunkų ir sausą žinių patikrinimo egzaminą, neišvargino susirinkusiųjų. Dar kartą perskaitę ir atidavę savo darbus,  neskubėjome skirstytis, tad dar pasidžiaugėme nauja knyga  – Astos Kupčinskaitės „Tarkų pilis: žodynas pastabumui“.


Tai visiškai netipinis žodynas, nes čia sudėtos... ypatingos klaidos, vadinamos lotynišku posakiu Lapsus linguae – žodžių supainiojimas dėl skubėjimo arba skambėjimo panašumo. Žodyną galima skaityti dviem būdais: kaip anekdotų rinkinį ir kaip linksmų užduočių knygelę. Pasirinkus antrąjį būdą, galima apskaičiuoti savo  pastabumo koeficientą. Linksmai nuteikianti knyga... taigi, pailsėję vieningai nusprendėme, kad diktantas nebuvo labai sunkus, koją pakišti galėjo nebent skyryba, ir kitais metais pasižadėjom vėl rašyti. Tryškių seniūnas A. Jokubauskis ir bendruomenės pirmininkė A. Simonavičienė pritarė, kad „tai buvo dėmesio bei pagarbos parodymas savo istorijai ir kalbai, proga susiburti draugams, kaimynams, bendruomenei“.

     Visų konkurso dalyvių rašto darbai išsiųsti į Vilnių, kur juos tikrins lietuvių kalbos ekspertų komisija. Geriausieji bus pakviesti į balandžio 4 d. vyksiantį finalą, kuriame paaiškės raštingiausias Lietuvos pilietis.

     Džiugu, kad Tryškių bendruomenė neabejinga gimtajai kalbai. Noriu padėkoti visiems – diktanto „veteranams“ ir „naujokams“ – ir tikiuosi, kad Nacionalinio diktanto rašymas, jau tapęs gražia bibliotekos tradicija, kasmet pritrauks vis daugiau lietuvių kalbos gerbėjų.

Vyr. bibliotekininkė Janina Norvaišienė

Nuotraukos

 
Savanoris bibliotekoje