Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka



daiktu bibl

krastieciu galerija su ep

Kraštiečių galerija

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Skaitytojui

Jaunimo literatūrinių kūrinių konkursas

7kalva


 

Naujienų archyvas

Darbuotojo meniu

Būgno ritmu palydėjome rudens lygiadienį ant Paunšvystės alkakalnio

Būgno ritmu palydėjome rudens lygiadienį ant Paunšvystės alkakalnio

Rugsėjo 22 dieną Lietuvoje ir Latvijoje buvo minima Baltų vienybės diena ir rudens lygiadienis. Prieš 784 metus prie Šiaulių miesto įvykęs Saulės mūšis, baigėsi žemaičių pergale. Minėdami šios dienos įvykius kasmet ant šių valstybių piliakalnių ar alkakalnių yra užkuriamas Vienybės laužas. Šis laužas – simbolis, kad būdami vieningi, galime įveikti visus sunkumus. Saulės mūšio diena sutampa su astronominio rudens pradžia – lygiadieniu arba lyge.

Kiekvienais metais laužas yra užkuriamas ir ant Paunšvystės alkakalnio (Telšių r., Nevarėnų sen. Virmėnų k.). Tęsdami šią tradiciją daug bendraminčių sulaukėme iš aplinkinių gyvenviečių: Nevarėnų, Mitkaičių, Tučių, Nerimdaičių, Laukstėnų, Tryškių ir kt. Į renginį taip pat atvyko Nevarėnų seniūnė Vilma Šakienė ir Tryškių dienos centro vaikai su vadove Rima Petrauskiene.

Sustoję ratu pirmiausia prisiminėme mūsų protėvių istoriją, kodėl šis vakaras yra ypatingas, kokius įvykius turime paminėti. Prasidėjus minėjimui, vakarą užbūrė gamtos mylėtojo – šamano Petro Dabrišiaus būgno bei ugnies apeigos. Būgno mušimo garsai sklaidė ugnies liepsnas ir drebino orą. Šios apeigos, anot P. Dabrišiaus, skirtos atsigręžimui į gamtą, nes šiandieniniame pasaulyje žmogus yra paskendęs darbuose, pasimetęs, išgyvena nemažai stresinių situacijų. Pasak šamano, ugnies reikšmė žmogaus gyvenime yra ypatinga, ugnis „apvalo“ žmogų, sudegina visas nuoskaudas, suteikia stiprybės.

Po apeigų dalijomės duona, į ugnį bėrėme grūdų ir druskos, tikėdami, kad ateinantys metai bus dosnūs derliumi, sotūs ir sveiki. O kad visi norai išsipildytų apie laužą apėjome tris ratus, sudeginome šiaudinį ožiuką – saulės palydėjimo į židinį simbolį.

Vakarą užbaigėme nuoširdžiais pokalbiais ir skania koše.

Istorijos mokytoja ir vyr. bibliotekininkė Neringa Račkauskienė

 
Savanoris bibliotekoje