Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka



daiktu bibl

krastieciu galerija su ep

Kraštiečių galerija

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Skaitytojui

Jaunimo literatūrinių kūrinių konkursas

7kalva


 

Naujienų archyvas

Darbuotojo meniu

Pristatytas naujas albumas apie grafus de Šuazel-Gufjė

Gruodžio 16 d. bibliotekoje pristatytas albumas „Grafai de Šuazel-Gufjė: Plateliai-Papilys“. Renginį organizavo Žemaičių muziejus „Alka“ ir Biržų krašto muziejus „Sėla“.

Apie ypač vertingą leidinį kalbėjo Žemaičių muziejaus „Alka“ direktorė Eva Stonkevičienė ir pavaduotoja Ingrida Vaitiekienė, albumo sudarytoja – „Sėlos“ muziejaus direktoriaus pavaduotoja Edita Lansbergienė.

Šis albumas yra Biržų krašto muziejaus „Sėla“ įgyvendinto projekto „Grafų de Šuazel-Gufjė fotografijos paveldas Biržų krašto muziejuje „Sėla“ ir Žemaičių muziejuje „Alka“ rezultatas. Dalis knygos turinio – iš „Alkos“ muziejaus, saugančio Platelių valdytojų grafų de Šuazel-Gufjė paveldą, kurio dalis – ir nemažas pluoštas nuotraukų.

Pranešimą apie grafus Šuazelius-Gufjė Plateliuose skaičiusi Žemaičių muziejaus „Alka“ vyr. muziejininkė Regina Bartkienė ne vienerius metus tyrinėjo grafų fotografinį palikimą, atrinko ir įvardino nuotraukas. „Alkos“ vyr. muziejininkė Daiva Lukšienė papasakojo apie Žemaičių muziejaus „Alka“ dvarų rinkinio vertybes Biržų krašto muziejuje „Sėla“.

Leidinio parengimo idėją paskatino Biržų krašto muziejuje „Sėla“ veikianti paroda „Grafų de Šua-zel-Gufjė paveldas: Plateliai – Pa¬pilys“. Parodoje pristatoma dalis gausios grafų de Šuazel Gufjė paveldo kolekcijos iš Platelių dvaro, saugomos Žemaičių muziejuje „Alka“, ir Papilio dvaro nuotraukos, daugiausia, iš grafų augintinės Genovaitės Vavžekaitės albumo, muziejui dovanoto Gintarės Skaistės.

Į Žemaičių muziejų „Alka“ suvežtų iš nacionalizuojamų dvarų vertybių didžiausias buvo Platelių dvaro rinkinys. 1940 m. iš šio dvaro buvo atvežta net keli sunkvežimiai įvairių meno vertybių, beveik visas dvaro archyvas, dalis bibliotekos. Dvare likęs turtas 1943 m. sudegė kartu su rūmo pastatu.

Papilio dvaro likimas liūdnesnis. Nors šiandien dar tebestovi didžiulis nykstančių pastatų kompleksas (tarp jų – ir medinis dvaro rūmas), nėra jokių išlikusių artefaktų, liudijančių grafų buitį, kasdienybę. Tad Papilio dvaro valdytojai – Aleksandro sūnus Gabrielius ir šio dukra Irena – žvelgia tik iš nuotraukų albumo.

Tad nuotraukos, įamžinusios grafų gyvenimo akimirkas abiejuose dvaruose, sugulė į albumą „Grafai de Šuazel-Gufjė: Plateliai – Papilys“.

Dėkojame gerb. E. Lansbergienei už puikią dovaną bibliotekai – du naujuosius albumus.

Nuotraukos Loretos Gedeikienės

Bibliotekos inf.

        in5  

 
Savanoris bibliotekoje