Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka



daiktu bibl

krastieciu galerija su ep

Kraštiečių galerija

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Skaitytojui

Jaunimo literatūrinių kūrinių konkursas

7kalva


 

Naujienų archyvas

Darbuotojo meniu

PRANO GENIO GYVENIMO ATMINČIAI

„Darbu ir jėga pražydę,/lemsim tautai naują klotį“,– Pranas Genys

GenysŠiemet kovo 1 dieną sukanka 120 metų nuo visuomenininko, muziejininko, kraštotyrininko, poeto Prano Genio gimimo ir 70-etis nuo jo mirties. Jis visą savo gyvenimą juto stiprų ryšį su gimtuoju kraštu, su žmonėmis, stebino savo atsidavimu, gebėjimu telkti ir organizuoti kitus sudėtingu laikmečiu. Prano Genio iniciatyva 1932 m. įkurtas Telšių „Alkos“ muziejus. Sukaupta ir išsaugota Žemaitijos praeities istorija – „žemaičių tautos siela“, – anot paties Prano Genio, pirmojo „Alkos“ muziejaus direktoriaus.

Miesto bibliotekoje veikia paroda, skirta „Prano Genio gyvenimo atminčiai“, priminimui to gyvenimo, kaip pats poetas yra sakęs, kuris yra labai sudėtingas: „Gyvenimas išsirita iš pumpuro/ne toks kaip knygose“. Šalia pamąstymų apie itin sudėtingą laikmetį, apie paties Prano Genio tragišką lemtį – ir poeto knygos: „Džiugo varpai“, „Rūpintojėliai“ – eilėraščiai, kuriuose Žemės išmintis, tikėjimo stebuklas ir žmogaus jutimai, jo pasaulio atmintys. Skrabus poeto žvilgsnis kalba apie dievą – rūpintojėlį, apie rymantį prie kelio, liepsnojančias širdis ir visą apimančią vilties jėgą. Regis, kiekviename eilėraštyje sukasi sugrįžtančios mintys, skelbiančios, gebančios jungti, vienyti gyvybę. Kiekvienas turi galimybę susipažinti su šviesuolio, kultūros žmogaus, mūsų krašto vertybių saugotojo gyvenimu ir veikla.

Kai žmogus geba atminti, jis geba ir atgimti. Tokia mintis yra išsakyta ir poeto Prano Genio, o tuomet ir „gilią sielą jausim“.

       Miesto bibliotekos informacija, 2022 m. kovas

Genys

 
Savanoris bibliotekoje