Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka



daiktu bibl

krastieciu galerija su ep

Kraštiečių galerija

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Skaitytojui

Jaunimo literatūrinių kūrinių konkursas

7kalva


 

Naujienų archyvas

Darbuotojo meniu

SUSITIKIMAI SU ANTANO VIENUOLIO KNYGOMIS

VienuolisRašytojo Antano Vienuolio-Žukausko 140-ųjų gimimo metinių paminėjimas

Balandžio 7 dieną rašytojui Antanui Vienuoliui-Žukauskui – 140 metų

1882 – 1957 gyvenimo metai: Anykščiai, Liepoja, Maskva, kelionės po Kaukazą,  Kaunas, Anykščiai – tokios pagrindinės rašytojo, vaistininko, mokytojo gyventos vietos. „Daugiausia išmokau iš gamtos“, „daug mokiausi iš gyvenimo, prisižiūrėdamas į žmones“, –  užsiminta paties autoriaus.

 

Miesto bibliotekoje veikia paroda „Susitikimai su Antano Vienuolio knygomis“.  Pirmieji rašytojo kūriniai, iš Kaukazo legendų ciklo, pasirodė 1908 ir 1910 m. –   „Amžinasis smuikininkas“ ir „Užkeiktieji vienuoliai“. Tai poetizuota Kaukazo gamta, osetinų ir gruzinų tautosaka, fantastika ir pilietinės pareigos idėja. Vėlesniuose kūriniuose, novelėse, apsakymuose, romanuose – tikrovė, dvasinės krizės epizodai, dorovinių problemų situacijos, tragiški kaimo vaizdai ir painus kaimo žmogaus gyvenimas. Taigi – tų vidinių išgyvenimų, gilių sukrėtimų galima Miesto bibliotekos parodoje pasiskaityti net iš 15 leidinių. Iš viso eksponuojama 20 knygų, kuriose ir kritikų mintys apie rašytoją, jo kūrinius, amžininkų atmintys, susitikimai ir dėmesys Vienuolio veikėjams – dėmesys moterų likimui, pavėluotai atgailai – juk tai tikroviška literatūra, įtaigių pasakojimų realybė. 

Tikrai verta priminti šiuos Antano Vienuolio kūrinius: „Paskenduolė“, „Inteligentų palata“, „Prieblandoje“, Išdukterė“, „Kaukazo legendos“, „Kryžkelės“, „Užžėlusiu keliu“, „Viešnia iš Šiaurės“ – ir t.t. – tokia graži atmintis ir pasikarojimas tiems, kurie jau tuos kūrinius perskaitę ir gerai žino, kas juose svarbiausia. Suprantama, jog Antano Vienuolio kūryba – grįžimas atgal, ėjimas į praeitį – ir tai mūsų šalies istorija, mūsų žmonių patirtys, mūsų tautos ir mūsų žemės atmintis. Neidealizavo gyvenimo rašytojas – parodė tikrovę, kokia ji buvo. Belieka  sekti rašytojo kūrybos pėdsakais ir prisiminti Žmogų, kuriam buvo svarbus Žmogus, kuris kėlė gyvenimo kasdienybės realias problemas. Anot paties autoriaus, – visa tai „Iš mano atsiminimų“...

                                  Miesto bibliotekos informacija, balandis

Vienuolis

 

 
Savanoris bibliotekoje