Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka



daiktu bibl

krastieciu galerija su ep

Kraštiečių galerija

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Skaitytojui

Jaunimo literatūrinių kūrinių konkursas

7kalva


 

Naujienų archyvas

Darbuotojo meniu

PROFESORIUS LIUDAS MAŽYLIS PRISTATĖ PARODĄ

Balandžio 22 d. Telšių Karolinos Praniauskaitės viešojoje bibliotekoje lankėsi ypatingas svečias – Europos Parlamento narys, Lietuvos mokslininkas, Kauno Vytauto Didžiojo universiteto profesorius, politikos ir visuomenės veikėjas LIUDAS MAŽYLIS. Pasveikintas Telšių rajono savivaldybės mero Kęstučio Gusarovo ir Telšių Vincento Borisevičiaus gimnazijos istorijos mokytojos Janinos Bucevičės, profesorius pristatė parodą „Skausmo ir vilties laiškai iš šalčio žemės“. Tai tremtinių laiškai, už jų slypinčios istorijos. Diskutuota apie praeities ir dabarties paraleles, aptarti masiniai trėmimai iš Lietuvos sovietmečiu ir dabartinės politinės aktualijos.

Ekspozicijoje – 72 laiškų, siųstų iš tremties Mažylių šeimai į Kauną, kopijos. „Didžioji dalis laiškų yra Juozo Siručio – mano močiutės sūnėno. Jo į Lietuvą rašyti laiškai yra kaip tik adresuoti mano močiutei Antaninai Mažylienei“, – sakė prof. L. Mažylis. Parodoje taip pat eksponuojami L. Mažylio močiutei siųsti jos dukterėčios Petronėlės Sirutytės-Lastienės, Onos Sirutienės ir Onos Matulaitytės-Stulginskienės laiškai.

Parodoje – autentiškų laiškų neredaguotas turinys, kuriame slypi tikros išgyvenimų, skausmo, bado, šalčio istorijos: jos persmelktos artimųjų ilgesio, prisiminimų, bet vis tiek kupinos vilties. „Lietuvių ir kitos kaimyninės tautos išgyveno sovietų bandymą jas sunaikinti, kai buvo sugriauti šimtai tūkstančių likimų, kai žūdavo vaikai, moterys ir vyrai. Privalome nuolat priminti tai, dalintis savo tautos tragiškomis patirtimis“, – sako L. Mažylis.

Kalbėdamas apie eksponuojamų laiškų autorius tremtinius, L. Mažylis teigė, kad po tremties laiškų jų asmeninės istorijos susiklostė skirtingai. „Štai mano dėdė J. Sirutis, kurio korespondencijos yra daugiausiai, į Lietuvą taip ir negrįžo – pasibaigus jam skirtai bausmei lageryje, dėdė apsigyveno dabartiniame Kazachstane, kuris tuomet priklausė Sovietų Sąjungai“, – vieno iš daugiausiai laiškų jo močiutei A. Mažylienei rašiusių tremtinių likimą atskleidžia L. Mažylis.

Dėkojame profesoriui už bibliotekai dovanotą jo paties knygą „Fuksai Europoje“.

Paroda „Skausmo ir vilties laiškai iš šalčio žemės“ bibliotekoje bus eksponuojama mėnesį.

 Daugiau nuotraukų:

https://www.facebook.com/media/set?vanity=kpbiblioteka&set=a.2190183767797934

 
Savanoris bibliotekoje