Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka



daiktu bibl

krastieciu galerija su ep

Kraštiečių galerija

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Skaitytojui

Jaunimo literatūrinių kūrinių konkursas

7kalva


 

Naujienų archyvas

Darbuotojo meniu

NACIONALINĖ LIETUVOS BIBLIOTEKŲ SAVAITĖ TELŠIUOSE

Balandžio 25–29 dienomis Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešojoje bibliotekoje vyko šventiniai 22-osios Nacionalinės Lietuvos bibliotekų savaitės renginiai: knygų pristatymai, susitikimai su rašytojais, skaitymai, diskusijos, kūrybinės dirbtuvės, parodos…

Kasmet minima Nacionalinė bibliotekų savaitė – svarbiausia metų savaitė visoms bibliotekoms. Šių metų savaitės tema – „TVARI BIBLIOTEKA“. Apie tvarumą šiandien kalbama daug ir visais lygiais, todėl ir bibliotekų bendruomenei ši tema  neabejotinai aktuali. Tokią savaitę organizuojanti Lietuvos bibliotekininkų draugija kvietė įvertinti bibliotekų svarbą ir misiją šiuolaikinėje visuomenėje, žinių svarbos ir ateities pokyčių, vertybių ir galimybių kontekste. Kaip ir kokioje visuomenėje gyvens mūsų vaikai po 30, 50 metų, jeigu jau dabar nesukursime to, kas gali būti palaikoma bėgant laikui neišeikvojant išteklių ir nekenkiant aplinkai, kas yra ekonomiškai pelninga ir etiškai teisinga.

Pirmadienio rytą Nacionalinę Lietuvos bibliotekų savaitę Telšiuose pradėjo Savivaldybės meras Kęstutis Gusarovas, bibliotekos direktorės pavaduotoja, atliekanti direktoriaus funkcijas, Vida Urnikienė, Telšių lopšelio-darželio „Berželis“ (meninio ugdymo mokytoja Rasa Stefanavičienė, priešmokyklinio ugdymo mokytoja Aušra Jonkienė) ir Telšių r. Varnių Motiejaus Valančiaus gimnazijos auklėtiniai (mokytoja Reda Vaitiekienė), padovanoję puikius pasirodymus žemaičių kalba.

„Biblioteka – tai kiekvienos gyvenvietės, miestelio šviesulys ir žinių puoselėtojas. Labai svarbu, kad tiek maži, tiek suaugę nenutoltume nuo knygų, kurios mus ugdo, moko ir padeda tobulėti. Linkiu prasmingų visos savaitės renginių ir kuo dažniau lankytis bibliotekoje“, – atidarymo renginyje bibliotekų svarbą kiekvieno iš mūsų gyvenime akcentavo meras Kęstutis Gusarovas.

Iš Varnių Motiejaus Valančiaus gimnazijos atvykę auklėtiniai merui ir bibliotekos vadovei įteikė ir simbolines dovanas – rankų darbo Žemaitijos širdį Varnius simbolizuojančius nuostabius rankų darbo varniukus, kuriuos vaikai kvietė segėti lankantis Varniuose.

Varniškius moksleivius ir jų mokytoją darbuotojos kvietė apsilankyti bibliotekos skyriuose, susipažinti su jų veikla, renginiais. Moksleiviams vyko užsiėmimas „3D spausdintuvo galimybės“ – „Tinkercad“ programa jie modeliavo asmeninius raktų pakabukus, kurie vėliau bus atspausdinti ir padovanoti vaikams. Prisiminti žemaitiškus žodžius (ypač šiais – Žemaičių kalbos metais!) padėjo žaidimas „Žemaitiškas žodis“, o dar labiau susipažinti su žymiausiomis Žemaitijos sostinės vietomis – žaidimas „Pažink Telšius“.

Kompiuterinio raštingumo mokymai senjorams irgi buvo šventiški: susėdę skaitykloje prie kavos ar arbatos puodelio, visi pažiūrėjo dokumentinį filmą apie poetę ir vertėją Karoliną Praniauskaitę (režisierius Justinas Lingys). Jo metu buvusi bibliotekos darbuotoja Julita Švėgždavičienė, daug prisidėjusi kuriant šį filmą, ir pedagogas, ilgametis Telšių Žemaitės dramos teatro aktorius, kraštotyrininkas Vaclovas Bartkus išsamiai papasakojo apie poetės gyvenimą, kūrybą, tragišką jos likimą.

Edukatorė Erika Bytautienė išsamiai paaiškino, kaip naudotis internetine svetaine ibiblioteka.lt, susirasti ir užsisakyti norimas knygas.

Mėgaukimės dalinimosi džiaugsmu – tokia buvo knygų mainų akcijos „Skaityk. Mainys. Dalinkis“ idėja. Kartais gera knyga yra didžiulis mūsų gyvenimo įvykis arba iš esmės viską pakeičia... Perskaitytų ir ypatingų knygų dovanojimo džiaugsmu dalijosi į bibliotekos skaityklą atėję ištikimi mūsų skaitytojai: Telšių miesto seniūnas Česlovas Ubartas, gydytoja Renė Gudauskienė, profesorė Zita Inčirauskienė, „Kranto“ progimnazijos direktorė Irena Daubarienė, menininkė Loreta Valužienė ir kiti. Tikimės, kad atnešę ir dovanoję savo knygas, mūsų svečiai rado tikrai vertingų leidinių. Akcija truko visą savaitę.

Antradienį pas mus atvyko dvi grupės pradinių klasių mokinių iš Viešvėnų pagrindinės mokyklos ir mokytojos Irmina Dargevičienė, Janina Milašienė. Šventišką bibliotekų savaitę čia eksponuota naujų parodų, tad pirmiausia svečiai jas apžiūrėjo, o bibliotekos darbuotojos išsamiai papasakojo apie ekspozicijas. Edukatorės Erika Bytautienė ir Julija Josvilė moksleiviams įteikė 3D spausdintuvu atspausdintų raktų pakabukus. Juos vaikai patys sumodeliavo Inovacijų ir mokymo centre anksčiau vykusiuose užsiėmimuose – apie tai parengtas ir parodytas filmukas. Mūsų svečius labai sudomino ir socialinių tinklų žvaigždės Antano filmas apie įvairias veiklas bibliotekoje – vaikai net neįsivaizdavo, kad bibliotekininkai turi tiek daug įdomaus darbo!

Prancūzų rašytojas ir filosofas Volteras teigė: „Aš nemėgstu tavo pažiūrų, bet aš galiu duoti nukirsti savo galvą, kad turėtum galimybę jas išsakyti“. Vakare vykusių debatų „Ar lietuvių emigrantų vaikai turi kalbėti gimtąja kalba?“ esmė buvo pateikti aiškią poziciją prieštaringu klausimu ir ją argumentuotai pagrįsti, o tikslas – skatinti toleranciją ir pagarbą skirtingoms nuomonėms. Pagarbiai debatavo dvi komandos: teigiantieji – Telšių trečiojo amžiaus universiteto atstovės Stasė Jokšienė, Stasė Šakienė ir Irena Radzienė; neigiantieji – Telšių „Ateities“ progimnazijos rusų kalbos ir etikos mokytoja Asta Jokubauskienė, Telšių Vincento Borisevičiaus gimnazijos istorijos mokytoja Irena Kunšteinienė ir Telšių miesto evangelijos bažnyčios pastorius Romas Valužis.

Debatuose neieškoma bendro kompromiso. Dėkojame kiekvienam, pasiryžusiam pasistengti išgirsti kitą nuomonę, įsiklausyti ir suprasti, praplėsti savo akiratį, o gal net pakeisti savo įsitikinimą. Debatus tolerantiškai vedusios Trečiojo amžiaus universiteto direktorė Danutė Juškienė ir bibliotekos darbuotoja Jolita Maščinskienė kartu su visais išklausė abi puses: ir tuos, kuriems bet kokiais būdais svarbu išsaugoti gimtąją kalbą (būtinas tėvų, vaikų ir anūkų ryšys), nes tai tautos išlikimo garantas, ir tuos, kuriems atrodo, kad lietuviška tapatybė galima be gimtosios kalbos. Anot vieno debatų dalyvio, gal kai kurie, nemokantys lietuvių kalbos, yra tikresni lietuviai, nei visi mes, čia susirinkę?

Išsakytos nuomonės, susirinkusieji žaliomis ir raudonomis kortelėms balsavo, kurią komandą palaiko. Bibliotekos vadovė Vida Urnikienė padėkojo debatų dalyviams, kiekvienam įteikdama Viktorijos Daujotės knygą „Žemaitīnā. Žemaitynai".

Trečiadienį vyko Telšių rajono bibliotekininkų seminaras „Bibliotekos tvarumas. Iššūkiai bibliotekininkų darbotvarkėje“. Kolektyvą sveikino Telšių rajono savivaldybės Kultūros ir turizmo skyriaus vedėja Eglė Tarvainytė ir vicemeras Mantas Serva. Abu pabrėžė, kad bibliotekos užima ypatingą vietą kultūroje. Bibliotekų savaitės proga palinkėjo, kad, kurdami tvarią biblioteką, ją toliau puoselėtume, būtume atsakingi už savo veiklą. Žengdama žingsnis po žingsnio su naujovėmis, biblioteka kartu iškelia ir problemas, jas sprendžia. Telšių rajone bibliotekos yra svarbūs taškai, tad verta juos išsaugoti.

Bibliotekos vadovė V. Urnikienė, sveikindama kolektyvą, pabrėžė, kad bibliotekininkų darbotvarkėje šiandien yra ir daug naujovių, ir daug iššūkių. Vienas iš jų – darbas karo grėsmės sąlygomis. Tad ką svarbiausio turime žinoti, pasiruošti ir toliau dirbti, papasakojo atvykę svečiai: Žemaitijos šaulių 8-osios rinktinės pareigūnai Arūnas Juška ir Ričardas Juškys.

Varnių regioninio parko vyr. specialistas kraštotvarkininkas Andrius Bajorūnas bibliotekoms pasiūlė daugiau bendradarbiauti ir kartu suteikti daugiau paslaugų besikreipiantiems regioninio parko lankytojams, pavyzdžiui, piligrimams. Jau puikiai bendradarbiaujama su Janapolės, Pavandenės, Kuršų, Luokės bibliotekininkėmis.

Jubiliejaus proga pasveikinta bibliotekos Vaikų ir jaunimo aptarnavimo skyriaus bibliotekininkė Zita Čioladienė.

Kaunatavos filialo vyresn. bibliotekininkė Vilija Jocienė pristatė bendrą kūrybinį darbą – pasakojimą ant knygų skirtukų, o jame dalyvavo net 130 dalyvių iš 19 bibliotekų. Kaunatavos darželio vaikai pirmieji galvojo, apie ką galėtų būti tas bendras darbas. Po mintį, po žodį susidėliojo, kad tai bus apie mergaitę, kuri norėjo draugauti. Darželinukai rašyti dar nemoka, tad nupiešė iliustracijas ir perdavė estafetę kitai bibliotekai. Taip visą mėnesį pasakojimas keliavo per skirtingas bibliotekas, kurios kartu su skaitytojais vis parašydavo tęsinį ir perduodavo kitai bibliotekai. Taip susiklostė aplinkybės, kad bendros idėjos startas vyko antrąją karo Ukrainoje dieną, tad ir darbe daug mėlynos ir geltonos spalvų, o pavadinimas „Mergaitė, kuri norėjo draugauti“ – labai simboliškas šioms dienoms, kada taip norisi bendrystės ir taikos.

Kolegė Vilija padėkojo Janapolės, Kuršų, Eigirdžių, Kirklių, Ubiškės, Rainių, Tryškių bibliotekininkėms už puikų kūrybinį darbą.

Susirinkimo pabaigoje profesinės sąjungos pirmininkė, Luokės filialo vyr. bibliotekininkė Diana Šimkuvienė pasiūlė kolegoms pažintinę ekskursiją gegužės mėnesį – apsilankyti Latvijos bibliotekose.

Po seminaro pristatyta Žemaičių kultūros draugijos pirmininko, kraštotyrininko Stasio Kasparavičiaus knyga „Žemaitē īr“. Tai antrasis jo kūrinys. Pasak autoriaus, ateityje turbūt bus ir trečioji, bet visas tris jis linkęs pavadinti viena knyga – trilogija. Nors ši S. Kasparavičiaus knyga skirta aviacijai, tačiau joje svarbi ir žemaitiškumo tema. Anot autoriaus, tikro žemaičio savimonėje kaip malda turėtų skambėti trejybės kodas: žemaičiai buvo, yra ir bus!

Autorius pasakojo, kaip 1964 m. nuo Masčio ežero pirmą kartą instruktoriaus buvo pakeltas į orą – tą dieną žemaitis ir laiko savo meilės aviacijai pradžia. Per tą laiką sukaupta daug dokumentų, archyvinės medžiagos, todėl ėmėsi knygos apie aviaciją. Nepamiršo žemaičių, o jų aviacijoje, kaip ir visose kitose srityse, būta ir yra daug. Todėl, anot autoriaus, ir pavadinimas toks – „Žemaitē īr“.

Ketvirtadienį pasidalinta gerąja darbo patirtimi: atvyko kolegos kaimynai – Plungės rajono bibliotekininkai.

3D spausdintuvu atspausdintų raktų pakabukus bibliotekos edukatorės E. Bytautienė ir J. Josvilė įteikė Telšių „Kranto“ progimnazijos 3a ir 3c klasių moksleiviams bei mokytojoms Živilei Mizgerienei ir Dinai Margalikei. Juos vaikai patys sumodeliavo Inovacijų ir mokymo centre anksčiau vykusiuose užsiėmimuose – apie tai parengtas ir parodytas filmukas.

Vakare rašytojas kraštietis Danielius Mušinskas bibliotekoje pristatė savo knygą „Vainiko pynimas“. Prozininkas, lakoniškos novelės kūrėjas, Žemaitės (1988), Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto (2007) literatūrinių premijų, Lietuvos Respublikos Vyriausybės kultūros ir meno premijos (2006) laureatas. Daugelis „Vainiko pynimo” novelių parašytos anksčiau, bet knygose iki šiol nebuvo publikuotos. Tai originalios ir patrauklios savito žemaitiško humoro ir išminties kupinos istorijos. Jų herojui svetimas šiuolaikinis besaikio vartojimo paveiktas pasaulis, jis atsisveikina su tuo, kas gyvenime nuolat baigiasi, ir neturi iliuzijų ką nors sustabdyti arba pakeisti.

Kalbėdamas apie savo bičiulį D. Mušinską, telšiškis poetas Vytautas Stulpinas jo kūrybą pavadino lietuvių literatūros branduoliu. O rašytojo novelės, kaip sakė V. Stulpinas, „iškart pagavo, kiekvienas sakinys veda į paslaptį. Visas išieškojimas yra sakinyje. Sekdavau jo unikaliausią kūrybą. Jis prozininkas auksakalys. Nėra Telšių miesto vietelės, kuri nebūtų Danieliaus aprašyta“.

Penktadienį nuotaikingai ir įdomiai prabėgo susitikimas su Telšių lopšelio-darželio „Berželis“ priešmokyklinio ugdymo grupe „Varliukai“, priešmokyklinio ugdymo mokytoja Aušra Jonkiene ir meninio ugdymo mokytoja Rasa Stefanavičiene. Mūsų svečiai susipažino su bibliotekininkėmis ir jų darbu, apsilankė skyriuose, žaidė, šoko ir dainavo!

Baigiantis Nacionalinei Lietuvos bibliotekų savaitei, aptartos bendradarbiavimo veiklos. Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešosios bibliotekos direktoriaus pavaduotoja Vida Urnikienė, laikinai einanti direktoriaus pareigas, pasirašė bendradarbiavimo sutartis su Telšių centro „Viltis“ direktore Irmina Dobiliene ir Telšių Trečiojo amžiaus universiteto direktore Danute Juškiene. Įsipareigota kryptingai, abipusiškai naudingai bendradarbiauti ir vykdyti suaugusių asmenų integraciją į visuomenę, didinant suaugusiųjų švietimo, kultūros paslaugų įvairovę, tenkinant abiejų šalių poreikius tobulėti, skatinant savanorystę, gerinant teikiamų paslaugų kokybę Telšių rajono žmonėms.

Paskutinis Bibliotekų savaitės akcentas mūsų bibliotekoje – filmo „Išgyventi vasarą“ peržiūra. Apdovanojimų „Sidabrinė gervė" laureatės Marijos Kavtaradzės debiutas pripažintas geriausiu Baltijos šalių filmu, sulaukė didžiulio susidomėjimo tarptautiniuose kino festivaliuose. Juostoje, kurio premjera vyko išparduotuose prestižinio Toronto kino festivalio seansuose, pagrindinius vaidmenis sukūrė kylantys jaunosios kartos aktoriai Gelminė Glemžaitė, Indrė Patkauskaitė ir Paulius Markevičius. Spalvingame ir šviesiame kelio filme kalbama mums visiems labai svarbia psichinės sveikatos tema. Ambicinga pradedanti psichologė Indrė sutinka į kliniką pajūryje nuvežti du pacientus: bipoliniu sutrikimu sergantį Paulių ir savyje užsisklendusią Justę. Ši vasariška kelionė tampa pirmuoju žingsniu pasveikimo link. Tai šilta ir jaudinanti istorija, kuri – kaip ir vasara – kupina šviesos, netikėtumų ir vilties, kad viskas įmanoma…

Nacionalinė Lietuvos bibliotekų savaitė Telšiuose buvo labai turininga. Bibliotekos darbuotojai ir toliau kurs TVARIĄ BIBLIOTEKĄ!

Telšių Karolinos Praniauskaitės viešosios bibliotekos informacija

 
Savanoris bibliotekoje