Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka



daiktu bibl

krastieciu galerija su ep

Kraštiečių galerija

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Skaitytojui

Jaunimo literatūrinių kūrinių konkursas

7kalva


 

Naujienų archyvas

Darbuotojo meniu

PARODA KREPŠINIO ŠIMTMEČIUI

Šiemet Lietuvos krepšinis švenčia 100-metį. Be abejo, garbė ir atsakomybė tęsti pirmtakų krepšinio tradicijas, perduotas iš kartos į kartą. Lietuvos krepšininkai garsūs visame pasaulyje. Tai pripažinimas ir paskatinimas. Sakoma, kad krepšinio mėgėjai nėra tik pasyvūs stebėtojai. Anot profesoriaus Stanislovo Stonkaus, „žvaigždžių komandų sudėtis formuojama remiantis krepšinio mėgėjų nuomone“ (1991).

Miesto bibliotekoje (Masčio g. 32) veikia paroda, kurioje galima pavartyti, perskaityti, pasidžiaugti knygomis apie krepšinio pasaulį, žaidėjus, netikėtas istorijas, – eksponuojama daugiau nei 20 leidinių. Didesnė dalis medžiagos pateikiama iš vyr. bibliotekininko Gedimino Petrulio asmeninės spaudinių kolekcijos. Ne viena knyga parašyta krepšininko Stanislovo Stonkaus. Tai Lietuvos krepšininkas, treneris, sporto žurnalistas, profesorius, gimė Telšiuose 1931 m. gruodžio 29 d., mirė 2012 m. vasario 19 d.

Pavyzdžiui, jo knygoje „Krepšinis. 100 žingsnių per pasaulį“ (1991 m.) – 1951–1990 metų populiaraus žaidimo plėtra įvairiose pasaulio šalyse. Pasak autoriaus, „krepšinis – tai visų pirma varžybos.“ Daug dėmesio skiriama profesionaliam krepšiniui, įdomesnių varžybų apžvalgai. Suprantama, neišleistas iš akių Lietuvos krepšinio gyvenimas.

Be abejo, apie krepšinį galima kalbėti ir linksmai – knygose esti pasakojimų apie olimpiečius, galima susipažinti su krepšininkų svajonėmis, perskaityti jų pačių interviu – iš olimpinės rinktinės žygių, prisiminimų, asmeninių laimingų patyrimų ir pergalių. Vienas iš smagiausių krepšinio aistruolių reginių – kamuolys įkrito į krepšį! Taiklumas pakeri. Žaidėjas ir komanda – nedaloma jėga. „Krepšinis buvo ir yra gražiausias žaidimas“, – sako A. Matačiūnas. Suprantama, daug medžiagos apie „Žalgirį“ – istorines pergales ir atstovavimą Lietuvai pasaulinėse varžybose. Lietuva stebima pasaulio – ir Lietuva žinoma dėka puikių žaidėjų.

Malonaus skaitymo, džiugių prisiminimų, puikiai praleisto laiko, atminus ir realiai stebėtas rungtynes. Kiekviena knyga – susitikimas, pasikartojimas ir įsivertinimas, kas tikrai pačių žinoma.

Miesto bibliotekos informacija, 2022 m. rugpjūtis

 
Savanoris bibliotekoje