Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka



daiktu bibl

krastieciu galerija su ep

Kraštiečių galerija

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Skaitytojui

Jaunimo literatūrinių kūrinių konkursas

7kalva


 

Naujienų archyvas

Darbuotojo meniu

SUSITIKOME SU ŽURNALISTE LAIMA LAVASTE IR KUNIGU RIČARDU DOVEIKA

Ypač dvasinga nuotaika sklandė gruodžio 9-ąją Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešojoje bibliotekoje – susitikome su garsia žurnaliste, populiarių knygų autore LAIMA LAVASTE ir kunigu RIČARDU DOVEIKA. Pasitikome naują knygą „Kunigas Ričardas“ – joje žurnalistė pasakoja apie gerbiamo ir mylimo dvasininko gyvenimo kelią ir pasirinkimus.

Bibliotekos vadovė Vida Urnikienė sveikino garbius svečius, dėkojo kartu atvykusiai šio susitikimo su telšiškiais iniciatorei Lietuvos Respublikos Seimo narei Rimantei Šalaševičiūtei, Telšių rajono savivaldybei.

„Dvasininkas, kurio klausosi tūkstančiai, manė, kad nekuklu pasakoti savo istoriją. Pagaliau sutiko, ištaręs – tebūnie tai Dievo kelionė per jo žmogaus gyvenimą. Ir gimė Knyga“, – pasakoja L. Lavaste. Ji neabejoja, kad kunigas Ričardas yra ne tik dvasininkas, asmenybė, bet ir labai drąsus žmogus. Ši knyga yra pirmoji, plačiau praverianti sunkias duris į gana uždarą, vidinį Bažnyčios gyvenimą, kuriame nestinga pūlinių. Kunigas nebijo atvirai prabilti apie tai, kiek jam kainavo jo „laimė“ būti matomam ir mėgiamam. Kalba apie savo klaidas, išgyvenimus, abejones, apie ir dvasininkijos sluoksniuose neretą pavydą bei intrigas. Tačiau vis dėlto labiau – apie išsaugotą, išnešiotą meilę žmogui ir tikėjimą gėriu.

„Knygoje rasite daug vaikystės spalvų. Pasakojimų, kaip tekdavo ruošti pamokas pasidėjus sąsiuvinį ant kelių, miegoti prie įšalusios sienos, kurią tėtis pridengdavo faneros lakštu“, – išduoda knygos autorė ir tiki, kad skaitantys joje ras, ko ieško: klausiantys – atsakymų, nusivylę – padrąsinimo, abejojantys – naujai atvertų tikėjimo tiesų, o visi drauge – daug šviesos, rimties, saugumo ir gėrio, kurio taip trūksta neramiame šiandienos pasaulyje.

„Užaugau tame pačiame kieme, kuriame užaugo tėtis ir kuriame sutiko mano mamą. Todėl ta vieta man labai brangi. Mūsų šeima buvo labai draugiška, labai susitelkusi“, – prisimena savo laimingą vaikystę. Dar mokydamasis mokykloje Ričardas peržengė bažnyčios slenkstį. Į mokyklą, prisipažįsta, niekuomet nenorėtų grįžti – ten sulaukė pašaipų, klasiokių būdavo apstumdomas dėl tikėjimo. „Jaučiausi menkavertis žmogus“, – neslepia anų dienų nuoskaudos.

Kaip jaunas žmogus pasirinko dvasininko kelią? Pasak kunigo, kadaise svajojo gydyti žmones, vėliau tapti virėju ir net mokėsi šio amato. Tačiau pašaukimas buvo stiprus. Dvylikos metų būsimasis kunigas jau patarnaudavo Vilniaus Šv. Rapolo bažnyčioje. „Kunigu esu tapęs tik iš malonės. Kaip kunigą save toliau lipdau“.

R. Doveika neabejoja, kad pašaukimas į žmogaus gyvenimą neateina kaip vagis, siekiantis ką nors pavogti. Kiekvienas pašaukimas tik parodo, išryškina kelią, kuriuo eidamas žmogus galėtų save geriausiai atskleisti, realizuoti. „Gyvenime svarbu negyventi kaip visi. Nemeluoti pačiam sau. Malonė yra gyventi pagal subrandintą, atrastą ir asmeniškai apsispręstą pašaukimą“, – įsitikinęs jis.

L. Lavaste – žurnalistė ir knygų autorė. Jos kūriniai dažniausiai tampa bestseleriais. Skaitytojai ypač palankiai įvertino knygas „Linksma knyga apie suomius ir Suomiją“ bei „Rytojaus niekada nebus“.

„Lietuvos ryto“ specialioji korespondentė renkasi kontroversiškas temas, garsėja rezonansiniais, Lietuvą sukrečiančiais straipsniais ir neretai aštriais pasisakymais televizijos laidose. Straipsniuose narplioja sudėtingus žmonių likimus, rašo humoro persunktas knygas. Žurnalistė apdovanota „Auksine kurpaite“, žurnalo „Stilius“ 2012 m. išrinkta Metų moterimi.

Bibliografija: „Linksma knyga apie suomius ir Suomiją“, „Skersgatvis dviem“, „Mes. Lietuviai. Vadovėlis, kaip suprasti lietuvius ir jais naudotis“, „Rytojaus niekada nebus“, „Kunigas Ričardas“.

R. Doveika – Lietuvos katalikų dvasininkas. 1981–1989 m. mokėsi Vilniaus Senvagės vidurinėje mokykloje, 1989–1992 m. Vilniaus prekybos ir verslo mokykloje, įgijo virėjo specialybę. 1992–1997 m. studijavo Vytauto Didžiojo universitete ir Tarpdiacezinėje Kauno kunigų seminarijoje, 1999–2001 m. studijavo Romos Popiežiškajame Laterano universitete, kuriame įgijo teologijos licencijato laipsnį (2001 m.). 1998–1999 m. Vilniaus pal. Jurgio Matulaičio parapijos vikaras, 2002–2010 m. Vilniaus arkikatedros administratorius, 2006–2008 m. Vilniaus arkivyskupijos kancleris. 2008 m. Vyskupų Konferencijos sekretorius. Nuo 2010 m. iki 2014 m. Vilniaus Šv. Kryžiaus bažnyčios rektorius. Nuo 2014 m. Pilaitės Šv. Juozapo parapijos klebonas.

„Ar esu geras kunigas? Spręsti žmonėms, ne man. Bet galiu tvirtai pasakyti – esu laimingas žmogus. Turiu tarnystę, kuri miela mano širdžiai. Man labai pasisekė“, – sako daugybės žmonių pamėgtas kunigas R. Doveika. Tie, kurie renkasi klausytis jo pamokslų, kurie mato jį per televizorių, kurie prašo jo sutuokti, pakrikštyti vaikus ar palydėti į paskutinę kelionę, šiandien gali dar daugiau apie kunigą sužinoti – tereikia perskaityti knygą.

Loretos Gedeikienės nuotraukos

Daugiau nuotraukų:

https://www.facebook.com/media/set?vanity=kpbiblioteka&set=a.450443657294060

 
Savanoris bibliotekoje