Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka



daiktu bibl

krastieciu galerija su ep

Kraštiečių galerija

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Skaitytojui

Jaunimo literatūrinių kūrinių konkursas

7kalva


 

Naujienų archyvas

Darbuotojo meniu

SAUSIO 22 D. MINIMOS 1863 –1864 M. SUKILIMO METINĖS

2023 m. sausio 22 d. sukanka 160 metų, kai Varšuvoje prasidėjo sukilimas prieš Rusijos imperijos valdžią, greitai išsiplėtęs ir visoje Lietuvoje. 1863–1864 m. sukilimu buvusios Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės ir Lenkijos Karalystės tautos – lietuviai, lenkai, baltarusiai, ukrainiečiai – siekė išsivaduoti iš Rusijos imperijos priespaudos. Tai buvo kovingiausias, ilgiausiai trukęs išsivadavimo sąjūdis bei kova už laisvę Rusijos imperijoje XIX amžiuje.

Visoje Lietuvoje yra šį sukilimą įprasminančių vietų. Tai sukilėlių palaidojimo vietos, paminklai, atminimo ženklai mūšių vietose bei su sukilimu susijusiuose kultūros paveldo objektuose. Muziejuose, bibliotekose, mokyklose, kultūros centruose saugomi šį sukilimą menantys eksponatai, kita istorinė ir kraštotyrinė medžiaga.

Sausio 22 d., sekmadienį, prisimenant šio sukilimo pradžią, jo vadų ir dalyvių atminimą pagerbė ir mūsų bibliotekos darbuotojos. Prie paminklo (šalia Telšių Katedros) žvakių šviesa prisiminta sukilėlių narsa ir nepalaužiama dvasia.

Bibliotekos ketvirtajame aukšte eksponuojama paroda, skirta 1863 metų sukilimo 160‑osioms metinėms atminti. Maloniai kviečiame apsilankyti.

 
Savanoris bibliotekoje