Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka
Skaitytojui

Jaunimo literatūrinių kūrinių konkursas

7kalva


 

Naujienų archyvas

Darbuotojo meniu

Į Pradžią » ... » 2012 » Adomo Varno fotografijų parodos pristatymas, skirtas Muziejų metams.

Adomo Varno fotografijų parodos pristatymas, skirtas Muziejų metams.

Adomo Varno fotografijų paroda

Adomo Varno fotografijų paroda
Karolinos Praniauskaitės biblioteka Varnių filialas

Rugsėjo 20 dieną, 14 val. į K. Praniauskaitės bibliotekos Varnių filialą rinkosi gausus būrys skaitytojų, kurie atėjo į Adomo Varno kryžių fotografijų parodos pristatymą. Parodą atidarė bibliotekos darbuotoja Vida Krenciuvienė, o ją pristatė Žemaičių vyskupystės muziejaus darbuotoja Alma Būdvytienė.

Kaip minėjo Žemaičių vyskupystės muziejaus darbuotoja A. Būdvytienė, - A. Varno kryžių fotografijos įsigytos už lankytojų surinktas lėšas. O rinkinį sudaro per 500 fotografijų, daugiau nei 100 – iš įvairių Žemaitijos miestelių ir kaimų: Varnių, Pavandenės, Luokės, Lieplaukės, Sedos, Kulių. Gargždų, Palangos, Kartenos, Darbėnų, Kretingos, Šateikių ir kt.

Kalbėdama apie fotografijų parodą A. Būdvytienė trumpai pristatė ir Adomo Varno biografiją, - kilimo nuo Joniškio, išgyveno šimtą metų, tačiau šį pasaulį paliko ne Lietuvoje. Buvo žinomas kaip įvairaus žanro menininkas - dailininkas, tapytojas, grafikas, fotografas ir liaudies meno rinkėjas, propaguotojas ir puoselėtojas.

A. Varnas - žmogus, kuris sistemingai fotografavo ar rinko kryžių ir koplytėlių nuotraukas. Fotografuodamas padarė apie 2300 nuotraukų, fiksuodamas tik senus ar įdomius objektus. Įdomu tai, kad iš kiekvieno A. Varno negatyvo buvo daromi 3 atspaudai ir skirstomi į 3 didžiulius albumus. Pats rinkinio autorius neryškino negatyvų, nes neturėjo tam reikalingos technikos. Tai darydavo profesionalus fotografas. Nėra tiksliai žinoma, kas tai darė, tačiau fotoateljė buvo Kauno Laisvės alėjoje.

Parodoje eksponuojamos didelio formato nuotraukos iš 1925 m. parodos Monzoje Italijoje, taip pat mažo formato nuotraukos su kryžiais iš Žemaitijos regiono. Tai tik maža dalelė fotografijų, kurias pristato muziejus. Pamatyti A. Varno, šiuolaikinių fotografų kryžių nuotraukas bei kitą ikonografinę medžiagą galima Žemaičių vyskupystės muziejuje.

Paroda Bibliotekoje veiks iki spalio mėnesio vidurio.

Gediminas Baktys

Nuotraukos

 
Savanoris bibliotekoje