Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka
Skaitytojui

Jaunimo literatūrinių kūrinių konkursas

7kalva


 

Naujienų archyvas

Darbuotojo meniu

Į Pradžią » ... » 2012 » Adventinė literatų popietė Varniuose

Adventinė literatų popietė Varniuose

Adventinė literatų popietė Varniuose

Spontaniškai, magiškų skaičių - 2012.12.12. lygiai 12 valandą į adventinę literatų popietę Varnių bibliotekon susirinko literatų būrelio „Lyra" aktyvistai aptarti jau nueinančių metų nuveiktus darbus, numatyti naujas gaires ateinantiems 2013 – tiesiems metams.

Pastebėjome,jog 2012 - tieji metai buvo kupini svarbių istorinių – politinių įvykių.Tai – Palaimintojo Matulaičio bei poeto Maironio pagerbimo metai, tai – Knygos ir Muziejų metai.Nepamiršti ir solidaus amžiaus žmonės Pagyvenusių žmonių dieną.Su dideliu politiniu ir visuomeniniu aktyvumu praėjo rinkimai į LR Seimą.

Šiomis progomis Varnių seniūnijos bendruomenėse,Kultūros ir jaunimo centre bei K.Praniauskaitės viešosios bibliotekos Varnių filiale vyko įvairiausi renginiai, kuriuose aktyviai dalyvavo ir literatai.Reikėtų, kad visa tai atsispindėtų mūsų kūryboje, kad ne vien S.Genučio rašiniai patektų į rajoninę ar respublikinę žiniasklaidą.

Popietėje bibliotekininkė V.Krenciuvienė pristatė naujausias Lietuvos rašytojų ir poetų metų knygas.Visus sudomino E.Ališankos „Gatvė tarp dviejų bažnyčių", V.Grainytės „Pekino dienoraštis", A.Jakučiūno „Lalagė", D.Kajoko „Ežeras ir kiti jį lydintys asmenys", V.Kalvaičio „Sustiprinto režimo barakas", A.Šlepiko „Mano vardas – Marytė",A.A.Jonyno poezijos rinkinį „Kambarys" .Nemažiau įdomios ir jaudinančios buvo knygos jaunimui ir vaikams.

Sueigoje prie kvapnios arbatos puodelio literatai dalinosi savo naujausiais kūrybos „perliukais".Mokytoja L.Jokubauskienė nustebino eilėraščiu „Dovana",kuriame dovanotų kaštonų krepšelis „pavirto" avytėmis.Emocingai ištrauką iš rašomos apyakos „Metas gyvenimui" pristatė V.Bielskis.

Dėl „Meridiano" likimo Danės upėje Klaipėdoje susirūpinimo reflekcijos nuskambėjo S.Genučio eilėse „Barkentina" ir „Jūra".

R.Bitarienė meilę Tėvynei , džiaugsmą gyvenimui išliejo eilėse „Tėviškėlė" ir „Tas gyvenimas". Aktyvi bibliotekos skaitytoja ir literatų talkininkė V.Vasiliauskienė priminė S.Neries meilę Maironiui eilėraštyje „Juk tave taip mylėjau".E.Gedminienė gerumą pasauliui ir žmonėms pasėjo eilėraštyje „Gerumas" (Autorė – mokyt. Iš Kvėdarnos?).

Jausmingas žmogiškosios būties ,žmogaus santykio su Dievu akordas nuskambėjo mokytojos G.Čiužienės pristatytame eilėraštyje „Senstančio žmogaus malda".Tai XVI amžiuje gyvenusios vienuolės Teresės Avilietės kreipimasis į Dievą ir priesakas ateinančioms žmonių kartoms...

Literatų sueiga praėjo adventinio susikaupimo ir rimties aplinkoje,dalykiškai buvo aptartos veiklos gairės pasitinkant 300 – tąsias K.Donelaičio gimimo metines ir Žemaičių krikšto 600 – tąjį jubiliejų ateinančiais 2013 – taisiais metais.

Adventinės Varnių literatų popietės leitmotyvas ir devizas buvo:"Apgyvendinkime knygą kiekvieno namuose ir padarykime Lietuvą labiausiai skaitančia šalimi Europoje"

Stanislovas Genutis.

Nuotraukos

 
Savanoris bibliotekoje