Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka
Skaitytojui

Jaunimo literatūrinių kūrinių konkursas

7kalva


 

Naujienų archyvas

Darbuotojo meniu

Į Pradžią » ... » 2010 » 2010 11 19 "Mūsų krašto kojinių raštai" Kaunatave

2010 11 19 "Mūsų krašto kojinių raštai" Kaunatave

Lapkričio 19 d. Kaunatavos bibliotekoje vyko renginys „Mūsų krašto kojinių raštai“
Kai vis dažniau šaltas lietus ir vėjas veja į šiltas patalpas, nejučia nuo lentynų nukraustom šiltus megztukus ir žvalgomės į parduotuvių vitrinas kuriose reklamuojamos šiltos kojinės. O kad rankų darbų kojinės ne tik originalesnės, bet ir saugo mezgusių rankų šilumą, įrodė būrys bendraminčių, kurie lapkričio 19 d. popietę rinkosi į K. Praniauskeitės VB Kaunatavos filialą kojinių vakarėlin „Mūsų krašto kojinių raštai“, kurį organizavo Žemaitijos kolegijos kultūrinės veiklos vadybos III kurso studentė Dalia Lileikienė ir Kaunatvos bibliotekos filialo vyr. bibliotekininkė Vilija Jocienė.

  Ir nors kojinė rodos visai neįdomi ir be galo proziška, susirinkusieji net porą valandų turėjo apie ką kalbėtis, stebėtis, ko mokytis ir žavėtis. Bibliotekoje veikė knygų ir žurnalų paroda „Kojinių mezgimo raštai“ ir jau numegztų darbštuolių kojinių paroda „Mus rankytės mezgė, mezgė“, tik įėjusius stebino vaikų rankomis pieštų dekoratyvinių pepiškiausių kojinių margi raštai ir spalvos, kuriomis biblioteką padabino Kaunatavos pagr. mokyklos moksleiviai ir Telšių „Mąsčio“ darželio akėtiniai.

Pasiklausius Žemaitijos kolegijos lektorės Salomėja Udovičienės paskaitos apie kojinių istoriją, sužinojome, kad kaip ir visi daiktai, taip ir kojinės turi savo seną ir gan įdomią raidos istoriją. O tai kad anksčiau jas megzdavo tik vyrai, šias laikais gal ir stebina, bet pasirodo ne visai išnykę ir tai pademonstravo į devintą dešimtį įkopęs telšiškis Bronius Šarpnickas ir Žemaitijos kolegijos Telšių fakulteto dailės ir technologijų pedagogikos II kurso studentas Darius Rupeikis, kurie atvyko su pradėtais mezginiais ir čia pat pademonstravo savo gabumus. Bronius megzti išmokęs dar vaikystėje ganydamas, ir tai jam teikė daug malonumo. Mokėjęs megzti ir raštus, megztukus, megzti mašina. O ir dabar susėdę su žmona palenktyniauja ir pamezga kartu, nors akys jau nebeleidžia įmantrių raštų rinktis ir darbas užtrunka ilgiau. Mezga ir jo dukra Jovita, kuri šiuo metu yra užsienyje, bet prisijungdama prie renginio - atsiuntė savo megztų kojinių nuotraukas. Darius nelabai kalbus, ta patvirtino ir jo dėstytoja, bet jis tylomis padaro daug gražių ir kruopščių darbų, kad net jo kurso merginoms tenka pasitempti.

Tėvynės pažinimo draugijos narė, Tado Daugirdo premijos laureatė Elena Mažeikienė iš Tučių km. , pasidalino prisiminimais kaip ją mokė megzti mama ir ką apie kojines užrašė gyventojų prisiminimuose, iš kur kilęs posakis „laikyti pinigus kojinėje“ ar „užkritęs už lopo“.

Kaunatavos bendruomenės slaugytoja Rima Steponavičienė savo pasisakyme pabrėžė, kad vilnos poveikis panašus į akupunktūrą, o mezgimas bene geriausiai malšina stresą, kad natūrali šiurkšti vilna yra pati geriausia ir dėl to vos gimusiems kūdikėliams patariama užmauti šiurkščios vilnos kojinaites, jos paskatins mažylio kraujotaką ir neleis sušalti mažoms kojytėms.

Kita renginio viešnia- Janina Jankauskienė, dirbanti vaikų darželyje „Mąstis“, pademonstravo, kaip savo pedagoginiame darbe naudoja kojinytes mini spektakliukams kur jos tampa lėlių teatro dalimi ir vaikučių mokymo priemone. Taip pat Janina paskaitė šmaikščių pamokymų kaip vyrams prižiūrėti savo kojines. Bet visų akys labiausiai krypo į palanges ir staliukus nukrautus, gal ir neįmantrias raštais, bet su didele meile, numegztų geros valios mezgėjų kojinėmis, kurias dovanojo Afganistano Goro provincijos vaikams prisijungdamos prie respublikinės akcijos „Geros širdys, šiltos kojos“. Kai prieš du mėnesius pradėjome galvoti, kad ir mes norėtume prisijungti prie šios akcijos, nesitikėjome, jog tiek daug gerumo parodys mūsų rajono gyventojai. Daugelio net pavardžių nežinome, nes jie numegztas kojines tiesiog atnešė į Telšių turizmo informacijos centrą, kur darbuotojų mielai priimtas kojinyčių laukė akcijos krepšys. Į Kaunatavą krepšys atvyko pilnut pilnutėlis. Pirmi į jį atkeliavo mažyčiai naujagimio batukai, numegzti telšiškės, kuri neužrašė savo vardo, bet gera pradžiai priviliojo ir kitas mezgėjas. Tad ten pat savo 16 kojinių sudėjo Nevarėnų kaimo moterys, Saulėtekio pradinės mokyklos moksleiviai, kuriose dar ir linkėjimai įrašyti, o pačios kojinės papuoštos Lietuvos vėliavėlėmis, taip pat nupieštomis vaikų. Labai esame dėkingi O. Nugarienei iš Upynos- ji akcijai numezgė net 14 porų kojinių, 8 poras kojinių numezgė D. Rusienė iš Telšių, o kojinėms siūlus jai davė kaimynė I. Jucevičienė (akcijos prisijungė vos ne visa Telšių m. Aušros gatvė), Stefanija Burbelienė iš Siraičių kaimo - 7 poras. Prie akcijos prisijungė ir kaunataviškės, stengdamosios numegzti įvairaus amžiaus vaikams kojinytes, kad kuo daugiau vaikų negąsdintų žiemos šalčiai. J. Mažeikaitė auginanti savo tris vaikučius, nusprendė pagelbėti ir toli gyvenantiems, A. Valantinienė savo kojines įdavė atnešti anūkei Martynai, o telšiškė A. Kontrimienė - dukrai Julijai. Tad kojinės atkeliavusios visokiais kelias, turėjo vieną tikslą- padėti Afganistano vaikams, kur dėl sunkių gyvenimo sąlygų iki 5 m. vaikų mirtingumas siekia net 73 proc. Už prisijungimą padėkojo, specialiai atvykę į Kaunatavą perimti „kojinių banko“, Lietuvos Didžiojo kunigaikščio Algirdo mechanizuoto pėstininkų bataliono savanoriai Gintaras Gulbinas ir Tomas Petkevičius. Jie perduos kojines savo bataliono nariams tarnaujantiems Afganistano Goro provincijos atkūrimo grupėje. Gintaras papasakojo apie Afganistaną ir kaip kiti Lietuvos rajonai jungėsi prie akcijos. Renginio kulminacinė akimirka, kai Kaunatvos vaikai skaičiuodami krovė kojines į dėžę papuoštą mažiausių kaunataviškių- paruošiamosios klasės vaikų padarytomis kojinėlėmis. Bet dėžė pasirodė gerumui per maža, tad dar prireikė ir maišelio, kuris iškeliavo taip pat pilnas. Viso suskaičiavome 116 kojinių ir tai buvo sutikta garsias aplodismentais. Tikimės, kad jos mažiesiems afganistaniečiams suširdys ne tik kojeles, bet ir širdeles.

Didelis ačiū prisidėjusiems prie akcijos ir renginio organizavimo.

Vilija Jocienė

 
Savanoris bibliotekoje