Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka
Skaitytojui

Jaunimo literatūrinių kūrinių konkursas

7kalva


 

Naujienų archyvas

Darbuotojo meniu

Į Pradžią » ... » 2011 » 2011 03 28 Vilija Jocienė - iiniciatyviausia ir šiuolaikiška bibliotekininkė

2011 03 28 Vilija Jocienė - iiniciatyviausia ir šiuolaikiška bibliotekininkė

Gyvenimo kelią pasirinko vaikystėje

„Į Pabalvės biblioteką nusivedė mamytė ir tuomet apsisprendžiau — užaugusi tapsiu bibliotekininke“, — prisiminė dar vaikystėje priimtą sprendimą Karolinos Praniauskaitės viešosios bibliotekos Kaunatavos filialo vyr. bibliotekininkė VILIJA JOCIENĖ.

Vaikystės sprendimas

Apsisprendimą tapti bibliotekininke nulėmė Vilijos sveikata, liga, kuri šešerius metus ją buvo įkalinusi ligoninėje. Vilija gydėsi Maskvoje. Ten ir mokėsi, rusų mokykloje baigė šešias klases. Kad dukra nepamirštų lietuvių kalbos, mama ligoninėje lankydama dukrą atveždavo skaityti „Genio“ žurnalus, pasakų knygas. Tačiau Vilijai skaitymas nelabai sekėsi. Lūžis įvyko, kai ji perskaitė mamos atvežtą knygelę su „Senelio pasaka“. Vilija sakė, kad tuomet supratusi, koks gali būti malonumas — skaityti knygas ir iš jų semtis išminties. Tryškiuose baigusi vidurinę mokyklą ir Kultūros mokykloje Telšiuose įgijusi bibliotekininkės specialybę Vilija iš karto negavo darbo bibliotekoje. Pradėjo dirbti mokytoja Upynos, Kaunatavos, Vainočių mokyklose. Dirbo ikimokyklinio ugdymo vadove, mokė vaikus geografijos.  

Kaunatavos senbuvė

Nuo 1987 metų iki šiol dirba Kaunatavos bibliotekoje. Iš pradžių įsidarbino tik puse etato. Dirbdama su a.a. bibliotekininke Aldona Martinkiene, Vilija iš jos daug ko išmoko. „Ji buvo labai tvarkinga, darbšti, atsakingai vykdė pareigas. Stebėjausi, kaip sutvarkyti visi katalogai, kokius įdomius renginius suorganizuodavo“, — prisiminė Vilija. Ji sakė, jog tuomet maniusi, kad renginių ji niekuomet neorganizuos, nes tam neturinti gabumų, o tik bendraus su skaitytojais, tvarkys katalogus ir knygas. Keletą metų su A.Martinkiene dirbdama tą ir darė. Kai po dekretinių atostogų sugrįžo į darbą, netrukus į užtarnautą poilsį išėjo ir A.Martinkienė. Vilija sakė, kad ir toliau su ja bendravo, nes Aldona jai buvusi kaip mama.

Aktyvi klubinė veikla

Yra sakoma, kad niekada nesakyk — niekada. Taip atsitiko ir Vilijai — teko perimti jos pirmtakės A.Martinkienės suburto moterų klubo „Marijonos“ vadovės vairą. Prieš dvidešimt penkerius metus suburtas „Marijonų“ klubas vienija tik kaimo moteris. Tai savotiška atgaiva pavargusiai nuo kasdienės rutinos sielai. Kai Valstybinė jaunimo reikalų taryba paskelbė respublikinį projektų konkursą „Jaunimas — kaimui“, Vilija nusprendė, kad kaunataviškiai gali dalyvauti ir subūrė nevyriausybinę organizaciją „Obuolys“. Projektas buvo teigiamai įvertintas, nors, kaip sakė Vilija, nelabai atitiko reikalavimus. Kaunataviškiai svajojo už gautus pinigus nuvažiuoti į Vilnių, kuriame nė vienas nebuvo buvęs. Ir nuvažiavo, daug įdomaus pamatė. Tuomet NVO „Obuolys“ nariai ir jo vadovė užsidegė aistra dirbti, kurti ir nugalėti. Jau dešimtmetį gyvuojančios organizacijos jaunimas aktyviai dalyvauja įvairiuose renginiuose, projektuose, jaunimio prevencinėse programose ir kitoje veikloje. Vilija apgailestauja, kad Kaunatavoje esant tik dešimtmetei mokyklai, „Obuolio“ nariai išeina į kitas mokyklas ir nebegali dalyvauti veikloje. Anksčiau organizacijoje buvo per 20 narių, dabar gerokai sumažėjo. Vis tik yra vilties, kad „Obuolys“ išliks, nes auga mažųjų bibliotekos lankytojų pamaina kūrybiniame būrelyje „Boružėlė“. Šio būrelio užuomazga buvo 1994 metais bibliotekoje įsteigta žaisloteka. Vilnietė Laimutė Tamoševičienė dar tuomet, kai kaimuose nebūdavo parengiamųjų klasių, siūlė tokias steigti bibliotekose. Tad vilnietė pirmoji padovanojo kaunataviškiams žaislų. Biblioteka tapo mažųjų traukos centru. Vėliau žaislų padovanojo amerikiečiai, rėmėjai, o dabar jų atneša jau užaugę žaislotekos lankytojai.

Knygas keičia kompiuteriai

Bibliotekos veiklą pakeitė penki kompiuteriai. Iš pradžių buvo didelė apgultis, dabar ateina jau mažiau žmonių, nes, atsiradus Kaunatavoje galimybei prisijungti prie pigesnio interneto, dauguma šeimų įsigijo kompiuterius. Vilija pasakojo, kad kaunataviškiai ypač džiaugiasi ir aktyviai dalyvauja „Bibliotekos pažangai“ organizuojamose akcijose. Kaunataviškiai ruošiasi dalyvauti Lietuvos šeimas vienijančioje nacionalinėje viktorinoje „Šeimų kovos“. Vaikai susidomėjo „Protų kovomis“, akcija apie saugų ir draugišką internetą ir susitikimu su Gustavu. Vyresnieji žmonės dalyvavo akcijoje „Internetas Jūsų sodui“, du žiemos mėnesius vykusioje akcijoje „Domiesi gimine? Ieškok internete“ kaunataviškiai, kaip aktyviausiai dalyvavusi biblioteka, laimėjo 300 litų kanceliarinėms prekėms įsigyti. Tik Vilija apgailestavo, kad neturėdama pagalbininkės nebespėja pabendrauti su skaitytojais, surasti jiems reikalingą informaciją, nes tuo pačiu laiku reikia padėti prie kompiuterio prisėdusiems vyresniems žmonėms. Tačiau bibliotekininkė džiaugiasi, kad visada galima surasti informaciją ir atsakymus į visus klausimus.

Knygų fondai sumažėjo

Nors kompiuteriai vis labiau skinasi kelią į žmonių gyvenimą, tačiau Vilija įsitikinusi, kad jie nepakeis knygų. Ji pastebėjo, kad studentai labiau pasitiki knygose pateikta informacija ir ateina į biblioteką ieškoti reikalingų leidinių. Vilijai liūdna, kad Kaunatavos bibliotekoje labai sumažėjo periodinių leidinių. Kai pradėjo dirbti, bibliotekai užprenumeruodavo visus Lietuvos ir populiariausius sąjunginius periodinius leidinius. Prasidėjus ekonominei krizei vos keli leidiniai beliko. Tas pats ir su knygomis. Anksčiau galėjo rinktis, biblioteka gaudavo visas populiariausias knygas. Dabar Kaunatavos biblioteka per metus tegauna apie 50 knygų. Bet knyga knygai nelygi. Tarp tų penkiasdešimties — vos viena antra iš skaitytojų pageidaujamųjų sąrašo. Šiemet Vilija su bibliotekos skaitytojais dalyvavo Metų knygos rinkimuose ir iš Ūkio banko gavo dovaną — įsigyti išrinktas geriausiomis suaugusiųjų ir vaikų penketuko knygas. Tad kaunataviškiai galės ne tik skaityti naujausias lietuvių autorių knygas, bet ir susitikti su kuriuo nors iš Metų knygų rinkimuose laimėjusiu rašytoju. Jau dvidešimt metų, kai Kaunatavos bibliotekos pagrindinė patalpa, kur organizuojami renginiai, nesulaukia remonto. Kaimo žmonės daugiausiai laisvo laiko turi žiemą. Tuomet galėtų dažniau rinktis į biblioteką, organizuoti daugiau renginių, bet vos besilaikantys langų stiklai atbaido lankytojus. Telšių rajono savivaldybė buvo į planus įtraukusi, net pirmumo teise, sutvarkyti Kaunatavos bibliotekos patalpas, tačiau pažadai nuplaukė. Prieš atgabenant kompiuterius du langus sutvarkė, o devyni — vos besilaiko. Tokias mintis pokalbio pabaigoje išsakė Vilija. Džiugesiu trykštanti bibliotekininkė neiškentė ir išliejo tai, kas ilgus metus ant širdies susikaupė.

Danutė Jackutė
Telšių apskrities laikraščio korespondentė

 
Savanoris bibliotekoje