Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka
Skaitytojui

Jaunimo literatūrinių kūrinių konkursas

7kalva


 

Naujienų archyvas

Darbuotojo meniu

Į Pradžią » ... » 2011 » 2011 02 17 Metų knygos rinkimai Kaunatavos ir Varnių bibliotekose

2011 02 17 Metų knygos rinkimai Kaunatavos ir Varnių bibliotekose

Labai smagu, kad kaip ir visoje Lietuvoje, taip ir Kaunatavos bei Varnių bibliotekose vyko Metų knygos rinkimai. Metų knygos rinkimai vyksta kasmet nuo 2005 m. ir jau tapo svarbiu tradiciniu Lietuvos kultūros įvykiu. Šią akciją, įtrauktą į 2006 m. Vyriausybės patvirtintą Skaitymo skatinimo programą, rengia Lietuvos radijas ir televizija, Kultūros ministerija ir Nacionalinė M. Mažvydo biblioteka.
Akcijos tikslas - skatinti Lietuvos gyventojus domėtis šiuolaikine lietuvių literatūra, kelti mūsų visuomenėje skaitymo prestižą. Akcijos idėja - pristatyti geriausius praeitais metais išleistus lietuvių literatūros kūrinius trijose - vaikų, paauglių ir suaugusiųjų - knygų kategorijose. Metų knygos rinkimuose dalyvaujančios knygos skelbiamos kiekvieną rudenį.
Šiais metais Lietuvos radijas ir televizija, Kultūros ministerija ir Nacionalinė M. Mažvydo biblioteka jau šeštą kartą rengia Metų knygos rinkimų akciją. Akcijai siūlomos knygos yra parašytos šiuolaikinių lietuvių autorių, išleistos nuo 2009 m. rugsėjo 1 dienos iki 2010 rugpjūčio 31 dienos.

Akcijos metu skaitytojai iš ekspertų komisijos pasiūlytų knygų penketukų išrinks Metų knygas trijose kategorijose: Metų knygą vaikams, Metų knygą paaugliams ir Metų knygą suaugusiesiems. Pagal paraiškas, knygų penketukus Lietuvos bibliotekoms įsipareigojo nupirkti Ūkio bankas. Ūkio banko Telšių skyrius Kaunatavos bibliotekai nupirko visų trejų kategorijų knygas , o Varnių bibliotekai mažiausiems skaitytojams skirtą penketuką. Kaunatavos bibliotekoje knygas sudėjome į parodą, bet tik keletui dienų, netrukus jos "išbėgiojo" pas skaitytojus, kurie puolė skaityti ir balsuoti. Balus rašėme nuo 1 iki 10, o mažiausieji dar ir piešė savo pamėgtos knygutės herojų figūrėles. Nuomonių sulaukėme pačių įvairiausių. Džiugu, kad neliko neįvertinta nei viena knyga, kiekviena sulaukė savo skaitytojo ir savo gerbėjo. Suaugusieji daugiausiai balų atidavė Giedros Radvilavičiūtės knygai "Šiąnakt aš miegosiu prie sienos", nors ne daug mažiau surinko ir Valdo Papievio "Eiti". Paauglių kategorijoje visus didžiausius balus surinko Gendručio Morkūno knyga "Velniškai karštos atostogos". Sunkiausiai skaitomiausią knygutę rinko vaikai. Jiems patiko visos penkios knygutes, tad nusprendėme, kad skaitomiausia bus ta, kuriai daugiausiai herojų pripiešė ir ja tapo Rimanto Černiausko "Vaikai ir vaiduokliai".

Rinkimų metu pradžiugino dar ir tai, kad Ūkio banko darbuotojai rado laiko ir noro aplankyti mūsų biblioteką, pabendrauti su skaitytojais, papasakoti apie savo banką ir pažiūrėti, kaip sekasi mums rinkti Metų knygą Kaunatavos bibliotekoje.

Varnių biblioteka skaitomiausią knygą vaikams renka jau trečius metus. Kaip ir kasmet, šiemet aktyviausi buvo darželio vaikučiai bei 1-5 klasių mokiniai. Labiausiai jiems patiko Renatos Šerelytės „Karkatukų jūra“, bet sutapo nuomonė ir su Kaunatavos bibliotekos mažaisiais skaitytojais, jog Rimanto Černiausko "Vaikai ir vaiduokliai" yra be galo smagi knyga.

Norėtume padėkoti Metų knygos rinkimų organizatoriams ir Ūkio bankui suteikusiems galimybę maloniai leisti laiką su knygomis ir dalyvauti rinkimuose su visais kartu ir nekantraudami laukiame ar sutaps mūsų bibliotekų skaitytojų nuomonė su visos Lietuvos skaitytojais, kuri bus paskelbta artimiausią savaitgalį per Knygų mugę.

 
Savanoris bibliotekoje