Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka
Skaitytojui

Jaunimo literatūrinių kūrinių konkursas

7kalva


 

Naujienų archyvas

Darbuotojo meniu

Į Pradžią » ... » 2013 » „Unt babas skreita“

„Unt babas skreita“

„Unt babas skreita“

Vaikų literatūros skyriuje gegužės 16d. vyko renginys „Unt babas skreita“ skirtas Tarmių metams paminėti, kurį kartu su vaikų literatūros skyriumi organizavo ir kalbėdama tarmiškai vedė lopšelio - darželio „Mastis“ „Drugelių“ grupės auklėtoja Janina Jankauskienė. Renginio pradžioje auklėtoja Janina kalbėjo apie tarmes ir patarmes, jų svarbą lietuvių kalbai ir kultūrai. Džiugu, jog renginio metu galėjome ne tik vieni kitų pasiklausyti, bet ir išgirsti nuo pat mažų dienų tarmiškai kalbančią Rugilės močiutę Eleną Mažeikienę, kuri pasidalino prisiminimais „kou avieje mūsa senuole“. Vaikai ne tik pasiklausė pasakojimų apie batus, bet ir buvo supažindinti su įvairia avalyne iš asmeninės E. Mažeikienės kolekcijos. Visų nuostabą sukėlė aukštakulniai kaliošai, kurie buvo aunami ant batelių su kulnu, vyžos, ar vaikiški veltiniai, vadinti „tūba“. Vaikai išgirdo ir pamatė išsaugotus elementorius.

Tai iš lietuviškos spaudos draudimo laikotarpio (1897m.) išleista knyga pradžiamokslio skaitymai rusų kalba, 1905m. - elementorius „Žiupsnelis“, 1947m. leidimo „Saulutė“, iš kurio skaityti mokėsi vaikų močiutės. Vaikams buvo parodyta ir XVIIIa. pabaigos ir XIXa. pradžios pinigų kolekcija. Darželinukė Urtė Kniuraitė žemaitiškai „parokavo apie mergą keliavusią į Viekšnių krautuvę pirkti pomadas“. Vaikai minė mįsles, susipažino su patarlėmis apie batus, žaidė žaidimus, šoko ratelius. Šventę pagyvino „Drugelių“ grupės vaikai parodę eiliuotą muzikinį vaidinimą I. Bumblauskienės „Katino pyragas“ (muzikos vadovė Asta Šiurkienė). Pabaigoje visų laukė šilti žodžiai ir dovanėlės, bei pasižadėjimai lankytis vaikų bibliotekoje. Džiugu buvo ir po to pasidalinti įspūdžiais, pasidžiaugti  senovine batų paroda, kurią papildė ir literatūriniai kūriniai apie avalynę.

Renginyje dalyvavo l/d „Mastis“ „Drugelių“ l/d „Berželis“ „Viščiukų“ grupės vaikai, bei šeimos dienos centro „Židinėlis“ vaikai ir auklėtojos.

Rūta Savickienė

Nuotraukos

 
Savanoris bibliotekoje