Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka
Skaitytojui

Jaunimo literatūrinių kūrinių konkursas

7kalva


 

Naujienų archyvas

Darbuotojo meniu

Į Pradžią » ... » 2015 » Penktokų pamoka Tryškių bibliotekoje

Penktokų pamoka Tryškių bibliotekoje

Penktokų pamoka Tryškių bibliotekoje

Kovo antrąją bibliotekoje šurmuliavo Tryškių Lazdynų Pelėdos vidurinės mokyklos penktokai su lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja Rita Masiuliene. Gausus moksleivių būrys pirmiausia susipažino su naujomis bibliotekos patalpomis, paskui, susiskirstę grupelėmis, bandė susirasti knygas pagal savo pomėgius. Užduotį jiems palengvinau užrašais ant knygų lentynų: linksmuoliams, smalsuoliams, gudruoliams, darbštuoliams, dailininkams, gamtininkams, keliautojams, sportininkams – tikrai platus ir įdomus spalvingų, informatyvių knygų pasirinkimas. Aiškinomės, į ką panašus jonvabalis, kur yra Azija, ko moko origamio knyga, apie ką būna komiksai, kodėl medžiojami tigrai, ar toli nuo Vilniaus Niujorkas ir t. t. Paskui ėmėmės rimtesnių dalykų - aptarėme lietuvių autorių vaikiškas knygas, kurios varžėsi geriausios Metų knygos nominacijoje: perskaitėme trumpas ištraukas iš G. Adomaitytės knygos „Čiobrelių dvaras" bei K. Zylės „Milžinas mažylis", o bendru sprendimu nutarėme perskaityti D. Kandrotienės knygą „Spintos istorijos", kuri pelnė geriausios 2013 metų vaikų bei paauglių knygos titulą, paskui vėl susirinkti bibliotekoje ir pasidalinti įspūdžiais.

Abi su mokytoja lituaniste pastebėjome, kad trumpiausiai vaikai užtruko prie knygų lentynos „Reikėtų perskaityti penktokui". Rekomenduojamų knygų sąrašas gana platus ir knygos įvairios tematikos, bet, matyt, pasirinkimą nulemia galimybė spręsti pačiam, ką skaityti, ir tai, kad naujos knygos labiau vilioja. Dvi pamokos bibliotekoje vaikams neprailgo – klausėsi, kalbėjo patys, skaitė, dalijosi įspūdžiais, rinkosi knygas.

Iš 22 apsilankiusių penktokų bibliotekoje anksčiau skaitė maždaug pusė (beveik visi tie patys skaito ir mokyklos bibliotekoje). Trys mokiniai tapo naujais bibliotekos skaitytojais, keletas žadėjo ateiti vėliau, likusi dalis – kol kas neskaitys. Tokia statistika nelabai guodžia, nes vyresnėse klasėse skaitomumas dar sumažėja. Bet yra ir kuo pasidžiaugti: visų pirma, persikėlus bibliotekai į naujas patalpas, atsirado daugiau erdvės įvairiems renginiams, parodoms, o antra – suaktyvėjo mokyklos ir bibliotekos ryšiai. Bendromis pastangomis, manau, pavyks pasiekti neblogų rezultatų.

Tryškių filialo vyr. bibliotekininkė Janina Norvaišienė

Nuotraukos

 
Savanoris bibliotekoje