Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka
Skaitytojui

Jaunimo literatūrinių kūrinių konkursas

7kalva


 

Naujienų archyvas

Darbuotojo meniu

Į Pradžią » ... » 2015 » Dieną suringavo poezija ir sodų žydėjimas

Dieną suringavo poezija ir sodų žydėjimas

Dieną suringavo poezija ir sodų žydėjimas

Šiemet gegužę, pradėjus žydėti sodams, Karolinos Praniauskaitės viešosios bibliotekos Kaunatavos filialo vyr. bibliotekininkė Vilija Jocienė sukvietė į šventę „Poezija sodų žydėjime", kurios himnu „Žiedai mūsų soduos" pradėjo Kirklių dainininkai „Tavorčiai" (vad. Sofija Čegienė).

Telšių rajono savivaldybės tarybos narė Vilija Bačionienė, Švietimo, kultūros, sporto ir jaunimo reikalų vedėja Danutė Mažeikienė džiaugėsi pavasario stebuklu – pienių ir obelų žiedų spalvomis, kurios kasmet vis kitokios, vis labiau gaivinančios žmogaus sielą, o kūrėjų mintys besiveržiančios poezijos eilėmis. Viešnios pasidžiaugė šia kasmetine švente ir padėkojo organizatoriams V. Jocienei, sodininkams Virginijai bei Remigijui Gailiams.

Poetė Irena Daubarienė savo svajones, kaip sodo pienių gelsvį, dalino šventės gerbėjams – kaunataviškiams bei svečiams. Tarp obelų linijų skambėjo ir Irenos žemaitiški posmai. Adolfina Varnelienė šventę spalvino humoro posmais, legendinio „Nojaus laivo" personažų – gyvūnėlių – „maldomis", Nojaus laivais pavadindama į Europą plaukiančius „nelegalų" laivus.

Fleitos ir smuiko melodijų palytėtos skambėjo sesučių Silvijos ir Virminos Streckyčių dainos. O Silvija „Laimės šokio" dainą iliustravo ir šokiu. Eilių tekstą apie medumi pakvipusius pradalgius, namų slenkstį, žibalinę lempą, saulėtekius ir saulėlydžius atmintinai „skaitė" tapytoja, grafikė Alma Krapauskienė iš Tirkšlių, o jos vyras virkdė akordeoną. Beje, po obelimis puikavosi jos kūrinių paroda. Kaip ir užpernai, į „žydėjimą" atvyko ir skuodiškiai Dalia ir Pranas Zabičiai. Skuodo laikraščio „Mūsų žodis" redaktorė Dalia šventę įvairino  skuodiškių žemaitišku humoru, nuo jos neatsiliko ir jos vyras Pranas.

Pagrindinę renginio dalį vainikavo aukštaičio, dabar gyvenančio Žemaitijoje, Regimanto Šilinsko lietuviškas instrumentas – skrabalai. Anot Regimanto, seniau gyvuliams ant kaklo pakabindavo medinį skambalėlį, kad piemenys žinotų, kur rupšnoja žolę jų ganomieji. Jonas Švedas sugalvojo tuos varpelius patobulinti. Atsirado 36 garsai – 36 skrabalai. Įtaigiai aidėjo muzikanto lazdelėmis liečiami skrabalų „klafišai", pranešdami apie „Klumpakojį", „Paravėjos (Biržų Paravėjos kaimo) suktinį", „Šok, mergyte, šok, jaunoji". „Dėduškos polką"  Regimantas paskyrė seneliams, „Gladiatorių maršą" – vyrams. Skambėjo „Vienos kraujo" ištraukos ir kiti klasikiniai kūriniai. Šį nuostabų koncertą R. Šilinskas užbaigė savo kūrybos daina „Mano žemė – Lietuva". O paveikslą „Šilko šaliką" – obelų žydėjimo šleifą – piešė visi šventės dalyviai.

Šis poezijos ir dainų gerbėjų „suskridimas" pasižymėjo programos unikalumu, atlikėjų profesionalumu ir V. Jocienės sugebėjimu nuoširdžiai apglėbti jo dalyvius. Ji informavo, jog kitąmet obelys primins apie knygą – žinių šaltinį. Telšių Karolinos Praniauskaitės viešosios bibliotekos direktorė Virginija Černiauskienė padėkojo Vilijai už nuostabią pavasario šventę. Kaip ir anksčiau, svečių laukė žemaitiškas šiupinys, moterų klubo „Marijonos" suslėgtas sūris, medus.

Adolfina Varnelienė

 
Savanoris bibliotekoje