Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka
Skaitytojui

Jaunimo literatūrinių kūrinių konkursas

7kalva


 

Naujienų archyvas

Darbuotojo meniu

Į Pradžią » ... » 2015 » Šiaurės šalių bibliotekų savaitė Tryškių bibliotekoje

Šiaurės šalių bibliotekų savaitė Tryškių bibliotekoje

Šiaurės šalių bibliotekų savaitė Tryškių bibliotekoje

Tryškių bibliotekoje Šiaurės šalių bibliotekų savaitė prasidėjo pirmadienį su Pasakų bobute skaitymais iš knygų „Suomių liaudies pasakos" ir „Gražiausios Europos tautų pasakos". Pasakų klausėsi gausus būrys klausytojų – priešmokyklinukai su mokytoja Lina Kniuriene ir darželinukai su auklėtoja Raimonda Valiuviene. Pirmiausia vaikai apžiūrėjo parodėlę – lentynose apsigyvenusius Jūratės Vielienės surinktos kolekcijos trolius, susipažino su dideliu Europos žemėlapiu, sužinojo, iš kokių tolimų kraštų atkeliavo troliai, šiaurietiškos pasakos ir Pasakų bobutė. Pasiklausę pasakų kalbėjome apie draugystę, apie tai, kad smagu ne tik žaisti, bet ir klausytis pasakų dideliame draugų būryje, o Pasakų bobutė vaišino vaikus saldainiais iš savo stebuklingo krepšelio.

Antradienį ir trečiadienį biblioteka pavirto kūrybinėmis dirbtuvėmis – vaikai piešė mirioramą, kuriai „pozavo" troliai. Svarbus mirioramos kūrimo bruožas yra draugiškas komandinis darbas. Vaikai su vadovu aptarė, į ką kreips dėmesį, ką išryškins, kas portrete yra svarbiausia ir rado priimtiną visiems piešimo idėją. Kiekvienas rinkosi „modelį" portretui ir teksto ištrauką iš T. Jansson knygų „Trolis Mumis ir žiema", „Burtininko skrybėlė" bei B. Pilkington „Viskas apie trolius". Bendro darbo rezultatas puikus – ne vienas metras piešinių su paaiškinimais ir citatomis iš knygų.

Knygų parodos „Susipažinkime su šiaurės šalių literatūra" lyderėmis pripažintos H. Wassmo knygos – jas yra perskaitę daugiausia skaitytojų ir dabar jos nenustoja populiarumo.

Bendrumo jausmas mus lydėjo visą Šiaurės šalių bibliotekų savaitę. Penktadienį skaitymus užbaigė kad ir negausiai susirinkę Tryškių bočiai: ištraukų iš „Egilio sagos" skaitymais, linksma fotosesija su troliais ir „Gražiausiomis islandų pasakomis ir sakmėmis". Nors ši knyga skiriama jaunesniojo mokyklinio amžiaus vaikams, reikia pasakyti, kad daugelis sakmių ir pasakų – „Mano Jono siela", „Jaunikis ir vaiduoklis", Elfė gimdo" ir t. t. tikrai skirtos ne vaikams. Religinių tiesų tikslingas iškraipymas, pasakų leksika – nuotaikingi skaitymai suaugusiems.

Bibliotekų savaitės renginiai priminė mums senąją pasakojimų tradiciją, suteikė progos vaikams ir suaugusiesiems susipažinti su Šiaurės šalių literatūra, pakvietė susiburti ir drauge persikelti į magišką knygų pasaulį.

Nuotraukos

 
Savanoris bibliotekoje