Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka
Skaitytojui

Jaunimo literatūrinių kūrinių konkursas

7kalva


 

Naujienų archyvas

Darbuotojo meniu

Į Pradžią » 2016 » Skaitymai „Adventinės istorijos mažiesiems“ Biržuvėnuose

Skaitymai „Adventinės istorijos mažiesiems“ Biržuvėnuose

Skaitymai „Adventinės istorijos mažiesiems“ Biržuvėnuose

2016 m. gruodžio 16 d. bibliotekoje vyko renginys „Adventinės istorijos mažiesiems“. Adventas – viltingo laukimo, klausimų ir atsakymų laikas, tačiau dažnai ir suaugusieji nesugeba atsakyti: kas tai yra? Šio renginio metu ir buvo norima papasakoti vaikučiams apie Adventą, jo reikšmę bei papročius. Vaikams patinka atidarinėti Advento kalendoriaus dureles, įrengti prakartėlę ir puošti eglutę, degti vainiko žvakeles, žavėtis daugybe žibančių lempučių, tačiau mažai kas žino, kodėl taip yra daroma.


Vaikams buvo paaiškinta, kad Adventas – susikaupimo, pasiruošimo Kristaus atėjimui į šį pasaulį metas, trunkantis beveik mėnesį. Advento mėnuo yra tikinčiųjų apmąstymo laikas, kurio ramybė ir susikaupimas veda į didžiąją krikščionių šventę – Kalėdas.
Su vaikais buvo skaitomos knygelės apie Kalėdas ir Kristaus atėjimą. Jiems labai patiko Bruno Ferrero knyga „Džiaugsmingų Kalėdų istorijos“. Vaikams buvo įdomu sužinoti, kodėl pinamas vainikas ir degamos žvakės. Vaikams buvo paaiškinta Advento vainiko idėja – pranešti visiems, kad artėja Kalėdos, pasiruošti joms, paskatinti bendrai maldai. Advento vainikas pirmą kartą buvo uždegtas XIX a. Hamburgo uostamiestyje vieno jauno evangelikų bažnyčios pastoriaus Johanno Heinricho Wicherno, ir nuo tada ši tradicija paplito po visą krikščionišką pasaulį
Keturios, kas savaitę uždegamos žvakės reiškia keturias Advento savaites ir augančią šviesos pergalę prieš tamsą. Vaikai buvo supažindinti su žvakių pavadinimais ir reikšme, o paskui patys uždegė Advento vainiko žvakes. Tada vaikai minė mįsles apie žiemą ir Kalėdas. Baigiantis renginiui visiems dalyviams buvo įteikti kalėdiniai kiaušiniai, kurie primins, kad ne už kalnų ir didžioji šventė – Kalėdos.
O pasibaigus šventei mūsų kaimo gyventojas Stanislovas visus vaikučius pavėžino arklio traukiamu vežimaičiu po dvaro sodybą.

Vyr. bibliotekininkė Jadvyga Jakienė

Nuotraukos

 
Savanoris bibliotekoje