Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka
Skaitytojui

Jaunimo literatūrinių kūrinių konkursas

7kalva


 

Naujienų archyvas

Darbuotojo meniu

Į Pradžią » 2017 » Popietė „Šėlkim, dūkim, netingėkim ir žiemužę nugalėkim“

Popietė „Šėlkim, dūkim, netingėkim ir žiemužę nugalėkim“

Popietė „Šėlkim, dūkim, netingėkim ir žiemužę nugalėkim“

2017 m. vasario 28 dienos popietę į biblioteką rinkosi Biržuvėnų kaimo mažieji gyventojai, kurie norėjo sužinoti viską apie Užgavėnių papročius, kilmę, valgius, būrimus. Užgavėnės – žiemos šventė, kurios paskirtis – išvyti žiemą, prisišaukti pavasarį. Šventė yra pagoniška, tačiau vėliau glaudžiai susieta su krikščionybe.


Vaikai, pasiklausę pasakojimų, pažiūrėję filmukų ir dokumentinės medžiagos apie šią šventę, sužinojo daug įdomaus. Labiausiai juos nustebino, kad ši šventė švenčiama ne tik Lietuvoje - nuo senų laikų visoje Europoje švenčiamos Užgavėnės, ir kiekviena šalis jas švenčia savaip. Išsiaiškinę, kad kaukės bei persirenginėjimas – vienas pagrindinių šventės atributų, ėmėmės daryti Užgavėnių kaukes. Vaikučiai nupiešė labai gražių kaukių pavyzdžių parodai, kurią papuošė iš Biržuvėnų dvaro sodybos pasiskolinta tikra ragana, pasigaminome ir kaukes. Pasitelkę į pagalbą visagalį internetą išmokome kelis naujus eilėraštukus, skirtus šiai šventei. O tada vaikučiai virto persirengėliais „žydukais“ ir išbildėjo į kaimą švęsti Užgavėnių, dainuodami dainelę:
Mes bobutės iš miškų
Prašom torto ir kavos,
Jei nėr torto nei kavos,
Tai bent blynų iš tešlos.
Šia švente ir baigiasi linksmasis metų laikas. Kitą dieną po Užgavėnių yra Pelenų diena ir prasideda Gavėnia – keturiasdešimties dienų laikotarpis, skirtas pasiruošti Velykoms.

Vyr. bibliotekininkė Jadvyga Jakienė

 
Savanoris bibliotekoje